Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Post »

Masz być z czego dumny - glorioza piękna ;:167 Matka natura nieustannie mnie zachwyca swoimi cudami ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Loki piękna glorioza, ale ja jakoś ostatnio mam słabość do bratków, a te u Ciebie też piękne :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przeczytałam właśnie historie o kaczuszkach. Łza się w oku zakreciła. Nie będę wiecej na ten temat pisać, bo ja jestem zakreconą z moim M na punkcie zwierząt jeszcze bardziej niż na punkcie ogrodu. Małe kaczki ozdobne, to jest marzenie mojego M, ale chyba cieżko je będzie zrealizować, bo 1 z moich psów, ma jakiś taki instynkt morderczy :wink: . Pokochał 2 koty, przybłędy nasze najukochańsze. Nauczyliśmy go ignorować kota sąsiadów ( daliśmy mu ksywę Beszczel, bo wyjada chrupki naszemu psu, a ten wie, ze go nie może ruszyć - mądre psisko), ale myśle, ze numer z kaczuszkami się nie uda :( . Nie chcę stresować ptaków. Ale Tobie pozytywnie zazdroszczę ;:108 tego pomysłu z kaczuszkami.
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaczki piżmowe,kiedyś takie hodowałam,ale u nas się na nie mówi kaczki francuskie,a może to inna rasa?,byłam pewna ,że to prawidłowa nazwa,muszę o nich trochę poczytać,hodowałam też gęsi,kury,króliki,kaczki taki zwykłe,w dalszym ciągu mi się marzy taka zagroda ze zwierzętami.
Kwiaty jak zwykle przeurocze.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Loki piękne zdjęcia kwiatów pokazałeś ;:oj ;:oj
Glorioza bardzo mi się podoba i bratki mają wspaniałe barwy ;:167 ;:167
Fajnie zobaczyć jak wyglądasz ;:108
Właśnie grad zaczął u mnie padać, no nieźle!
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Loki w nowym miejscu! ;:215 ;:215
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Piękne bratki u Ciebie, zwłaszcza ten ciemny granat.. ;:167
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Ano znalazłoby się paru fanów cięższej muzy również i w Twoim pokoleniu... Chociażby dyrektor liceum, które w swoim czasie ukończyłem (w jego wypadku chodziło raczej o hard rock, nie o metal sensu stricto, ale w końcu to drugie wywodzi się w prostej linii z tego pierwszejo). ;-) W Paryżu kojarzę też na koncertach metalowych, na których mi się zdarzyło bywać, facetów z zupełnie siwymi włosami po sam pas... ;-)

@ Sosenki ? Za późno. Jabłoń już wycięta, podobnie i malwy. Za to ogrodnik, który mi z tym wszystkim robił porządek, odkrył pod półtorametrowymi chwastami mające mniej niż pół metra i kompletnie zagłuszone rododendrona oraz kamelię... Kazałem mu zostawić, choć będę je musiał jesienią przesadzić na inne stanowisko, bo tu, gdzie są, zupełnie mi nie pasują. Co do kaczek ? kaczki będą miały swój domeczek, w którym (i pod którym) będą się mogły schować... Zamierzam tam też dosadzić ze dwa czy trzy krzewy... ;-) Ale tak czy siak te kaczki akurat uwielbiają wygrzewać się na pełnym słońcu. ;-) Dzika forma występuje w Brazylii, więc uwielbiają jak jest gorąco, nawet jeśli są w stanie przetrwać nawet surowe mrozy.

@ Niunia ? Ano cudowna jest ta glorioza... :-) Zawsze ją chciałem mieć, w końcu w tym roku wreszcie przeszedłem od chcenia do czynów.

@ Baiana ? Prawda jest taka, że gdyby nie strona brytyjskiego producenta nasion ? Thompson & Morgan ? nadal bym bratków nie miał, bo wszędzie (a już w szczególności na stronach polskich producentów) piszą, że bratki są dwuletnie... A tu dowiedziałem się, że siejąc odpowiednio wcześnie, można je uprawiać jako jednoroczne ? no i efekty mojego marcowego siewu, jak widać, przerosły moje oczekiwania. :-D

@ Iwciach ? Cośmy z Żoną przepłakali, to nasze... No ale ? choć był to chyba najtrudniejszy okres w naszym życiu ? jest to już za nami... Ale jedno Ci powiem ? te kaczki zdecydowanie małe nie są ? wręcz przeciwnie, samiec jest wielkości dorodnego gąsiora, samica nieco mniejsza. I ? co najważniejsze ? są nieprzeciętnie inteligentne. :-)

@ Boja 53 ? Rzeczywiście ?kaczka francuska? to inne określenie kaczki piżmowej, której prawidłowa polska nazwa ? przynajmniej według wikipedii ? to ?piżmówka amerykańska?. Skoro masz doświadczenie z nimi, opowiedz mi coś więcej o ich hodowli w praktyce... Każda porada będzie cenna ? zwłaszcza że znaleźć coś o ich hodowli nie jest łatwo... Parę stron (wyłącznie po angielsku) już z Żoną przeglądnęliśmy, ale nie ma to jak na żywo pogadać z kimś, kto ma doświadczenie.

@ Bananowy Kot ? W sprawie gloriozy i bratków ? przeczytaj odpowiedź do Niuni i Baiany tuż powyżej. Poza tym ? dzięki wielkie. No i mam nadzieję, że grad jednak oszczędził Twoje zielone włości.

