Krzewy owocowe,agrest,porzeczki in. Rozmnażanie,podkladki, ,sztorby

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Porzeczka czerwona i agrest - rozmnażanie

Post »

Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie :;230 .Poważniej,lewa strona wydaje się być lepsza do tego celu.Możesz użyć 5 litrów PET,albo worek po ziemi do wysiewów.Zamiast konstrukcji ,odwrócone wiaderko nie wystarczy?Wydaje mi się ,że gałązka jest na wys 30-35 cm.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

kaLo pisze:Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie
He,he dobre! Żona jest również właścicielką działki a ja tylko jej podwładny. ;:131 Wysokość do najniższej gałązki to ok. 75 cm. bo fotka zrobiona z góry dlatego wyszła taka mała, więc wiadro jednak nie wystarczy,więc trza coś wyższego skombinować.
Pozdrawiam Józef
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z porzeczki wystarczy uciąć sztobry ( 25 cm jednorocznego pędu ) i do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj jadę na działkę prześwietlić szpaler porzeczki czerwonej ,białej,czarnej i agrest.Będzie sporo sztobrów.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

pomidormen pisze:do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
U mnie to to będzie problem z pozyskaniem sztobrów, krzewy tak stare, że nie wypuszczają już nowych pędów. Ja je zaniedbałem bo rosną w cieniu drzew i altany, a za stare już do przesadzenia.Planowałem zakup nowych krzewów, ale zamiast porzeczki otrzymałem agrest bezkolcowy! O to i one między drzewami.Obrazek
Pozdrawiam Józef
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek. Chyba, że nie znasz odmiany. Wtedy trzeba mocno przyciąć jeden z krzewów, na pewno wypuści sporo młodych pędów i za rok będzie dużo sztobrów.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

pomidormen pisze:Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek.
No właśnie kupiłem, kota w worku,zamiast porzeczki białej otrzymałem 2 krzewy agrestu bez kolcowego mimo, że na etykietach i fakturze opisane były jako porzeczka biała! :(

Spadam na działkę, jest piękna słoneczna pogoda i 16*C w cieniu! :D
Pozdrawiam Józef
master231
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 paź 2013, o 18:11

Post »

Witam chciałbym się dowiedzieć jakiego ukorzenia cza użyć do rozmnażania trudno ukorzeniających się porzeczek czerwonych o tej porze, czy jest to może ukorzeniacz A.
pomidormen
1000p
1000p

Re: Porzeczka czerwona rozmnażanie

Post »

Sadzonki zdrewniałe to ukorzeniacz do zdrewniałych, ale teraz już jest za późno na ukorzenianie. Porzeczka dobrze się ukorzenia, wystarczy wczesną wiosną włożyć sztobry do ziemi i będzie rosła.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Przed zimą,kiedy ziemia jeszcze nie zamarznięta,wsadź do ziemi,tam gdzie ma być krzak porzeczki,
po trzy sadzonki. Kilkanaście cm w ziemi i tyle nad ziemią.Za dwa lata,z tych sadzonek,będą krzewy.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam , 10 cm w ziemi 3 cm nad ziemią nawet teraz , do jesieni masz małe sadzonki oczywiście może nie 100 % ale sporo puści korzonki i liście ,ciągła wilgoć w glebie podstawa . Porzeczki łatwo się korzenią .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są odmiany,które ukorzeniają się b. trudno i wtedy najlepiej zrobić odkład.Można też taką odmianę zaszczepić na "mamce" ale to już trochę wyższa szkoła jazdy. http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=461
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Re: Rozmnażanie porzeczki czerwonej, białej,czarnej

Post »

Właśnie wróciłam ze spaceru , znalazłam po drodze wyrzucone krzaki porzeczki czarnej. Kilka pędów przyniosłam sobie do ukorzenienia. Mam pytanie - niektóre kawałki pędów po przekrojeniu mają czysty , biały miąższ , czy miazgę. W niektórych miejscach są natomiast widoczne w przekroju czarne punkty. Czy takie pędy z czarnym czymś nadają się do ukorzeniania ? czy d razu wyrzucić ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiadomo co się trafi. Albo stary własciciel wywalił, bo nie były dobre, albo nowy właściciel działki wywalił, bo woli samą trawę. Jeżeli już chcesz sadzić, to tylko te bez czarnych punktów.
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

A powinna być dziura - tunel gdzie robak drąży ? bo tam jest tylko kropka, jakby martwa tkanka, myślałam że to jakaś choroba fizjologiczna lub starość. Nie ma dziury, tylko zczarniała tkanka
Ostatnio zmieniony 1 gru 2016, o 17:06 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”