Familokowy pachnacy różami i nie tylko LATO

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowy pachnacy różami i nie tylko LATO

Post »

;:202 ;:202 i tak nie odróżniam...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najbardziej drapieżne są jednak złotooki i biedronki.
Fajnie, że masz takich sprzymierzeńców.
U mnie sporo tej rudnicy czasem pojawia się na ostrężynach, ale raz jest więcej a raz mniej, więc mi specjalnie nie przeszkadza.
Widziałam jak rozdziobywał ją kos, ale nie wiem czy ją jadł czy tylko miał taki kaprys.
Ale nieopatrznie rozgryziona faktycznie cuchnie potężnie. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

No , proszę - u Ciebie można się wiele nauczyć ...a to encyklopedia róż - z dokładnym opisem i fotka poglądową ...to znów nam serwujesz przegląd żywych organizmów do walki z mszycą i jej podobnym zakałom naszych ogrodów . Dziękuję ;:196 Jadzieńko .
Masz rannika ...a to już coś ...jednym słowem ...początek wiosny w lutym . Wiem , że bywa czasami złudna ta wiosna ...ale i tak jest powód do radości .
U mnie miłek amurski ma dwa pączki kwiatowe ...chyba na noc będę go nakrywać doniczką ceramiczną , bo znów mi zbrązowieje - jak to miało miejsce w tamtym roku - wobec tego kwiatów nie doczekałam ;:185 .
Słonecznie u mnie dzisiaj ;:3 ...z temp. + 4 - od północnej strony ...taką pogodę to lubię ...wtedy wiem , że żyję ;:138 .
Pozdrawiam w nowym tygodniu ... ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w domku buszuje złotook..... wczoraj czytał razem ze mną forum i wędrował po monitorze :;230
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jadziu mam zadołowaną Bright as a Buton kupiłam jesienią, będę musiała ją posadzić do półcienia, bo na słońcu będzie blednąć, a mnie podoba się jej odcień ciemniejszy.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jak je rozpoznać? ;:oj ;:oj
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

U mnie fruwają chyba wszystkie, nawet spotkałam coś podobnego do Wujka żółtaczka ale całe czarne a o takich nie umiem nic znaleźć :roll:
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Jadziu :wit , dziękuję za informację ;:196 , wolałam zapytać się mądrzejszej osoby niż sama eksperymentować na różach.
Z przedstawionych owadów rozpoznałam motyla i bąka ( chyba bąk bo się pupą odwrócił i jak tu rozpozanć ;:306 ) a pozostałych to nie rozpoznaję i nawet nie wiem czy są w moim ogrodzie. W tym roku będę bacznie obserwoawać rabaczki:)
Różyczki śliczne ;:167 miłego wieczoru .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

SYLWUŚ ano sie obrócił :wink: i nie miał zamiaru pozować jak miał pyszne jedzonko :;230 Jaki ja tam fachowiec też sie ciągle uczę ;:196
MAJKA mam więcej owadów tylko parę ich przedstawiłam .Dla Ciebie może coś znajdziesz dla siebie :wink: http://rysroses.real-net.sk/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JOASIU trzeba patrzyć zawsze jakiegoś owada dostrzeżesz i aparatem go a potem go rozpoznamy czy pożyteczny czy nie
DANUSIU u mnie ma słonko do 15 ,ale nie zauważyłam ,by miała popalone kwiaty ,albo już nie pamiętam :;230 W tym sezonie notes w dłoń i muszę pisać spostrzeżenia co i jak
AGUSIU fajnie mieć w zimie takiego gościa w domku .Potem przeniesie sie do ogrodu i będzie strzegł Twoich roślinek przed robalami
JAGÓDKO u mnie Miłek dopiero zagości i będę musiała go pilnie strzec .Staram sie jak mogę urozmaicić wpisy bo w lecie to mało kto co zapamięta ,bo jest mnóstwo fotek a w zimie to na spokojnie .U nas juz drugi dzień pada z nieba pożyteczny deszczyk w zamian za zmniejszone ilości śniegu .Na pewno roślinki sie bardzo z tego cieszą szczególnie RH i azalie a zresztą wszystkie rośliny na pewno są uradowane tak jak i ja ;:196
GRAŻYNKO nie miałam nigdy okazji wąchać jej ,ale fajnie wygląda .Im więcej pożytecznych tym mniej szkodników i roślinki są zdrowsze .Dzisiaj wysiałam błękity czyli lobelie .Jeszcze trochę mi pozostało w paczce i chyba resztę też wysieję .Mam nadzieję ,ze wykiełkuje
ASIU odróżnisz jeśli sie przypatrzysz .Może nie zwracasz uwagi na owady a warto ..Czasem długo przyglądam sie jakiemuś delikwentowi :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jadziu piękne wszystkie, chociaż nie wszystkie pięknie pachną ;:oj
Mam nadzieję, że nie wyzywasz za bardzo na mnie bo nigdzie jeszcze w tym tygodniu nie byłam, ale obiecuję poprawę jak na spowiedzi po urodzinach moich bliźniaków i dwójki wnuków wybiorę się na odstresowanie ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu jakże bym śmiała na Ciebie psioczyć . ;:196 Spokojnie poczekam bo teraz miałam inne zajęcie :;230

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Jadziu! niedługo jakiegoś robala nazwą Twoim imieniem :D
- dobrą robotę robisz - będziemy wiedzieli z jakimi się zaprzyjaźnić ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Jadzieńko ;:196 ...łowy bezkrwawe ... aparatem wśród tylu roślin - to jest dopiero wyzwanie .
Mnie wkurzają najbardziej mszyce i poskrzypka liliowa ....bo takie stawały na mojej drodze ...ale i ja się specjalnie nie starałam - bo zapewne różnych kanalii było więcej ... tych szkodliwych , jak i pożytecznych .
Łazi od tamtego roku coś czerwonego ...podobne do poskrzypki , ale to nie ona ...muszę zrobić fotki w sezonie . Ciekawe , że nie występuje na roślinach, tylko na ziemi - wśród liści , kory , trawy , a nawet na betonie i murach .
Czy te kolczyki mają ten sam wzór co czarne ?...ładnie się prezentują ....chylę czoła ;:180 Twoim zdolnościom ;:196
U mnie drugi dzień leci kapuśniaczek , ale masz rację - deszcz potrzebny ziemi ...byle tylko nie przyszedł mróz - bo wtedy ...soki krążące w roślinach będą w stagnacji - a to nie wróży nic dobrego ;:185 .
Pozdrowienia mokre :wit .... ale cieplutkie od ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Super te owady, dobrze wiedzieć, które to nasi przyjaciele.
Coraz bardziej się upewniam w tym, że stosowanie chemii jest bezcelowe, jeśli wszystko w miarę dobrze się rozwija.
W zeszłym roku chorób było niewiele a szkodników prawie wcale.
Przynajmniej u mnie.
Ciekawe jak będzie w tym roku, bo prawdziwej zimy prawie nie było i chyba już nie będzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ja nie przepadam za takimi osobnikami ,ale tez nie pozbywam się ich w drastyczny sposób.Jadziu i znowu zaskakujesz wykonanymi pracami ;:180 .Bardzo podoba mi się obrus zrobiony tą metodą.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”