Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oleander

Post »

Fumikko!
Nie powiem nic odkrywczego, Twoje rośliny są zachwycające!
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny serdeczne dzięki za ciepłe słowa....ale nie przesadzajcie ...Wasze kolekcje są o wiele bardziej imponujące ;:180 ....przy okazji też już zapowiadam się na wiosenne uśmiechy w Waszą stronę....

Oj tylko żeby mnie z domu w końcu nie wyrzucili za te wszystkie kwiatki ;:306
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rozmalinka pisze:Czy oleandra, którego zaniosłam do piwnicy (widnej) muszę teraz podciąć? Od kilku lat nie zakwitł ani razu.
podbijam jeszcze raz :-)
Pozdrawiam. Ania
fumikko
100p
100p

Post »

Ja olusie, jak podcinam to tylko wczesną wiosną....ale martwiące jest to że ten Twój od kilku lat nie zakwitł...a wygląda na zdrowego?....bo może mu coś dolega i dlatego nie chce zakwitnąć np (zła ziemia, brak nawozu, brak słońca w lecie, grzybki, albo szkodniki? )...
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaka ziemia jest najlepsza? No i nawóz.... jaki polecasz?
Słońca ma dużo (południowo - zachodni balkon). Czasem dopadają go tarczniki,ale usuwam je ściereczką.
Pozdrawiam. Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
fumikko
100p
100p

Post »

Odnośnie ziemi to pewnie lepiej żebym się nie wypowiadał bo zaraz mnie tu pewnie zakrzyczą i będą mi to ;:124 z głowy...ale prawda jest taka że od kilku lat sadzę olusie do torfu z mała domieszką zwykłej ziemi z ogrodu ...większość powie Ci że najlepiej sadzić do ciężkiej gliniastej ziemi z małą domieszką torfu, kompostu i pasku a część dodaje też kredy ......jednak u mnie sprawdza się dobrze ta moja mieszanka.....a przynajmniej duże donice są trochę lżejsze jak przyjdzie je transportować, wiem to głupie ale przy 30-40 doniczkach to też ma znaczenie ;:306 .....uważam że "olusie" to twarde sztuki

Co do nawozów no to dawniej dawałem na wiosnę z dwa razy mała dawkę azofoski a później już nawozy takie jak do roślin kwitnących
Teraz używam tzw nawozów dla "profesjonalnych ogrodników" na wiosnę daję tylko nawóz NPK 20-20-20 a od końca czerwca daje go na zmianę z NPK 6-18-36 z przewagą tego drugiego ....i tak do końca sierpnia

Olusie jak dla mnie to takie "słoneczne panienki " ...lubią stać w pełnym słońcu ....i nie lubią deszczu po kwiatkach...szczególnie te pełniejsze są na to wrażliwe,2-3 dni deszczu i ok tygodnia nie mam kwiatków

A co do tego Twojego olusia to teraz bym nic z nim nie robił(oczywiście jeżeli nie ma śladów grzybka lub robactwa).... pilnuj tylko żeby ziemia nie wyschła całkowicie....

Jeżeli masz możliwość to wstaw zdjęcie swojego olka, może wtedy coś więcej będzie można Ci doradzić
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Aniu (rozmalinka) - ja też, tak jak pisze Grzegorz, nie podcinałaby teraz oleandra, bo te roślinki kwitną na zeszłorocznych pędach. Oleandry lubią lekko zasadową ziemię i można dodać tak jak pisze Grzegorz kredy. Ja używam potłuczonych na proszek skorupek jaj. Może Twoja ziemia jest za kwaśna i dlatego nie kwitną. Latem swoje roślinki podlewam codziennie wodą z nawozem do pelargonii. Wykorzystuję też wodę po gotowaniu jaj.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Grzegorzu... jesteście k o c h a n i ;:162
Teraz nie podetnę,a na wiosnę zmienię ziemię. W którym miesiącu najlepiej to zrobić?
Pozdrawiam. Ania
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

W marcu lub kwietniu, gdy wystawisz je na zewnątrz. ;:108
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
agabos
50p
50p
Od: 27 cze 2012, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzegorz,piękna kolekcja,ale takiego chyba nie masz :wink:

Obrazek

A ten SYMIE świetny jest,ciekawa jestem jak Ci zakwitnie?
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co za c u d o !!! Nie widziałam takiego nawet w naturze ;:63
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam takie skromne pytanko. Od kiedy mam zacząć zasilanie mojego olcia, który jest teraz w widnej piwnicy? czym najlepiej zasilić?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

U mnie jeden na polu jeszcze stoi olek i nic mu nie jest tej zimy po prostu zostawiłem by zobaczyć co zrobi i stoi ładnie sie trzyma cheche zima łagodna :wit wiec ładnie zimuje na polu
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Ale pokazujecie cudeńska.

Pierwszy raz zimuję mojego olka. Stoi sobie na chłodnej ( ok 15 st) klatce schodowej z niewielkim oknem. Podlewam jak ziemia bardzo przeschnie i co? Zobaczyłam, że ma pąki prawie na każdym wierzchołku. Poobrywałam. Stwierdziłam, że nie pora teraz, a jeszcze przez to w lecie będzie leniwy. Dobrze, czy źle?
Nie nawożę niczym przez okres zimy.
Oberwane wierzchołki się rozdwoiły i roztroiły, obserwuję, ale są za male by stwierdzić czy też z pąkami.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

rozmalinka pisze:A ja mam takie skromne pytanko. Od kiedy mam zacząć zasilanie mojego olcia, który jest teraz w widnej piwnicy? czym najlepiej zasilić?
Pod koniec marca już można coś zastosować , ja np. najpierw podsypuje ' Azofoską lub czymś podobnym (wieloskładnikowym )
a później tylko dla kwitnących.
nemezja- bardzo ładnie i zdrowo Twój wygląda ,
moim zdaniem ma ciut ' za ciepło' , a to się wiąże z słabszym kwitnieniem latem.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”