Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Lantana szkoda ,że daleko mieszkasz bo z chęcią bym się podzieliła :lol: :lol:
Basiu wpadaj jak najczęściej i zostawiaj przepisy :lol: Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu - dziękuję za przepisy - na pewno wypróbuję bo już wcześniej zrobiłam ogóreczki z przepisu Jadzi :)
Awatar użytkownika
kaja245
50p
50p
Od: 23 lut 2008, o 13:58

Post »

Dzięki Dorota za zainteresowanie moimi patisonami.Niestety przegapiłam moment gdy były małe i teraz mam juz tylko duże.W googlach znalazlam informację,że w zasadzie patisony mozna tak samo przyrządzać jak cukinię,wiec zamierzam to sprawdzić,ale co z tego wyniknie to przekonam się dopiero zimą.Pozdrawiam. ;:40 [/quote][/b]
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Kaja a dużo masz tych patisonów? bo jak są "stare" to moze je przerobić?

- leczo
- faszerowane

???????
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
tamusia
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 09:38

Post »

Jadzieńko kochana dziś poszalałam w kuchni zrobiłam twoją sałatkę z ogórasków ale dopiero jutro będzie pakowana do słoiczków po tych 12 godzinach-czemu tak długo ?
Machnęłam również sałatkę z ogórasków ale to chyba był przepis Katarzynki to z pieprzem ziołowym.Będe ja gotować koło 23 .00 po tych 6 godz.Wszystko jest ok tylko to czekanie. A na koniec 30 słoików ogórków konserwowych.Dzieci były grzeczniutkie więc porobiłam.Miało być ciacho z owocami ale już nie mam siły a tu jeszcze pranie i prasowanie kiedy ja to porobie .
Jadzieńko na swojej stronce masz piękne ciacho bezowe bardzo bym prosiła o przepis jak niejest skomplikowane.
A to fotka z przygotowania sałatki i poniżej moje ogóraski -synek je uwoielbia bez nich niema zimy,a i już mi piszczy o buraczkach .oczywiście zrobie.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tamusia
100p
100p

Post »

Witam z samego rana :!:
Jadziu sałatka z twojego przepisu już zapakowana do słoiczków.W smaku jest rewelacyjna,pojade dokupie jeszcze troszke ogórasków i zrobie pare słoiczków.
A tak one wyglądają po spakowaniu
Obrazek
a tak wyglada sałatka Katarzynki również pyszna
Obrazek

Obie pewno będą tegorocznym hiciorem na moim stole.
Prosze o więcej takich cudnych przepisów,jeszcze troszke i buraczki będą lądować w moich słoikach.
Pozdrawiam cieplusio- Tamara
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamarka Ty jesteś nie do pobicia :lol: ale słoików na robiłaś :!: :lol: brawo
kochanie napisz przepis na buraczki ,jeden już mam ,ale może Twój jest inny bardzo proszę

A to obiecany przepis na ciasto bezowe :lol: ja je robię przy okazji jak robie faworki bo one jest z białka

Składniki
- 5 białek
- szczypta soli
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- zapach
- 2 łyżeczki octu
- 500 ml śmietany 30%
-1 łyżka cukru pudru

Wykonanie
Dno tortownicy wykładamy folią alum
Białka ubić z solą i połową cukru ,Dodać resztę cukru mąkę ziemniaczaną,ocet i ubić na sztywno
Masę przełożyć do tortownicy wyrównać, postawić tortownicę na blachę ,zdjąć bok tortownicy .Piekarnik musi być nagrzany do 150 C wkładamy ciacho i pieczemy 15 min ,
następnie zmniejszamy temperaturę do 125 C i suszymy przy nie domkniętych drzwiczkach
1 godz i 45 min ,ja wkładam między drzwiczki ściereczkę złożoną .Ubijamy śmietanę dodając
1 łyżkę cukru i śmitanfix .Na wystudzony spód kładziemy śmietanę ,można dodać owoce .Ja czasami robię czekoladowe ,wtedy do ubitej śmietany dodaję rozpuszczoną i wystudzoną
gorzką czekoladę .Można podawać od razu lub zamrozić i podawać jako zimny deser

Obrazek

*SMACZNEGO*
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Faktycznie słoików jest masa :!: Jadziu a ciacho wygląda smacznie :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Chciałabym się jakoś odwdzięczyć za przepis na sałatkę ogórkową. (wczoraj musiałam dorabiać bo poprzednie pożarte a gdzie tu zima? ;) ) A że sezon ogórkowy w pełni i w wielu domach stoją ogóreczki małosolne podam przepis na rewelacyjną zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa "lemonte"

1,5 litra wywaru z kości i warzyw, 50 dkg. ogórków kwaszonych (ja daję małosolne), 6-8 średniej wielkości pieczarek, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany, masło, natka pietruszki, sól, pieprz, curry, cukier i przyprawa do zup.