@ Konwalia ? To nie jest ciemny granat, ale najprawdziwsza czerń ? tyle że z granatowym połyskiem. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Trudno, szkoda jabłoni. Ale to Twój ogród i Ty decydujesz co będzie w nim rosło. Masz dobrą rękę do kwiatów i roślin, więc i kaczuszkami zajmiesz się po królewsku.
Odkrycia ogrodnika super. na pewno wykorzystasz je do jakiejś zgrabnej kompozycji ;:196
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? Ano znalazłoby się paru fanów cięższej muzy również i w Twoim pokoleniu... Chociażby dyrektor liceum, które w swoim czasie ukończyłem (w jego wypadku chodziło raczej o hard rock, nie o metal sensu stricto, ale w końcu to drugie wywodzi się w prostej linii z tego pierwszejo). ;-) W Paryżu kojarzę też na koncertach metalowych, na których mi się zdarzyło bywać, facetów z zupełnie siwymi włosami po sam pas... ;-)
:;230 :;230 Też chciałabym bywać na takich koncertach i widywać zwariowanych (czasem pozytywnie, czasem niestety negatywnie) ludzi. U mnie mam z takimi mało do czynienia..

Locutus pisze:@ Konwalia ? To nie jest ciemny granat, ale najprawdziwsza czerń ? tyle że z granatowym połyskiem. ;-)
Hej, ja uważam, że to granat i tak ma zostać (bo to granat!) :;230 ;:131
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41

Post »

http://www.zielonyzagajnik.eu/forum/vie ... ?f=30&t=26
http://www.forum.woliera.com/printview. ... 95983f3a3e
poszperałam trochę w necie i podrzucam Ci kilka linków,może się przydadzą ,oczywiście swoją wiedzą też się podzielę.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

W jednym przyznaję Ci rację Loki.
Nic nie zastąpi wiedzy praktycznej, nawet najmądrzejsza encyklopedia.
Kamelia, rododendron.....ciekawe co jeszcze znajdzie się pod powłoką z chwastów.
Ja bym już nurkowała w tym buszu za zdobyczami.
Ciekawe jak tam z cebulowymi, lepiej kop ostrożnie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dotarłam wreszcie do Ciebie LOKI :wit
Musiałam sporo nadrobić od ostatniej wizyty bo czas jest niezwykle gorączkowy u Ciebie a ja ciekawska jak to wszystko zorganizowałeś.
Spodziewałam się długiej przerwy w informowaniu nas, a tu proszę :wink: myk i już opuściłeś podniebny balkon i osiadłeś na swojej ziemi!
Brawo!
Bardzo się cieszę,że poszło tak sprawnie i że masz to czego chciałeś. ;:167
Jestem przekonana,że jeszcze w tym sezonie zaskoczysz nas efektami zmian i mocno zaawansowanymi pracami w toku.
Wiem,że mamy parcie na ziemię i trudno będzie patrzeć by nie zabrać się za likwidację chwastowiska krok po kroku...
Życzę Ci dobrej pogody,letniej ale nie upalnej i dużooo sił na realizację swoich marzeń. ;:100 ;:113
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Sosenki ? Mnie tam nie szkoda? Tylko mi przeszkadzały w takim zagospodarowaniu ogrodu, jakie sobie wymarzyłem? W sumie zamówiłem już pergolę, zamówiłem złotokapa i czekam na dostawę. A kaczuszek już się doczekać nie mogę... No ale trzeba będzie jednak trochę odłożyć pieniędzy, zanim się je sprawi ? trzeba im zrobić wybieg, oczko wodne, domek ? a to wszystko niestety kosztuje...

@ Konwalia ? Ja tam na metalowych koncertach nigdy negatywnie zwariowanych ludzi nie spotkałem. Wbrew obiegowej opinii, publiczność metalowa to publiczność najmniej skora do zwady i chamskich zachowań i najbardziej cywilizowana... :-) Wszyscy po prostu się świetnie bawią na takich koncertach w znakomitej atmosferze, nigdy nie ma żadnych ekscesów... O ile mi wiadomo, koncerty hiphopowe etc. już tak pięknie nie wyglądają. A bratek jest czarny jak smoła. :-)

@ Boja ? Dzięki Ci wielkie. :-) A co sama możesz mi o nich powiedzieć?

@ Kogra ? Znalazły się jeszcze truskawki, ale poszły pod kosiarkę... Poza tym gdzieś tam widziałem jakieś fiołki, ale też ich nie oszczędziłem ? sam sobie swoje posieję... Co do cebulowych ? jak byłem tu wiosną, pierwszy raz oglądać dom i ogród, widziałem trochę tulipanów ? najpospolitszych czerwonych oraz żółtych ? oraz ze dwa czy trzy rachityczne hiacynty...

@ KaRo ? Szczęśliwie internet podłączyli mi w dwa dni, choć straszyli, że to może trwać nawet dziesięć. Chwastowisko już zlikwidowane, podobnie jak jabłonki i bez, jeszcze ogrodnik ma przyjść i to wszystko uprzątnąć, a już dziś jadę po trochę ogrodowego sprzętu (grabie, motyki, etc.) i zabieram się do sadzenia w grunt moich balkonowców... Pergola i złotokap już do mnie jadą, ale obawiam się, że na tym chwilowo prace w ogrodzie się zakończą ? potem tylko czarna folia, żeby oczyścić ziemię z chwastów i czekamy do jesieni, kiedy to wreszcie posadzę jesienne cebulaki no i skopię ziemię, podsypując krowim łajnem. :-)

A poniżej kilka kwiatuszków.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Może podczas remontu domku lub przy przeprowadzce znajdziesz jakieś materiały i sam coś zbudujesz dla pupilek, ja z tatą dla królika sama klatkę zrobiłam :wit . Skromność to moje drugie imię :oops: .
Kwiaty masz super ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

A co to za kwiat biały na ostatnim zdjęciu? Czyżby cynia ;:131 ?
Tak po liściach mi się zdaje,choć cyni w takim kolorze nigdy nie widziałam.
Martika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”