Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Ania ;:167 obok cyprysików zawsze trudno mi przejść, w ogrodzie rośnie ich kilka...wybierałam odmiany wolno rosnące...żeby nie zajmowały zbyt wiele miejsca. W naszych szkółkach można różne ciekawe odmiany kupić. Cyprysik pendula wygląda bardzo malowniczo jak urośnie do większych rozmiarów, miałam okazję kiedyś kupić odmianę bardzo wąsko rosnącą...zrezygnowałam z braku miejsca.
Pomidory kupione w tym sklepie ładnie skiełkowały, tylko w jednym miejscu nic nie widać...posadziłam drugie ziarnko, może wzejdzie....

Obrazek

Wysiewy...pietruszka, tytoń leśny, naparstnice...w przykrytym pojemniku, wysiana jest papryka...
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidorki już masz niezłe. A ile odmian ;:oj Do szklarni idą? Moje posiałam kilka dni temu. Jeszcze mnie nie zachwyciły swoim widokiem. Posiałam sporo nowych odmian i kilka nasion ze starych torebeczek, ciekawa jestem eksperymentu.
Lubię ten czas siewu i oczekiwania ;:173
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Super wysiewy ;:138 . Ja wczoraj pół dnia pikowałam różności - mam 6 palet, 10 pudełek po lodach i ponad 20 kubeczków. Szkoda mi było wyrzucać niezłe sadzonki papryk i pomidorów ;:24 - chyba teściową uszczęśliwię. Do tego, oczywiście, paletka z posianymi pomidorami - nie mogę się doczekać ;:65 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Jakie ładne rozsady, niedługo pikowanko?
U mnie skromnie bo nie mam parapetów..... tylko 2 i prawie brak miejsca więc postawiłam na pomidory i paprykę :D
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pietruszkę też posiałaś? ;:oj Ja to sieję wprost do gruntu. :wink: Strarczy mi zabawy z kwiatkami. ;:306
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ładne pomidory ale zaciekawiła mnie numeracja ..nie pasuje mi do niczego..kwiaty i papryka pomidory ....gdzie to wszystko trzymać..nie mam miejsca...
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI :) nie mam szklarni, pomidory powędrują od razu do gruntu...w zależności od pogody, prawdopodobnie zostaną posadzone przed 15 maja. Przed zimna zośką zostaną przykryte włókniną. Większość wysianych pomidorów to odmiany rosyjskie, rosną bez problemu w chłodnym klimacie.

ASK_anulla ;:3 pikowanie takich maleństw jest bardzo pracochłonne...aż się boję pikowania tytoniu leśnego, szkoda że kępkami nie można po pikować...tytoń ma bardzo delikatne liście, musi rosnąć osobno. Nasiona papryki zaczynają pęcznieć, sadzonki też będą do pikowania. Miejsce na parapetach wygospodaruję...sucholuby pójdą do zimnego pomieszczenia...na drugim parapecie stoją storczyki, gdzieś się je upchnie...nic im się nie stanie jak postoją w głębi pokoju. Pomidory i papryki są ważniejsze :wink:

zeberka4 ;:167 to jeszcze nie wszystkie wysiewy, na kwiaty jednoroczne jest jeszcze za wcześnie. Zostaną wysiane później... jak podrosną do 10 cm...zostaną od razu posadzone w ogrodzie, nie będą wcześniej pikowane.

Lady-r Pietruszka to eksperyment, ściągnięty z forum...wysiana jest sposobem taśmowym :roll: papierowy ręcznik został pocięty na wąskie paski, posmarowany przez środek mąką rozrobioną z wodą. Na wilgotną papkę, położone zostały nasiona, w odstępach...pasek został złożony na pół. Położony na wilgotniej ziemi, przykryty ziemią. Pietruszki w przeciągu dwu tygodni są już na górze...zostaną posadzone w warzywniku w prawidłowych odstępach...ciekawe jak będą rosły. Pietruszka będzie też wysiana do gruntu tradycyjnie.

Alina-277 ;:167 numeracja to żadna tajemnica :;230 nazwy pomidorów są zapisane w zeszycie, wszystkie sa ponumerowane, każde wysiane ziarnko zostało podporządkowane danej odmianie...dostało swój numer. Znaczniki są zrobione z pudełek po jogurcie, podpisane markerem. Znaczniki na zewnątrz są nacięte z blachy nierdzewiejącej...będą niezniszczalne. Numery będą napisane czarną farbą. Przydadzą się na zaś. W dalszych planach jest nazbieranie nasion, trzeba wiedzieć jak nazywają się najsmaczniejsze pomidory ;:108 Pod warunkiem że się udadzą :D
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Aniu ty masz inny system ..Ja ja wysiewam rządkami i każdy rządek podpisany nazwą..przy pikowaniu ile sztuk będę chciała z danej roślinki podpisuję na kubku ..kubki po dużej śmietanie , jogurtach ...rosną w nich do wysadzenia na polu..widzę że też masz dużo odmian...
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

O koleżanki pomidorowe ;:138 też mam kilkadziesiat odmian. Uwielbiam żółte i malinowe. ;:333
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko ;:3 w rządkach nie mogłam wysiać, potrzebuję tylko jedną dwie sadzonki...wszystkich odmian jest 34...i tak będzie zdecydowanie za dużo...z tej gromadki zostaną wybrane najsmaczniejsze odmiany na przyszły rok... gorsze w smaku więcej nie będą wysiewane.

Aniu ;:167 malinowe odmiany też wcześniej były sadzone...ten rok jest wyjątkowy. Kupiłam nasiona pomidorów w różnych kolorach i wielkości...nadające się na soki, koncentraty.

Znasz może te odmiany :?:
1.KOROL GIGANTOV
2.MALAKHITOVAYA SHKATULKA
3.LARGE BARRED BOAR
4.CASPIAN PINK
5.BLACK FROM TULA
6.HAZEL MAE
7.HLEBOSOLNYIE
8.AIRYLEAF
9.CHRIS UKRAINIAN
10.CARBON
11.BLUE BEAUTY
12.WILD TIGER
13.LIMA
14.KOROL SYBERII
15. ORANŻEWOJE SIERDCE
16.TOŁSTOJ F1
17. REDUNA F1
18.HEEM SOHNA to tylko część :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ile odmian pomidorów, ;:oj ja wysiałam osiem sztuk jednej odmiany. ;:306 Ciekawy sposób siania pietruszki, pracochłonny. ;:180
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

A ja przyszłam zobaczyć jak wygląda po zimie Twoje oczko, moje jest zielono czerwone :;230 , takie bagienko do wylęgania komarów.
Pokaźna kolekcja na parapecie. ;:168
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

No to już wiem do kogo podjadę na pomidorki, oczywiście jak dojrzeją owoce-ja jestem wygodna.
Wysiałam u siebie chyba z osiem odmian i myślałam że to dużo ;:oj
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu :D takie rozmieszczenie nasion trwa kilka minut, na papierowy ręcznik nasiona nanosi się wilgotnym patyczkiem do szaszłyków...pomysł podpatrzyłam w wątku pomidorowym ;:333 pomyślałam że nasiona pomidorów można tak siać, to inne nasiona na pewno też...specjalnie wybrałam pietruszkę, w warzywniku długo kiełkuje...podczas odchwaszczania często jest wyrywana...taki sposób jest prostszy, szybszy, nic nie jest zniszczone... podrośnięte pietruszki bez problemu zostaną przeniesione do gruntu...na dzień dzisiejszy tak wyglądają...

Obrazek

DTJ_1 ;:167 już pokazuję oczko, woda jest w dalszym ciągu zielona...nie dziw się ;:219 naliczyłam 70 rybek, paskudzą do wody...glony rozmnażają się w najlepsze. Zostaną oddane, nie zostanie nawet jedna. Rośliny wodne już wystartowały, natleniające też widać że zaczynają się zielenić. Miniaturowa lilia wodna też rośnie, widać liść pod powierzchnią wody....
Knieć błotna
Obrazek
Irysy
Obrazek

Sit, zielone kropeczki na dole to rzęsa wodna, przezimowała bez problemu...

Obrazek

Jolka ;:3 nie ma sprawy, wygodna nie jesteś...widziałam na fotografiach, ładny zagonek z pomidorami ;:215 Zobaczymy jaki będzie plon...odmiany są bardzo ciekawe. Wszystkie odmiany nie skiełkowały, ale i tak jest ok...wysiane było tylko jedno, dwa ziarnka.

Pozostałe wysiewy, papryka...
Obrazek
TYTOŃ LEŚNY, NAPARSTNICA, PIETRUSZKA:
Obrazek

Pomidory...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ciemiernik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szachownica...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, twoje pomidorki już są duże, jednak ponad tydzień późniejszy wysiew, to dla pomidora dużo, ale myślę, że i moje najmłodsze zdążą podrosnąć. Trochę żałuję, że nie spróbowałam z pietruszką, ale już można siać w tunelu, przy wejściu. Podobno pomidory lubią jej towarzystwo. Czy Ty ściółkujesz jakieś uprawy warzywnicze agrowłókniną? Miałam ściółkować tunel ciemną włókniną, ale poczytałam rady Kozuli i sobie odpuszczę. Moja glina wewnątrz namiotu jest teraz wręcz mazista, lepiej nie przesadzać z zatrzymywaniem wilgoci. Paprykom to nie przeszkadza, więc poeksperymentuję w drugim foliaku (M obiecał mi w maju :tan ).
Na taką dorodną kępę ciemiernika miło popatrzeć, a szachownica już wysoko wystrzeliła. Myślałam, że u mnie się podzieliła kosztem kwitnienia, ale na jednym pędzie jest kilka pączków. Jaki kolor ma Twoja?
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”