Za furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Za furtką

Post »

Moniko
Podziwiam piękne grzybki :!:
U mnie coś w cukiniach wyrosło ,raczej pieczarka ;:224
Dalie bardzo interesujące ,oryginalne odmiany wybrałaś :D

Wando
Złotlin jest wspaniałym krzewem ,potrafi praktycznie cały sezon kwitnąć .
Nie lubi suszy ,musi mieć wodę aby wytworzyć pomponiki.
No i ...jest szalenie ekspansywny ,rozłogi potrafią wyleźć daleko od krzewu.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odmian dalii jest tyle, że kręciło mi się w głowie i sama nie wiedziałam co wybierać. :D
A złotlin rzeczywiście nie lubi suszy. U mnie nie jest ekspansywny właśnie dlatego, że - tak myślę - jest mu ciut za sucho. Jak jestem to zawsze podlewam. Na szczęście większość prac budowlanych za nami, częściowo też nawieziona nowa ziemia, więc może znajdę mu lepsze miejsce. Ale kwitnie, to grunt.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

To ja po lesie uganiam za grzybami, a u ciebie Moniko, rosną one za furtką :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Andrzej nie chcę Cię martwić, ale i przed furtką też. :D W warzywniku między skrzynkami rozlazły mi się maślaczki. Całe stadko. Chwilkę poczekałam, żeby podrosły, wypraszając ślimaki i uzbierało się dobre pół wiadra. :heja
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O raju... grzyby na własnej dzialce!!! Nie każdy tak ma! Można pozazdrościć i tych cudownych kwitnięć dalii też. Piękne są ! Bardzo piękne! ;:138
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Cudne zbliżenia dalii, Moniko.
Szczególnie ujęła mie fotka z roztrojonym płatkiem w kroplach deszczu. Coś przepięknego ;:167
Dalie rzeczywiście piękne :)

Zdrówka życzę i słonecznych, ciepłych dni ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

pelagia72 pisze: 5 paź 2024, o 19:37 Wando
Złotlin jest wspaniałym krzewem ,potrafi praktycznie cały sezon kwitnąć .
Nie lubi suszy ,musi mieć wodę aby wytworzyć pomponiki.
No i ...jest szalenie ekspansywny ,rozłogi potrafią wyleźć daleko od krzewu.
Ojoj, to ja nie chcę takiego ekspansywnego! Wystarczy mi piękny skądinąd sumak octowiec, którego muszę pilnować, bo stale gdzieś wystawia swoje macki. :wink:
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Karo maślaczki przywędrowały od sąsiada. Chętnie bym je zaprosiła na stałe, ale to ich wolna wola co dalej zrobią. Zobaczymy. :) Miło, że podobają Ci się moje dalie.

Małgosiu bo krople wody na roślinach potrafią tworzyć małe cuda. Natura jest najwspanialszym artystą. :)

Wanda nie porównywałabym jednak złotlina z sumakiem. Na moich mazowieckich piachach sumak się pleni bez problemu. Na działkę babci przeszedł sobie kiedyś od sąsiadki i stworzył cały zagajnik nie do ogarnięcia. Złotlin na tych moich piachach nie bardzo daje radę i nie jest ekspansywny. Jego uroda taka, że trzeba mu dać pewną przestrzeń na rozrośnięcie się - inaczej to będzie rachityczny patyk, ale dość łatwo daje się poskromić. Wszystko zależy pewnie od podłoża jakie masz u siebie.

Ja nadal wyleguję się :wink: pod kołdrą zamiast biegać do pracy. I tak sobie wracam myślami do lata.
Jedną z niewielu roślin, które mnie nie zawiodły w tym roku był czosnek ozdobny ('Millenium"???). Nie mam pojęcia jaka to odmiana, bo kupiony u pani na targu. Już drugi rok ślicznie kwitnie i zwabia gości. Rośnie wśród mięty, której pozwoliłam tego lata zakwitnąć, sama nie wiem dlaczego. :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Za to aksamitki, które wysiałam wiosną zbuntowały się całkowicie. Miałam przynajmniej trochę samosiejek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wśród nich jedna okazała się naprawdę szalona i postanowiła wyrosnąć tuż przy górze piasku budowlanego. Zostawiłam ją tam ciekawa, co z tego wyniknie. Przyznam szczerze, że nie wierzyłam w jej sukces, bo przy piachu i na piachu to już pewna przesada, a tu proszę - dała radę! :tan
Obrazek
Obrazek

Mam trochę takich dzielniaczków co roku, co pchają się w różne dziwne miejsca. W tym roku zostawiłam też małe dziewanny między skrzynkami warzywnymi. Przeszkadzały w chodzeniu, ale za to ślicznie zakwitły. ;:173
Obrazek
Obrazek

