Bardzo mi się podobają gymno z nutą żółwia

Aga Gymnocalycium spegazzinii B 34 ma takie ciernie na sucho. Ja staram się nie moczyć roślin, postanowiłam w ogóle ich nie spryskiwać, chyba, że środkiem grzybobójczym. W ubiegłym sezonie miałam problem z chorobą grzybową i sporo roślin nie dało rady zwalczyć choróbska. Zazwyczaj podlewałam rośliny wieczorem, bardzo obficie, tak, że woda jeszcze stała w kuwetach. W tym sezonie postanowiłam nie podlewać roślin wieczorem tylko rano i jednak mniej obficie. Przypuszczam, że ?plamy? na korpusie Gymnocalycium spegazzinii B 34 to właśnie z nadmiaru wilgoci, okazało się, że taki wrażliwiec z niego. Woli ciałko mieć suche. A foliak mam zawsze otwarty z obu stron, to ruch powietrza jest.aga_zgaga pisze:Czy Gymnocalycium spegazzinii B 34, Molinos ma takie kolorowe ciernie jak jest suche?
Ja z kolei czytałam niedawno, że to Gymnocalycium berchtii (nataliae STO 868). Zobacz tutaj:honorka22 pisze:Ostatnio natrafiłam na informacje, że Gymnocalycium sp. STO 868 obecnie uznawany jest jako G. taningaense...
Ten typ to też jeden z moich ulubionych, cierniuszki delikatne, ale bardzo fajny pędeszeweria18 pisze:Wyróżnia się Gymnocalycium striglianum ssp. aeneum CH 1262
I prawdopodobnie na ostro będzie jeszcze przez jakiś czashen_s pisze:Dziś u Ciebie na "ostro"...
Sporo jest gymnoli tego typu, można by uzbierać niezłą gromadkę i cieszyć oko, bo na żywo jeszcze ładniejsze. I nie zajmują zbyt dużo miejscabarbra13 pisze:Te szare coraz bardziej mi się podobają.
...hen_s pisze:W swoim czasie był tutaj obecny Jacek
hen_s pisze:Również koleżanka ze Śląska Magda (sokolica) miała bardzo dobry zbiorek...
Ci pasjonaci na pewno mają w swoich zbiorach wiele wspaniałych roślin, czasem zaglądam do starych wątków ?gymnolowych?, bo wartohen_s pisze:Jaka szkoda, że te osoby już tutaj nie bywają...
One nie dają się nabierać na żadne obiecanki, a szkoda, bo może by kwitnąć zaczęły obficiejhonorka22 pisze:Czyżbyś Lidio obiecała swoim roślinkom jakieś "+" , że tak poszły w rozmnażanie
honorka22 pisze:A jeśli chodzi o G. spec STO 868, to też widziałam, że został podpięty pod G. berchtii. Zastanawiałam się tylko, czym, albo kim był najpierw
Szczerze mówiąc ja w tych tematach raczkujęhen_s pisze:Gymnocalycium sp. STO 868 był i u mnie. Dla mnie on podobny toczka w toczkę z Gymnocalycium taningaense. Ale ja się przecież nie znam...
Dziękuję Małgosiunolina pisze:Lidia, pokazałaś piękne Gymnocalycium
To całkiem możliweHarvi pisze:Takie wypuszczanie odrostów u roślin, które zazwyczaj nie krzewią się może oznaczać, że coś złego dzieje się ze stożkiem wzrostu
Arkadius dziękuję i również pozdrawiamArkadius121 pisze:Ogromna bardzo ciekawa kolekcja kaktusów ;138-piękne kwitnienia