Miejsce na ziemi - Ave/2008r. cz.1/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Isiu :) bardzo mi miło, że do mnie zajrzałaś i dziękuję za miły komentarz :)

Iwcio i Patryku - dzięki za podpowiedzi na temat roślinek cieniolubnych :) To parzydło leśne już od dawna mi chodzi po głowie :) Jeśli będziesz miała "nadmiar" to z chęcią skorzystam , mam nadzieje, że będę się mogła zrewanżować jakimiś innymi roślinkami z mojego ogrodu, albo może znajdziesz coś w Centrum Ogrodniczym Tracz, co będę Ci mogła przesłać :)

Dzięki Kocico za odwiedzinki :) Moja Zorka też napada na łące na żaby, ale dostaje wtedy reprymendę - niestety piesek myśliwski "poluje" na wszystko co się szybko porusza - a ślimaków nie tyka :(
w tym wątku na str 7 jest mój rozbójnik :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=96
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sobotę była dalsza część porządków - tym razem w sadzie . Mój Połówek z "zięciem" wzięli się za karczowanie pni starej gruszki, która została wymeldowana z ogrodu :) i kilku pniaczków samosiejek wiśni, które miały tylko gołe gałązki i zero owoców, a uniemozliwiały koszenie zielska przy siatce.

Obrazek

Obrazek

Potem w ruch poszła podkaszarka i wreszcie pożegnałam się z wysokim trawskiem przy siatce

Obrazek

A moja starsza córka porządkowała drewno - oj , będzie czym palić jesienią w kominku :) Nasza sunia, nie odstępowała jej o krok, bo "wyczuła" w stogu drewna jakiegos nieproszonego, myszatego intruza...

Obrazek

W tym tygodniu nareszcie zakwitł pełnik , a powojnik Piilu ciągle cieszy nas swoimi kwiatami :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Natomiast powojnik Jan Paweł II - pokazał tylko 1 kwiatek, a teraz oszałał i tylko rośnie, rośnie w górę i wydaje liście - to normalne ? Czy można mu troche "ograniczyć ten wzrost w górę" ? Za chwilę zabraknie kratki ...
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewcia, urocze masz dzieciaki i chętne do pomocy - to cenne.
Kwiatki też piękne, pełnik bardzo mi się podoba :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ewo patrzę i patrzę i muszę ci przyznać że też chciałabym mieć takich pomocników :P
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo
Dzisiejszą kawkę wypiłam w Twoim ogrodzie i nie mogę powstrzymać się od komentarza.Masz piękny ogród ,dużo starych drzew i co za tym idzie cienia.Aż Ci zazdroszcze(tak pozytywnie).U mnie od rana do wieczora pali słońce.W związku z tym nie mogę pozwolić sobie na niektóre rośliny wymagające cienia lub półcienia.No i Ci pomocnicy... Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam Dziewczyny za odwiedzinki :)

Agrażko - staram się kupić do ogrodu coś od czasu do czasu, żeby choć przybliżyć się do Waszych osiągnięć i cudów w Waszych ogrodach :)

Coma95 - moi pomocnicy właściwie przyjechali z taką "pożegnalną" pomocą, bo w tym tygodniu wyjeżdżają na parę miesiecy do Anglii (buuuuuuuuu) a ja jako ta "mama kwoka" co najbardziej jest szczęścliwa jak ma wszystkich koło siebie, troszeczkę cierpię :) Ale niech tam, zabraniać nie będę, niech próbują swoich sił :)

Bożenko - tak to zwykle bywa, że tęsknimy do tego... czego nie mamy :) Ja z powodu wysokich drzew mam sporo zacienienia, a od godz. 14 to na podwórku słoneczko jest w mniejszości :) i czasami tęskni mi się za większym obszarem na którym "poszalałoby" słonko i kwiatki nie musiały się wyginać w jego kierunku :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo, dziękuje za odwiedziny mojego tematu. Postanowiłem zobaczyć jakie Ty masz zdjęcia. I dochodzę do wniosku że są super, ale dlaczego jeszcze Ciebie nie odwiedziłem to ja już nie wiem. Piękna działka, naprawdę super. Obiecuję następną wizytę. :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Krzysiu za odwiedziny i zapraszam częściej :)
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