Ogórki obrać i pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać częścią wywaru i ugotować do miękkości. Pieczarki pokrajać w paseczki i usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i razem przesmażyć ciągle mieszając. Następnie połączyć z pozostałym wywarem i ogórkami. Doprawić do smaku. Dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę. Można do śmietany dodać 2 łyżki maki zupa będzie bardziej zawiesista.

Osobiście gotuję wywar na drobiowych porcjach rosołowych, po ugotowaniu obieram mięso i dodaję do zupy a kości ze smakiem pożera pies ;) Dodaję też pokrojoną marchew z wywaru... resztę wyrzucam. Ilość koncentratu jaką dodamy wpływa na smak zupy jak i intensywność jej koloru. Bardzo istotne są tutaj ogórki. Znaczy ich smak. Robię zazwyczaj na małosolnych lub z kiszonych kupionych w sprawdzonym miejscu na placu (ogórki kiszone z żołędziami). Konserwowe w ogóle się nie nadają. Psują smak... ale to jest moje odczucie ;)
Przepis sprawdzony i przetestowany na domownikach i przyjaciołach. Zazwyczaj słyszę... "No jak to! Przecież ogórkowa powinna być zielona !" ;) Niemniej jednak pożerają ze smakiem a talerze wyskrobane do czysta :)

Smacznego :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Pragnę Wam donieśc, ze właśnei smaże jabłka w cieście wg. przepisu Nalewki.....

niebo w gębie! takie delikatne! pyyyyyyyycha POLECAM!!!!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
tamusia
100p
100p

Post »

Jadziu kochana tak jak prosiłaś piszę przepis na to ciacho tofii z orzeszkami.

Biszkopt:
-5 jaj
-1szkl.cukru
-1.5 szkl.mąki (ja daje tortową)
-cukier waniliowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szkl.razem wody +olej (woda zimna ,najlepiej i jedno i drugie w jednakowej proporcji)

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,dodajemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy,dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy,dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i na końcu wlewamy wode z olejem.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Ja biszkopta piekę zawsze dzień wcześniej lepiej mi się go kroi.

Masa:

-2 puszki mleka słodzonego
-2 kostki masła
-2 paczki orzechów włoskich
-2 polewy czekoladowe

Mleko gotujemy przez 2,5 godziny w pelnym zanurzeniu(puszki muszą być cały czas pokryte wodą),ostudzone ale nie zimne mleko dodajemy powoli do miksowanego miękkiego masła.
Biszkopt dzielimy na tyle części ile chcemy i smarujemy masą tofii,wierzch też smarujemy tą masą posypujemy orzechami i oblewamy czekoladą.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc,jest po prostu lepsze.

Życzę smacznego.

Jadziu pytałaś się jak ja robie buraczki chyba prościej się nie da

-Buraki gotuje, studze,obieram i tarkuje.Dodaje sól,cukier ,troszkę pieprzu,oliwe i na koiec sok z cytryny.Doprawiam tak jakbym miała to za chwile zjeść.Pakuje do słoików i na wierzchu polewam łyżką oliwy,zamykami gotuje około 10-15 min,tak by zakrętki chwyciły.Koniec nic więcej nie robie z nimi.

Pozdrawiam z uśmiechami -Tamara
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamarka dziękuję bardzo za przepisy to ciacho na pewno zrobię :lol: u nas jest już gotowe mleko bez gotowania :wink: ja go używam do przekładania wafli . :lol: Z przepisu na buraczki też na pewno skorzystam :lol:
Dziękuję za szybką odpowiedź Obrazek
Awatar użytkownika
tamusia
100p
100p

Post »

Jadziolku u nas też jest to mleko gotowe ale ja nigdy go nie kupowałam a i ono jest chyba mniejsze.,następnym razem spróbuje z niego zrobić. :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie! Nie mogę tu do Was wchodzić, bo się frustruję! Wszystko chciałabym zrobić! Ależ przepyszny ten wątek! A w tym roku już nic nie dam rady. Genialne te sałatki, racuchy,ogórasy, śliwki- wiem, że warto! Są genialne. Kiedyś jadłam takie właśnie u Oranii, tylko zimą faszerowane orzechami,bakaliami jak pierożki, duszone w alkoholu i podawane ze śmietaną. Zmykam, bo oszaleję z łakomstwa. Gratuluję przepisów!
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale smokołyki aż ślinka cieknie ;:8
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”