Tuż obok czosnków tak mi jakoś dziwnie kwitła szałwia. ;:306
Obrazek

Bardzo kiepsko też kwitły nagietki. Nie zrobiłam nic inaczej niż w zeszłym roku, a efekt diametralnie różny. I pomyśleć, że marzył mi się łan nagietków. :;230 Zauważyłam też, że z moich własnych nasion wzeszły gorzej niż z kupnych. Pewnie zrobiłam jakiś błąd zbierają albo przechowując... Jak wy to robicie? ;:185
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kiedy byłam na działeczce ostatni raz wyglądała mniej więcej tak jak na tym zdjęciu, czyli wszystko rozkopane "z wyjątkiem krzaczków, bo nas pani zabije". :;230
Obrazek
Mąż mnie zapewnia, że wszystko przeżyło, ale kto go tam wie... :wink:

A za ogrodową furtkę powędrowałam sobie do września. Wrześniowe, słoneczne poranki są naprawdę cudowną porą na zdjęcia. Zazwyczaj brałam psiaka i szliśmy w pola przynajmniej na godzinę, fotografując pełne rosy pajęczyny. W tym roku nie odbyliśmy takiej wyprawy. Zibi ma już 15 lat i nie miał na to najmniejszej ochoty. Ale kilka pajęczych fotek z sąsiedztwa to zawsze coś. :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, identyczne kwiaty ma szczypiorek https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczypiorek
Twój ma chyba płaskie liście?
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Małgosiu tak, płaskie. To mówisz, że to szczypiorek? Pani mi go sprzedała jako czosnek ozdobny i nawet nie pamiętam czy zwróciłam uwagę na rodzaj korzenia. Jakoś nigdy nie pomyślałam, że to może być szczypiorek. Moje szczypiorki wyglądają zupełnie inaczej i jak się pochylę to czuję lekki zapach, taki charakterystyczny, lekko ostry. Mówię o listkach, nie o kwiatach, bo żaden mi jeszcze nie kwitł. A przy tych przy mięcie nic nie czuję. Prawdę mówiąc w życiu nie widziałam na własne oczy kwitnącego szczypiorku. To znaczy teraz już chyba widziałam? :;230
Edit.
Widzę, że w niektórych sklepach internetowych jest taka roślinka sprzedawana jako czosnek szczypiorek...
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, to nie tak. :lol:

Szczypiorek ma okrągłe liście i puste w środku. Kwitnie na fioletowo. U mnie w wątku jest kwitnący w maju. Zdarzył się też biały mutant. Wszystkie jednak mają okrągłe liście.
viewtopic.php?p=6455267#p6455267

Takie liście, jak u Ciebie, to ma szczypior czosnkowy, tylko że on ma białe kwiaty i kwitnie we wrześniu.

Ten Twój, to jest jakiś inny gatunek. Może uda mi się znaleźć nazwę. Jaki on jest wysoki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Więc może to jednak czosnek ozdobny? Szukałam pod tym kątem i najbliższy podobieństwem do mojego jest czosnek "Millenium". Zgadzałby się czas kwitnienia - mój kwitł na początku sierpnia - oraz mniej więcej wzrost - mój nieco niższy niż podane tu w opisie, ale może to kwestia słabej gleby u mnie... Co myślisz?
https://albamar.pl/byliny/2084-czosnek- ... qqD7_0vMvU
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Moniko
Muszę przyznać ,że ciekawa sprawa z zagadkowym czosnkiem - szczypiorkiem.
Dobrze ,że Małgosia napisała o byś jeszcze zjadła ,jak Stefan /mój sąsiad/ kiedyś liście czosnku ozdobnego ;:306
Bardzo ciekawa roślina. Przypomina mi czosnek ,który w sumie jeszcze kwitnie /w doniczce/ ,ale trochę się różni.
Szczypiorek wieloletni /rurkowe liście/ też jest piękny ,ale nie kwitnie teraz lecz w czerwcu.
Co ciekawe mój Z. wyhodował z nasion jakąś krzyżówkę - szczypiorek czosnkowy ,muszę iść obejrzeć.
Jeszcze nie kwitł.
Piesa mieliśmy 17 lat ,na koniec już stacjonarny bardziej ,ale jako staruszek zawsze był chętny ze mną w dzicz iść. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No witaj ;:3 Przyszły chłodniejsze dni i wirusy się pojawiły, u nas też rodzinka podziębiona była, ale już jest dobrze.
Podziwiam Twoje dalie, bardzo fajne odmiany i dobrze się spisały. Nic im nie powinno być, zdążysz je wykopać. Moja mama mi dała wskazówkę, że wykopuje się karpy po pierwszym przymrozku hmm....
Wrzesień i słoneczne dni uwielbiam ;:167 W Twoich kadrach wrześniowych czuję taki błogi spokój, uwielbiam naturę pokazaną w taki sposób :D
Dużo zdrówka i wracaj z kolejnymi wpisami :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Obstawiam , że to czosnek millenium.
Dalie masz przepiękne. I ja je bardzo lubię.
Ale nie wiem czemu ale kiedy lja mi na wiosnę nie wyszło.
Nie wiem czy cis z karpami było nie tak( chociaż nie wyglądało na to ) czy jakiś szkodnik je zżarł.
Ale kilka mam . I wciąż pięknie kwitną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”