Krzewy owocowe,agrest,porzeczki in. Rozmnażanie,podkladki, ,sztorby
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczka czerwona i agrest - rozmnażanie
Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie
.Poważniej,lewa strona wydaje się być lepsza do tego celu.Możesz użyć 5 litrów PET,albo worek po ziemi do wysiewów.Zamiast konstrukcji ,odwrócone wiaderko nie wystarczy?Wydaje mi się ,że gałązka jest na wys 30-35 cm.

He,he dobre! Żona jest również właścicielką działki a ja tylko jej podwładny.kaLo pisze:Pogadaj z żoną.W razie czego,zażądaj,żeby przepisała notarialnie na Ciebie

Pozdrawiam Józef
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z porzeczki wystarczy uciąć sztobry ( 25 cm jednorocznego pędu ) i do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.
-
Dzisiaj jadę na działkę prześwietlić szpaler porzeczki czerwonej ,białej,czarnej i agrest.Będzie sporo sztobrów.
U mnie to to będzie problem z pozyskaniem sztobrów, krzewy tak stare, że nie wypuszczają już nowych pędów. Ja je zaniedbałem bo rosną w cieniu drzew i altany, a za stare już do przesadzenia.Planowałem zakup nowych krzewów, ale zamiast porzeczki otrzymałem agrest bezkolcowy! O to i one między drzewami.pomidormen pisze:do ziemi. Ukorzenia się bez problemów.

Pozdrawiam Józef
-
- 1000p
Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek. Chyba, że nie znasz odmiany. Wtedy trzeba mocno przyciąć jeden z krzewów, na pewno wypuści sporo młodych pędów i za rok będzie dużo sztobrów.
No właśnie kupiłem, kota w worku,zamiast porzeczki białej otrzymałem 2 krzewy agrestu bez kolcowego mimo, że na etykietach i fakturze opisane były jako porzeczka biała!pomidormen pisze:Najprościej kupić nowe sadzonki bo to nie majątek.

Spadam na działkę, jest piękna słoneczna pogoda i 16*C w cieniu!

Pozdrawiam Józef
-
- 1000p
Re: Porzeczka czerwona rozmnażanie
Sadzonki zdrewniałe to ukorzeniacz do zdrewniałych, ale teraz już jest za późno na ukorzenianie. Porzeczka dobrze się ukorzenia, wystarczy wczesną wiosną włożyć sztobry do ziemi i będzie rosła.
Przed zimą,kiedy ziemia jeszcze nie zamarznięta,wsadź do ziemi,tam gdzie ma być krzak porzeczki,
po trzy sadzonki. Kilkanaście cm w ziemi i tyle nad ziemią.Za dwa lata,z tych sadzonek,będą krzewy.
po trzy sadzonki. Kilkanaście cm w ziemi i tyle nad ziemią.Za dwa lata,z tych sadzonek,będą krzewy.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam , 10 cm w ziemi 3 cm nad ziemią nawet teraz , do jesieni masz małe sadzonki oczywiście może nie 100 % ale sporo puści korzonki i liście ,ciągła wilgoć w glebie podstawa . Porzeczki łatwo się korzenią .
-
Są odmiany,które ukorzeniają się b. trudno i wtedy najlepiej zrobić odkład.Można też taką odmianę zaszczepić na "mamce" ale to już trochę wyższa szkoła jazdy. http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=461
Re: Rozmnażanie porzeczki czerwonej, białej,czarnej
Właśnie wróciłam ze spaceru , znalazłam po drodze wyrzucone krzaki porzeczki czarnej. Kilka pędów przyniosłam sobie do ukorzenienia. Mam pytanie - niektóre kawałki pędów po przekrojeniu mają czysty , biały miąższ , czy miazgę. W niektórych miejscach są natomiast widoczne w przekroju czarne punkty. Czy takie pędy z czarnym czymś nadają się do ukorzeniania ? czy d razu wyrzucić ?
-
Nie wiadomo co się trafi. Albo stary własciciel wywalił, bo nie były dobre, albo nowy właściciel działki wywalił, bo woli samą trawę. Jeżeli już chcesz sadzić, to tylko te bez czarnych punktów.
A powinna być dziura - tunel gdzie robak drąży ? bo tam jest tylko kropka, jakby martwa tkanka, myślałam że to jakaś choroba fizjologiczna lub starość. Nie ma dziury, tylko zczarniała tkanka
Ostatnio zmieniony 1 gru 2016, o 17:06 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.