Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Leszku, najpierw niech się uda :D

Chciałam tylko potwierdzić - wysiew 29 marca, na czubeczkach pojawiają się powoli maleńkie igiełki, za jakieś 2-3 tygodnie można zacząć uchylać i odkrywać?
Jak długo mniej więcej powinna trwać ta faza przejściowa, z uchylaniem - do pełnego odkrycia 24/dobę?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

blabla pisze:Jeśli część siewek padła to są duże szanse, że ich truchła będą rozsiewać zarodniki grzybów, od których zgniły. Taki wysiew trzeba ponownie przepikować, by pozostałe siewki nie padły od skażonego podłoża. Sposób działania potwierdzony w literaturze oraz przeze mnie. Kiedyś do podłoża, w którym padły roślinki posadziłem inne siewki i prawie wszystkie w krótkim czasie także umarły.
Czyli jeśli się pojawi u Ciebie w wysiewie jakiś grzyb to wtedy profilaktycznie pikujesz wszystkie siewki?? Ja dotąd nie pikowałem a usuwałem padnięte. Tylko nie zawsze usunięcie rozwiązywało problem. Z tymi zarodnikami to trafne spostrzeżenie. Ja np każdą porcje nasion sieje osobno żeby uniknąć zakażeń. Po skiełkowaniu są pikowane po kilka porcji do wspólnego pojemnika podzielonego na poletka. Dotąd zaprawiałem ale jak się przekonałem wiele osób nie zaprawia więc teraz też zrobię kilka wysiewów bez zaprawiania. Tym bardziej że zaprawa nasienna ponoć może mieć wpływ na kiełkowalność nasion.

-- 3 maja 2016, o 22:13 --
onectica pisze:Leszku, najpierw niech się uda :D

Chciałam tylko potwierdzić - wysiew 29 marca, na czubeczkach pojawiają się powoli maleńkie igiełki, za jakieś 2-3 tygodnie można zacząć uchylać i odkrywać?
Jak długo mniej więcej powinna trwać ta faza przejściowa, z uchylaniem - do pełnego odkrycia 24/dobę?
Wysiew był na parapecie czy pod świetlówkami ?? Ja sieje pod świetlówkami i tam jest spora wilgotność jakieś 60% więc siewki nie mają takiego szoku.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

peter86 pisze:Wysiew był na parapecie czy pod świetlówkami ??
Siałam na parapet.
Jak dotąd dwa razy spryskałam previcurem. Pojedyncze sieweczki są takie białe (kilka sztuk po prawej stronie dolnej części)

Obrazek

Zdjęcie sprzed prawie 2 tygodni. Albinoski nadal wyglądają tak samo - usunąć, czy to niegroźne?
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Pewnie zzielenieją i nie powinny stanowić zagrożenia dla reszty. W najgorszym scenariuszu nie będą się dalej rozwijać. Jak będą się coś zmieniać to wywal ale daj im 7 dni na ogarnięcie się :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak im powiem 8-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

peter86 pisze:Czyli jeśli się pojawi u Ciebie w wysiewie jakiś grzyb to wtedy profilaktycznie pikujesz wszystkie siewki??
Chciałbym tak robić ale nie zawsze mam czas i miejsce. Nie mniej często pojawienie się grzybka w wysiewach lub w później przepikowanych roślinkach jest dla mnie bodźcem, by rozpocząć pikowanie lub przesadzanie do doniczek. Podobnie w przypadku glonów. Jak widzę, że jest ich za dużo i że siewki przez nie już nie rosną rozpoczynam ich pikowanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czołem, zebrałem dzisiaj część wiosennych plonów - nasiona strombokaktusa (dokładniej S. disciformis). Czy mogę je jeszcze, Waszym zdaniem, wysiać? Czas wydaje mi się jeszcze odpowiedni, gorzej z zimowaniem tych maluszków, bo żadnych lamp nie mam i mieć nie będę. Mogę je ewentualnie dać pod opiekę znajomemu z ogrzewaną szklarnią. Czy może lepiej wstrzymać się do kolejnego sezonu? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Możesz teraz siać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Tomku.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba za gęsto niektóre posiałam. Albo to one za szybko rosną :wink:
W każdym razie już im ciasno, warto by popikować, tylko czy 2miesięczne siewki nie za młode na pikowanie?
Bo jak nie to, to trzeba będzie przerywać jak buraczki... :?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Pikować można i 1-dniowe siewki. Te, które widać na zdjęciu na pewno nie rosną zbyt gęsto. Nawet nie stykają się.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Ja używam pęset do pikowania. Mam takie po 25-30 cm. Idealnie się do tego nadają. A pikowanie jak pisze Tomek. Można i dzień po skiełkowaniu nasion.
tom_ek pisze:Czołem, zebrałem dzisiaj część wiosennych plonów - nasiona strombokaktusa (dokładniej S. disciformis).
Jak wysiejesz to pochwal się jakie podłoże i wrzucaj co jakiś czas zdjęcia. Powiem że jak masz swoje świeże nasiona to możesz się spodziewać praktycznie 100% wschodów. Strombocactus powinien skiełkować do 2 tygodni po wysiewie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam raczej o tego typu zagęszczeniu, co w 39 - dodatkowy miesiąc to dla nich chyba zbyt długo jednak. Kilka takich poletek mam, reszty nie ruszam.
Ale powoli wietrzę, bo glony się zaczęły pojawiać w paru miejscach.

Obrazek
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Możesz zrobić jak ja robiłem w takich przypadkach :wink: Coś jak przecinkę w lesie się robi. Połowę siewek przepikować resztę zostawić jak jest. 50% pracy a efekt ten sam. No chyba że pikujesz całość wysiewów to co innego. Grzyb się pojawił czy nic póki co ?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpukać, grzyba nie widać. 2 razy w ciągu tych dwóch miesięcy prysnęłam previcurem.
Tylko te glony ostatnio, ale dlatego m.in. bawiłam sie w sianie do czwórek, żeby w razie co było bezpieczniej. Mam nadzieje, że się dadzą opanować - to już kilka dni, ściągnęłam trochę podłoża tu i tam, wietrzę, póki co się nie rozrastają.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”