@ E-Genia ? Ano znalazłoby się paru fanów cięższej muzy również i w Twoim pokoleniu... Chociażby dyrektor liceum, które w swoim czasie ukończyłem (w jego wypadku chodziło raczej o hard rock, nie o metal sensu stricto, ale w końcu to drugie wywodzi się w prostej linii z tego pierwszejo). ;-) W Paryżu kojarzę też na koncertach metalowych, na których mi się zdarzyło bywać, facetów z zupełnie siwymi włosami po sam pas... ;-)
@ Sosenki ? Za późno. Jabłoń już wycięta, podobnie i malwy. Za to ogrodnik, który mi z tym wszystkim robił porządek, odkrył pod półtorametrowymi chwastami mające mniej niż pół metra i kompletnie zagłuszone rododendrona oraz kamelię... Kazałem mu zostawić, choć będę je musiał jesienią przesadzić na inne stanowisko, bo tu, gdzie są, zupełnie mi nie pasują. Co do kaczek ? kaczki będą miały swój domeczek, w którym (i pod którym) będą się mogły schować... Zamierzam tam też dosadzić ze dwa czy trzy krzewy... ;-) Ale tak czy siak te kaczki akurat uwielbiają wygrzewać się na pełnym słońcu. ;-) Dzika forma występuje w Brazylii, więc uwielbiają jak jest gorąco, nawet jeśli są w stanie przetrwać nawet surowe mrozy.
@ Niunia ? Ano cudowna jest ta glorioza...

Zawsze ją chciałem mieć, w końcu w tym roku wreszcie przeszedłem od chcenia do czynów.
@ Baiana ? Prawda jest taka, że gdyby nie strona brytyjskiego producenta nasion ? Thompson & Morgan ? nadal bym bratków nie miał, bo wszędzie (a już w szczególności na stronach polskich producentów) piszą, że bratki są dwuletnie... A tu dowiedziałem się, że siejąc odpowiednio wcześnie, można je uprawiać jako jednoroczne ? no i efekty mojego marcowego siewu, jak widać, przerosły moje oczekiwania.
@ Iwciach ? Cośmy z Żoną przepłakali, to nasze... No ale ? choć był to chyba najtrudniejszy okres w naszym życiu ? jest to już za nami... Ale jedno Ci powiem ? te kaczki zdecydowanie małe nie są ? wręcz przeciwnie, samiec jest wielkości dorodnego gąsiora, samica nieco mniejsza. I ? co najważniejsze ? są nieprzeciętnie inteligentne.
@ Boja 53 ? Rzeczywiście ?kaczka francuska? to inne określenie kaczki piżmowej, której prawidłowa polska nazwa ? przynajmniej według wikipedii ? to ?piżmówka amerykańska?. Skoro masz doświadczenie z nimi, opowiedz mi coś więcej o ich hodowli w praktyce... Każda porada będzie cenna ? zwłaszcza że znaleźć coś o ich hodowli nie jest łatwo... Parę stron (wyłącznie po angielsku) już z Żoną przeglądnęliśmy, ale nie ma to jak na żywo pogadać z kimś, kto ma doświadczenie.
@ Bananowy Kot ? W sprawie gloriozy i bratków ? przeczytaj odpowiedź do Niuni i Baiany tuż powyżej. Poza tym ? dzięki wielkie. No i mam nadzieję, że grad jednak oszczędził Twoje zielone włości.
@ Konwalia ? To nie jest ciemny granat, ale najprawdziwsza czerń ? tyle że z granatowym połyskiem. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI