Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Witam Serdecznie Gości z przemokniętego do suchej nitki i czekającego na promyk słońca ogrodu. Deszcz jeszcze zupełnie nas nie pogrążył ale mamy już dość, po raz pierwszy nogi uzbrojone w gumiaki, grzęzną na trawniku jak w błocie.

Geniu nie rezygnuj z rh, za nieudane efekty uprawy winę ponoszą handlowcy, którzy oferują nam odmiany nienadające się do naszego klimatu :D

Małgosiu pąki kwiatowe azalia wytwarza jesienią roku poprzedzającego kwitnienie, dlatego należy do września regularnie nawozić rośliny nawozem do rh. Czasem nie zerwane po kwitnieniu zeschłe kwiatostany powodują wytwarzanie przez roślinę nasion i to może też powodować niezawiązanie pąków kwiatowych :D

Grażynko iglakom taka deszczowa pogoda w to im graj, ale do czasu bo obserwuję przyginanie niektórych jałowców kolumnowych, wyglądają podobnie jakby obciążone śniegiem, to może być niebezpieczne :D

Aniu ja od iglaków wystrojonych w nowe przyrosty nie mogę oderwać oczu :D

Alinko pomyślę o tym kasztanowcu dla Ciebie. Co do mikoryzy to Ewelina ma rację, wystarczy spojrzeć na Jej ogród i rh.
Mikoryza wytwarza się również sama, nie zawsze potrzebna jest szczepionka, myślę że jeśli rośliny maja stworzone odpowiednie warunki dla swojego gatunku, to mikoryza zarządza ich dobrym funkcjonowaniem.
Grzybowych chorób nie widzę, po tych deszczach na pewno zawitają, martwię się o róże posadzone w tym roku, zafundowałem im podłoże według przepisu z naszego forum, obawiam się że nie pozbędą się wody(glina, kompost, obornik, lokalna ziemia)
Pomidory, mimo że w szklarni też pewnie zaprzyjaźnią się z grzybami :D

Gosiu dziękuję, jesteś bardzo miła, zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć rh, wstrzymują się z pełnym kwitnieniem, czekając na lepszą pogodę, zobacz proszę :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli deszcz się nad Krakowem zlituje, to mam nadzieję pokazać moje rh w pełnym kwitnieniu :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tomku :D
Mimo deszczowej pogody Twoje rh pięknie się prezentują :) Dla mnie aura okazała się łaskawsza, bo tak naprawdę lało tylko kilka dni i większość rh wygląda dobrze. Azalie wielkokwiatowe dopiero zaczną kwitnienie.
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tomku, Twoje rododendrony i azalie jak na tę pogodę świetnie się prezentują. U mnie nie dość, że leje bez przerwy to jeszcze trzy dni niebyło wody w kranach. MPWiK dzielnie "walczyło" z awarią tyle czasu.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jesienią poszukam bardziej słonecznego miejsca swojej nieszczęsnej azalii, jak nie zakwitnie,to się z nią pożegnam.
We wtorek na rynku facet miał najróżniejsze kolory kwitnące po 25 zł.Dobra to cena?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Moniko czekam z utęsknieniem na lepszą pogodę, ale i tak jestem szczęśliwy że nie dotyka mnie tragedia widziana codziennie w tv, bardzo tym wszystkim ludziom współczuję.

Romku rh trzymają się jako tako, młodym azaliom częściowo deszcz obił płatki przed pełnym rozkwitem. Współczuję awarii, my oprócz MPWiK mamy studnię i hydrofor, także brak wody nam nie grozi.

Małgosiu ja azalie z grubymi pąkami kupowałem w tym roku najtaniej po 14zł, nie wiem jakie duże okazy oferował ten sprzedawca, często kupuję rośliny mniejsze a zatem tańsze, wychodzę z założenia że u mnie urosną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Były takie 50 do 70 cm maksymalnie i wcale nie za gęste,więc wydawało mi się przy drogo.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Małgosiu tak to chyba trochę za drogo, chyba że były to jakieś rzadko spotykane odmiany. Ja raczej zwracam uwagę na ceny. Wolę kupić dwie mniejsze rośliny niż jedną dużą, miło jest patrzeć jak rosną :D

alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku w tym roku wszystko czeka na słońce łącznie z nami moje rh.też stoją w miejscu od tygodnia a dzisiaj zaświeciło na chwile i od razu pierwsze kwiaty
ogrod u stop klasztoru
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Alinko :D
Parę fotek pstryknąłem dzisiaj, wszędzie prawie trawa po kolana, trudno nawet spacerować po ogrodzie. Potrzeba słońca żeby wyjść z tego przygnębienia deszczowego. Ja właściwie lubię deszcz, zwłaszcza kiedy ratuje mój ogród przed suszą, ale co za dużo to nie zdrowo :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tomku u mnie nadal jeszcze sporo azalii i RH nie kwitnie a u Ciebie w pełni kwitnienia .

Jak Ty masz juz dość deszczu to na prawdę musi już za długo padać :;230 :;230
, u mnie ostatnie 3 dni były piękne słoneczne i ciepłe .

Genia
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Tomku, bajeczne azalie ;:138 Kolory słońca mimo deszczu. A jak równiutko masz zrobione miejsca przy nowych nasadzeniach- przy hortensji to jak od cyrkla kółeczko.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

:roll: Tomku,jesteś za skromny. To w związku z tym, co u mnie napisałeś. Szczególnie podoba mi się azalia
na tle trzmieliny. Właśnie tak samo posadziłam, tyle ze pomarańczową. Czy znasz ogród p.G w Filipowicach?
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

JEEEEzu jak pięknie wygląda ta azalia na tle trzmieliny i kto tu kogo chce gonić z ogrodem a z moja trawa to nie jest tak jak ci się wydaje to Photoshop w miarę umiejętności ;:170 ;:170 ;:170 cudnie u ciebie. śledzę cie od wiosny........tzn. watek i mniemam że to przez ciebie zapaliłam się do rozmnażania iglaków

ogrod u stop klasztoru
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witajcie Miłe Panie Ogrodniczki, bardzo się cieszę że mogę z Wami zamienić kilka słów, to dla mnie wielka przyjemność :D

Geniu pamiętałaś że lubię deszcz, lubię, lubię ale oczywiście nie taki złowrogi i niebezpieczny dla ludzi.
Zazdroszczę Ci tych słonecznych dni i jednocześnie życzę aby Twojemu ogrodowi takich pięknych dni nie brakowało :D

Aniu dziękuję, miło mi. Kiedy sadzę pojedyńcze rośliny na trawniku, nacinam darń szpadlem a za szablon mam opaskę od blaszanej 200l. beczki, stąd te równe kółka. Długo tak nie wytrzyma, trzeba co jakiś czas odnawiać, wtedy znowu obcinam tym razem nożem, wokół tej samej opaski :D

Adrianno niestety żadna z moich posadzonych w tym roku azalii, nie może przeciwstawić się ciągłym opadom i pokazać pełnego kwitnienia, ale myślę że już w przyszłym roku, będą czarować swoim urokiem.
Niestety nie znam ogrodu p.G w Filipowicach, ale zaraz zerknę w necie o co chodzi, jeśli Ty coś proponujesz, to musi być to coś fantastycznego :D

Alinko cieszę się że Ci się podoba. Twój trawnik to nie Photoshop, tylko raczej ciężka praca i pielęgnacja, jeszcze raz pielęgnacja, bez tego nie ma takiego efektu.
To przyjemne, samemu coś sobie wyhodować, myślę że każdy ogrodnik to robi, z tym że nie każdy to samo :D

Funkie rosną jak na drożdżach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bajeczka Tomku.Pomysł z obręczą dobry, muszę wykombinować coś u siebie, bo teraz właśnie wycinam trawę wkoło roślin,ale wychodzi mi kolo jak bym po setce je robiła.Czy twoje cudowne azalie rosną w słońcu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”