Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu Twoje trawy mnie niezmiernie, zawsze i wciąż zachwycają! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu ogród w jesiennym słonku prezentuje się pierwszorzędnie. Szczególnie zwróciłam uwagę na hortensje na pniu. Powiedz czy sama tak ładnie je wyprowadzasz czy udało Ci się kupić. Podziwiam też trawy, które u Ciebie rosną wyśmienicie a też masz piach jak na mojej zegrodce.
Niestety nie znam nazwy jeżówki o którą pytałaś u mnie. Bardzo mi się podobają jeżówki biało zielone bo skoro z trawą mamy problem to choć jeżówki mamy zielone. :wink:
;:3 i ciepełka życzę bo jeszcze dużo mamy do zrobienia. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie i miłe słowa. ;:180
Nareszcie dzień bez deszczu. Mimo chłodu pracowałam cztery godziny. Wykopałam resztę marchewki i pietruszki i posiałam gorczycę, może jeszcze trochę urośnie przed zimą. Zrobiłam porządek z cebulą siedmiolatką, bo po podsypaniu kompostem tak się rozrosła, że wypychały się nawzajem z gruntu. Posiałam pietruszkę naciową i uporządkowałam lubczyk, cały czas wypuszcza zielone liście.
Posadziłam dziesięć szachownic kostkowatych, pierwszy raz takie cebulki kupiłam. ;:306
Posprzątałam trochę bylin, jednak bałam się, że zostanę z wszystkimi pracami porządkowymi na wiosnę. ;:202 Ścięłam kwiatostany Anabelle, straszyły szarością. Pozbierałam ostatnie nasiona i zrobiłam parę sadzonek ciemnych rozchodników. Mam jeszcze w doniczkach parę siewek perowskii, ale chyba zostaną na zimę w garażu, boję się, że nieukorzenione, nie przeżyją mrozów. Skoro zaczęła się jesień, to jesienny widok, owoce berberysa Erekty.

Obrazek

Aniu Wasze życzenia się spełniły i dziś pierwszy dzień bez deszczu. :tan Mody w ogrodzie bywają różne, akurat moda na trawy bardzo mi się podoba. Są ładnym tłem dla kolorowych kwiatów, a niskie doskonale zadarniają, chwasty przy nich nie mają szans. ;:215 Mam za dużo hortensji w formie krzewu, pienne łatwiej wpasować w już istniejące nasadzenia, musisz spróbować. :) Wiosną kolejne dwie powędrują na rabaty, już stoją w doniczkach. ;:173

Obrazek

Aprilku tylko dwie jarzmianki zaszczyciły mnie kwiatami, w tym jedna tegoroczna siewka. ;:215 Jeżówki jeszcze ładnie kwitną, ale już zanudzałam nimi, więc trochę mniej teraz pokazuję. ;:173

Obrazek

Ewuniu jesienią kiedy coraz mniej kolorów miskanty i inne wysokie cieszą kłosami. Niskie, jasne turzyce też rozświetlają rabaty, a zimozielone sprawiają, że zimą nie jest pusto. Posadziłam siedem siewek jarzmianki, ale tylko jedna zakwitła. Twoje też z pewnością za rok będą obsypane kwiatami. ;:108 Cubana kupiona latem, mam nadzieję, że wiosną już będzie ładnie kwitła i ożywi różankę na skarpie.

Obrazek

Maryniu rasowe ogrodniczki, jak Ty, mają trawy od zawsze. :) Mnie cieszą, bo większość łatwa w uprawie i niewiele pracy przy nich. Wiosna przytnę i właściwie nie wymagają więcej uwagi. Na słońce chyba nie mamy co liczyć, ale przynajmniej dziś nie padało, mogłyśmy poszaleć na rabatach. :wink:

Obrazek

Basiu Twoje róże są piękne, parę traw do towarzystwa możesz im posadzić. :)