witaj Ewus nie pamietam, abym była u Ciebie wcześniej- jak nie to sorka. Ale masz super ogród a pomocników, że ho ho. I strumyk obok to jest dopiero coś. nawet sie nie obejrzycie, jak wasz działka przerodzi sie w wymarzony raj. pozdrawiam serdecznie całą rodzinkę i gratuluje zapału. Kosą nie każdy umie kosic, więc dla M podwójne gratulacje. zapraszam do siebie i obiecuje, że będę teraz częstym gościem u Ciebie. Pozdrawiam papa ;:12
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ewo! Pooglądałam , poczytałam o akcji czyszczenia ugoru i ...szczęka mi opadła ! Ależ Ty masz jeszcze miejsca pod przyszłe nasadzenia ! Jak ja Ci tego miejsca zazdroszczę... Dobrze ,że miałaś pomocników , bo gruntowne czyszczenie takiego nieużytku jest z pewnością zajęciem zbyt ciężkim dla kobiety. Cóż - panowie też czasem się przydają, kłopot w tym ,że np. mój M. niespecjalnie się garnie do prac w ogrodzie. Oj, ja to się muszę nagimnastykować ,żeby w czymś pomógł...Pisałam już kiedyś ,że najbardziej lubi po pracy odpocząć na tarasie i tylko raz po raz wskazując na świerk rzuca pytanie : - A to czemu nie kwitnie ? :;230 No , ale za to zdarza sie ,że asystuje mi w ogródkowych zakupach i wtedy nawet specjalnie nie marudzi :)
Ciekawa jestem , jak chcesz zagospodarować ten nowo pozyskany teren? Zwłaszcza okolice rzeczki dają spore pole do popisu i z pewnością urządzisz tam jakiś romantyczny zakątek. Tego Ci życzę.
Pozdrawiam, E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
alutka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2008, o 23:05

Post »

Witam!!
Oj, piękny kawałek ziemi... ten strumyczek... niezwykła dzikość... tylko patrzeć, jak jakas nimfa się wychyli zza drzewa...

Kurczę- tylko te pokrzywy :? Sama szukam na nie sposobu, bo ciągle odrastają na mojej działeczce, mimo wyrywania, wykopywania, wyszarpywania itp... :? A z takimi kępami jak przy Twoim strumyczku, to naprawdę może być nieprzyjemnie :( Będę śledzić postępy i trzymac kciuki za zwycięską walkę z parzącym nieprzyjacielem!!! :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witaj Ewo :!:
Wspaniale jest u Was, jeszcze ta rzeczka/strumyczek, bajecznie to wszystko wygląda. A najważniejsze, że pracujecie całą rodziną :P :P
Pytałaś o powojnika Jan Paweł II, chyba nikt nie odpowiedział, nie martw się o niego, on kwitnie później, w drugiej połowie lata, u mnie tez na razie są tylko liście. A ten kwitnący jest bombowy :!:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Giga - dziękuję za miłe odwiedzinki i zapraszam częściej :)

Ewelinko - osoby oglądające to moje uroczysko, często mówią - ale tu są możliwości, ale teren do urządzania... a dla mnie to troche... kłopot;) bo teren nie ogrodzony, obniżony (więc nie widać co się tam dzieje) a wiesz, że wtedy nie można za bardzo inwestować, bo to ryzykowne. W dodatku ten obniżony teren, który teraz porządkujemy to teren zalewany przez płynącą kilka metrów dalej rzekę, a wtedy cała praca i roslinki idą na marne. Po porządkach będziemy ten teren kosić, a jak się uda namówić sąsiada, to może nam to zaorze i wtedy łatwiej będzie zrobic tam coś sensownego. Żeby jeszcze dbano o działki obok (a tak nie jest) to byłoby łatwiej. Ilośc ślimaków łażąca na tych nieużytkach mnie przeraziła. :( Przecież to paskudztwo zeżre mi wszystko co tam zasadzę :(
W każdym razie jeszcze długa droga przed nami...
Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i zapraszam częściej :)

Alana - dzięki serdeczne za informację nt powojnika :) w takim razie nie będę mu ograniczała wzrostu w górę :), niech rośnie, to potem może sie odwdzięczy ładnymi kwiatkami :)
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

No właśnie Ci sąsiedzi niedbający o swoje działki. Ja mam to samo, a do tego złośliwego sąsiada, który się obraził kiedy mu zwróciłam uwagę na to, jak okropnie traktuje psy. Mam teraz z jednej strony ogrodu jego zarośniętą na 150 cm w górę łąkę i nie raczy tego skosić. Przyprowadza krowę i kucyka i ustawia je tak, żeby został 3 metrowy pas paskudnych traw wzdłuż mojego ogrodzenia. Wygląda to strasznie, pokłada się na moją stronę i rozsiewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie, Kocico - ja mam to samo na całej długości mojej działki, z obu stron - sąsiedzi pozostawiali swoje siedziby i nic tam nie robią. Na razie przełażę do jednego i drugiego i koszę chociaż pas o szerokości 0,5 m, ale jak ktos się tam wprowadzi i tez nie będzie nic robił ? - to juz nie będę miała mozliwości przeleźć i wtedy - tragedia, przyjdzie chyba stawiać betonowy mur :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”