Moje storczyki

ODPOWIEDZ
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko przyznam się , że nie wiem co spowodowało wypuszczenie keika . Przypuszczam , że może to wywołał szok .Kilka lat temu miałam phalaenopsisa który mi pięknie kwitł i przyjechała moja ciocia która uwielbia kwiaty i starsznie chciała żebym jej uszczyknęła storczyka bo jej się bardzo podobał , nie mogłam jej wytłumaczyc , ze storczyki muszą miec keiki ,żeby je rozmnożyc no i widocznie mi go zauroczyła bo zaczął mi marniec , zrzucił kwiaty i ginął w oczach ale wypuścił keika , który nie miał korzonków więc chciałam chociaż go uratowac odcięłam keika i trzymałam w malutkim akwarium na wigotnym mchu i po bardzo długim czasie zaczął wypuszczac korzonki teraz wygląda tak
ObrazekObrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

Dzięki Bogusiu. Nie będę nic kombinować, poczekam, może któryś się zlituje.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Bożenko na stronie www.storczyki .pl czytałam , że można zmieszac wazelinę z ukorzeniaczem i taką "maścią "posamowac oczka , podobno to działa.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla Bożenki artykuł o którym mówiła bogumiła http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozm ... index.html
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

Bogusiu, Dawidzie, bardzo Wam dziękuję. Jednak jest możliwe "zmuszenie" phalaenopsisa do wytworzenia keiki. Bardzo się cieszę, od jutra zaczynam próby. Pozdrawiam. Bożena
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja kilka lat temu czytałam trochę o keiki, bo mój pierwszy Phalaenopsis miał, ale padł potem razem z nimi. teraz wcale bym się nie ucieszyła, jakbym zobaczyła na łodydze albo między liśćmi keiki. no chyba, że puszcza go Phalaenopsis bez stożka wzrostu.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dusia jak zawsze pesymistycznie nastawiona do wszystkiego :) trochę zmień nastawienie, nie wszystko jest czarne :) ja wiem że mamy porę roku jaka mamy, ale niedługo wiosna ;) trzeba na niektóre sprawy patrzeć z przymknięciem oka :) a więc to bie życzę DUŻO optymizmu
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ja się z kieki nie ciesze, bo mój Phal. z keikami na pędach padł, a jeden co ma niezliczone ilości keików spomiędzy liści też jest w okropnym stanie, wygląda strasznie i nie wie co ze sobą zrobić. Nie zmartwię się jak uschnie, bo co mi po takim storczyku. Już od dawna wygląda tak jak wygląda, ale ponad 3 lata temu to był naprawdę piękny storczyk... kwitł na biało, miał dużo kwiatów na pędzie, ale niestety nie powtórzył już kwitnienia. To był 5. storczyk w mojej kolekcji
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Czasem tak się zdarza, ale wiele osób ma wspaniałe doświadczenia z keiki. Mają kilka roślin nowych :) ale ogólnie mówię o twoim pesymistycznym nastawieniu ;) trochę radości z życia ;)
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Ja się doczekałam 3 keiki i jestem z nich ogromnie zadowolona, w końcu to nowiutkie roślinki i takie bardziej moje niż takie kupione ;)
Dwa z nich trzymają się świetnie, ładnie się ukorzeniły i rosną, natomiast o trzeciego się troszkę martwię, ale będę dzielnie się nim opiekować i mam nadzieję, że wyrośnie na pięknego, dorodnego Phalaenopsisa.

A z tego co czytałam to keiki najczęściej są efektem błędów w uprawie storczyków i tak chyba było w moim przypadku.
bogumila
1000p
1000p

Post »

A oto mój nowy nabytek . Dziś byłam w OBI i storczyki były przecenione o 80% . Ja swój kupiłam za cełe 10,- zł .Ma nawet 2 pędy kwiatowe. :lol: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Bogusiu, super nabytek( 2 pędy kwiatowe :!:) za super cenę :D
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Bogusiu, były Phalaneopsisy?po ile?
platynka :)
bogumila
1000p
1000p

Post »

Platynko były również phalaneopsisy i to różne kolory , były też miniaturowe phalaneopsisy, ich było najwięcej . W większości po 10,-zł , a nawet i po 6,- zł ale trochę bardziej zaniedbane .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

jutro pojadę, Dzięki!!!
platynka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”