Obrazek

Elu mam sześć hortensji na pniu. Cztery ukorzeniłam z własnych, a dwie kupiłam z długimi pędami. Zaplatam je, przywiązuję do tyczki w ten sposób formuję pień. Trawy są mało wymagające. Przy sadzeniu sypię do dołka kompost lub obornik, a później wystarcza im to co dostają przy okazji nawożenia bylin. Jeżówek biało zielonych mam najwięcej, dopiero w ubiegłym roku sadziłam odmianowe, kolorowe. Słońca wypatrujemy wszyscy, mnie napędza do życia. Nawet letnie upały dobrze znoszę, kocham ciepło. ;:3

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, w jaki sposób robisz sadzonki rozchodników?
Mnie kiedyś sąsiadka poradziła, by odcięte fragmenty trzymać w wodzie aż do wypuszczenia korzeni. ;:7 Tak zrobiłam. ;:108 Stały długo, korzeni nie wypuściły ;:185 , a jedynie łodyżki im w tej wodzie zgniły. ;:222

Na weekend życzę Ci ;:3 na błękicie nieba i ciepełka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ucinam pęd z dwoma, czterema lub pięcioma węzłami, te długie tnę na dwa odcinki. Obcinam kwiat, dolne liście, wsadzam do doniczki z ziemią i trzymam w 15-17 stopniach. Po miesiącu większość się ukorzenia, wtedy wędrują na zimę do garażu. W domu nie próbowałam zimować, u mnie zawsze wysoka temperatura, 22-24 stopnie. Można rozmnażać rozchodniki nawet z liści, ale raczej latem. Miałam w tym roku spróbować, ale zapomniałam. :oops: W ubiegłym roku eksperymentowałam z ukorzenianiem położonych poziomo całych pędów. Układałam w długim pojemniku i tylko wciskałam w ziemię, zawsze trzeba pilnować wilgotności, ale nie mogą mieć mokro, bo gniją.Ukorzeniły się, ale kapustki były bardzo malutkie, bo było ich dużo. Rosną ładnie, ale zakwitną pewnie za rok, a może później. ;:218 Wsadzałam też ucięte pędy bezpośredni do gruntu, ale w sierpniu, żeby miały czas na ukorzenianie w cieple. Niestety w razie upałów trzeba pilnować podlewania. Na trzy wsadzone, dwa się ukorzeniły, ale na ładną kępkę trzeba czekać długo.
Dzięki ;:196 marzę o słońcu.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, myślę że Phantom bez trudu da się poprowadzić jako forma pienna. Sama zresztą już nad tym pracuję od wiosny i mam nadzieję na sukces. Fakt, że ma ogromne kwiaty.ale i łodygi są bardzo solidne i sztywne ;:108
Pięknie teraz wyglądają rabaty rozświetlone słońcem. To zachodzące, daje taki ciepły kolor. Nie mam okazji oglądania swojej działeczki w takim świetle, dlatego bardzo lubię oglądać je u Was.
To może i ja powinnam zacząć usuwać werbenę? Ale tak mi szkoda, bo zaczęła u mnie kwitnąć tak późno i teraz jest po prostu cudna ;:oj
Masz tych traw niezłą kolekcję, fajnie szumią na wietrze ;:63 Miałam sobie kilka kupić w tym roku, ale na giełdę nie pojechałam, bo strasznie lało. Kupiłam sobie za to piórkówkę ( dzięki Tobie ją rozpoznałam ;:196 ), taką niską. W ogrodniczym była podpisana jako "Pióropusznik Strusi", a przecież nawet ja wiem, że to jest paproć ;:124
Tanio kupiłaś krokusy ;:oj Też się na kilka skusiłam (65), ale w moim były po 1.10, tylko dwa rodzaje po 50 gr. Zapłaciłam 50 złotych i stwierdziłam, że to przesada. jak się załapię gdzieś na przeceny, to może jeszcze sobie kupię.
;:3 niech Ci świeci, żebyś mogła z wnusiem zażywać spacerów na świeżym powietrzu, ale i do działań w ogrodzie, też się jeszcze przyda ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bardzo Ci dziękuję za tak łopatologiczny opis dotyczący ukorzeniania rozchodników. ;:196 ;:196
Zrobię i ja sadzonki, zwłaszcza tego ciemnego rozchodnika, bo kilka koleżanek jest nim zauroczonych, będę mogła je uszczęśliwić, co zawsze sprawia mi dużo radości. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Penie,że spróbuję prowadzić hortki na pniu.Chociaż ze dwie mi się takie marzą.Bo jak na razie nie mam żadnej.
Dalijka śliczna.
I ta zielonkawa jeżówka w takiej ilości i z takimi trawki wygląda ślicznie.Brawo, za piękny dobór, dueciki ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu właśnie dla tych owocków mam posadzone malutkie berberyski... mają kilka owocków, ale za rok...będzie więcej, U mnie jeszcze dzisiaj padało to ogród czeka na jesienne porządki, ale podobno od jutra będzie lepiej ;:333 , czy jarzmiankę trzeba okrywać na zimę ... moja jeszcze nie kwitła ... szkoda by było, żeby się zniszczyła
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Widzę, że u ciebie ciągle praca wre... Ogród pięknie się prezentuje ;:215 Często piszesz o kompoście. Mogę wiedzieć w jaki sposób go używasz? Przy zakładaniu rabat to wiadomo - miesza się z ziemią i już, ale co z istniejącymi już? Wystarczy nim wyściółkować?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

:wit Soniu
Zgubił mi się Twój wątek :oops: Dobrze, że ciągle do mnie zaglądasz, więc przypomniałam sobie o Twoich hortensjach i jestem.
Bukszpany Ci chorują, to duża strata dla Twojego ogrodu. Mam nadzieję, że poradzisz sobie z chorobą. Moje rosną słabo i ciągle, któryś usycha. Nie zgłębiałam co im dolega, ale w tym miejscu mam problem z dziwnym grzybem, który pojawia się na palisadzie drewnianej i wchodzi na niektóre rośliny. Wygląda jak olbrzymia guma do żucia oblepiająca szyjkę korzeniową.
Rygida pewnie mi nie zakwitnie, ale ja jej nie wysiewam. Bardzo późno w tym roku się pojawiła.
Muszę popracować nad dzieleniem żurawek. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj padało, dziś pada, szaro za oknem. ;:174 Posiałam fiołki rogate, żeby mieć wczesną wiosną, a one mimo uszczykiwania kwitną stale. Czy jest sens trzymać je do wiosny, czy wyrzucić. ;:218
Już spisałam zimowity na straty, ale pewnie jakieś małe cebulki zostały i nie dojrzałam liści, a dziś różowo.

Obrazek

Obrazek

Iwonko dziękuję. ;:196 Bardzo mi zależy, żeby Phantom był w formie piennej, bo miejsca tam mało na wielki krzew. Mam nadzieję, że Twój się ukorzeni i będzie wysoki, ładny pień. ;:108 Przewaga ogrodu przy domu jest niewątpliwa, ale u Ciebie ekscytacja co zastanie się po przyjeździe, też ma swoje zalety. :) Usunęłam tylko część werbeny, dużo więcej jeszcze kwitnie, będzie cieszyć jeszcze długo. Dobrze, że zaczynasz przygodę z trawami od mniejszych. ;:138 Z czasem na pewno znajdziesz miejsce dla innych. Drobne cebulki kupowałam w szkółce, gdzie była jesienna wyprzedaż. Oprócz czosnków było dużo różnych roślin, Phantom też z tej wyprzedaży. Dziękuję za życzenia pogodowe, wnusio przyjedzie we wtorek i prognozy są optymistyczne, ponad 20 stopni. Niestety w ogrodzie z nim nie popracuję, bardzo pomaga. Ostatnio przestawiał znaczniki cebulowych i wyrywał drobne byliny, bo ja przy nim wyrywałam chwasty. ;:173

Obrazek

Lucynko to dość długi proces, do otrzymania ładnego rozchodnika, ale my ogrodniczki przecież jesteśmy cierpliwe. ;:306 Obdarowywanie innych, to też część naszego ogródkowania. Mam do oddania ogromne lawendy, ale mało wokół chętnych, może do wiosny znajdę im nowy dom. ;:218

Obrazek

Aniu może teraz uda się kupić hortensje z długimi pędami, u nas pełno takich wyciągniętych w doniczkach. Nie zostały sprzedane, bo mają po dwa badyle. Teraz można tanio kupić, wiosną ściąć czubek i zostawiać tylko liście na nim. Możesz też próbować z ukorzenianiem pędu na roślinie matecznej w butelce lub doniczce. Wtedy trochę dłużej trzeba poczekać na efekt. ;:108 Dalia jedyna, ale dziś policzyłam, że ma 26 kwiatów i 34 pąki, pewnie ponad 20 już przekwitło. Jest niezmordowana. :shock: Pewnie gdyby nie tęsknota za kolorami, jeszcze jedna rabata byłaby obsadzona Green Jewel. ;:173

Obrazek

Ewuniu mam trzy berberysy Erekta, zimą ptaki je oblegają. Podobnie cisy, na których pełno czerwonych kulek. Jarzmianki zimowały dwa razy, ale nigdy ich nie okrywałam. Skoro w naturze sobie radzą, to w ogrodach podobnie. U nas od wtorku ma być słonecznie, jeszcze trochę porządków uda się zrobić. ;:108

Obrazek

Małgosiu miło, że coś Ci się podoba. ;:196 Nie planowałam za dużo prac jesiennych, ale trudno ręce utrzymać w bezruchu. Zresztą jeszcze wyprzedaże cebulek będą. :;230 Kompost daję do dołka przy sadzeniu, a roślinom rosnącym odsypuję trochę ziemi, sypię kompost i z powrotem ziemię. Robię też kopczyki różom, a wiosną tylko rozgarniam. Donicowe też dostają, ale wtedy przesiewam, żeby nie było dużych kawałków. Do gruntowych się nie przejmuję, daję taki, jaki wydostanę z komostownika, często nie do końca rozłożony.
Marcinki pięknie rosną, biały i ten kwitnie. Trzeci trochę przysłonięty werbeną, ma dopiero pąki.

Obrazek

Aniu nena08 bukszpany zaniedbałam, powinnam po cięciu użyć środka przeciwgrzybiczego. Niestety wnusio biega po ogrodzie, więc staram się nie używać za dużo chemii. Wiosną pewnie odbiją ładnie, ale teraz straszą. Szykuje się kolejna inwazja, bo z drugiej strony miasta, już bukszpany zaatakowała ćma azjatycka, niedługo pewnie dotrze i do mnie. Niestety stosuje się na jej gąsienice taką ciężką chemię, że ja jej nie akceptuję. ;:185 Prędzej pozbędę się bukszpanów. Czasy takie, że rośliny wędrują po świecie i kolejne plagi sobie wprowadzamy do ogrodów. Może też nasze rodzime czekają na sprzyjające warunki, żeby zaatakować. ;:131 Żurawki potrzebne mi do wiosennych przeróbek na rabatach, będą gotowe. :) U mnie rigida wysiana w domu zakwitła dwa tygodnie wcześniej, niż samosiejki. Gdyby nie trudność w odróżnieniu od patagońskiej, wcale nie wysiewałbym na parapet. Aktualnie kwitną obie.

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu, niezależnie od efektów będę eksperymentowała z ukorzenianiem rozchodników. ;:108
A nuż, a widelec coś z tego wyjdzie... ;:218

Dobrego do prac ogrodowych tygodnia Ci życzę ;:196 i zdrowego. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gdzie Ty Soniu takie szkółki z wyprzedażą wynajdujesz w okolicy? Kiedyś zapytałam o posezonową przecenę w 2 moich pobliskich to myślałam, że właścicielom oczy z orbit wyskoczą na takie dziwne pytanie... ;:oj
Chwilowo przestało padać nawet jakieś przejaśnienia na niebie widać...całą noc chyba lało od wieczora... Masakra!
Miłego dnia w oczekiwaniu na ;:3 !
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, zostaw bratki. One też posieją nasionkami i będzie kolejne pokolenie. Ja zostawiam na rabacie i one świetnie same sobie dają radę. Może tylko taki minusik, że później niż te, które są dostępne w sprzedaży od początku marca :lol: Ja sobie te małe sieweczki z rabat posadzę do małych doniczek i przezimuję jakoś sprytnie, żeby już w marcu/kwietniu mieć swoje kwitnące.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”