Iwonko w moim ogródku nie ma prawa być inaczej Sama wiesz,ogród ma być wabiący od wiosny do jesieni a bywa,że i zimą coś interesującego się znajdzie...
Świecznice występują w kilku jeżeli nie kilkunastu odmianach moja nie ma ciemnych liści a wczesno- letnią miałam i pachniała wanilią..To było jeszcze w czasach nie forumowych i się jej pozbyłam..Latem dostawała plamy na liściach i była mało dekoracyjna.. Znacznie później kupiłam tę obecną. Pachnie oszałamiająco, perfumiasto ale nie wanilią...
Dziękuję za uznanie ... to miłe!
selli7 Bardzo dziękuję za komplementy! Hortensja bukietowa to Pinky Winky a druga mocno przebarwiona to Vanilla Fraise .Penissetum Rubrum sadziłam i zimowałam przez kilka kolejnych lat w donicy aż mi się już znudziło i oddałam latem znajomej ,której się bardzo spodobała...Chyba,że chodzi Ci o tę z poprzedniego postu... To trawa imperata Red Baron gruntowa i zimująca.
Danusiu jakże mi miło i dziękuję za takie sympatyczne pochwały!
Same pochwały na mnie spadły niczym "złoty deszcz!" zapowiada się dobry dzień!
Co to za trawa na ostatnim zdjęciu ??Cudniasta
Jeszcze piękne hosty.
Róże, marcinki, hortensje, ,same piękności i same radości
Podziwiam też swiecznice. Tym bardziej ,że ja jej nie mam.
Piękna ta twoja najnowsza trawiasta aranżacja
Ja z trawami też zaczynam.
Aniu to po prostu kilkunastoletnia rozplenica ale nazwy nie znam,jej nasionka przywiozła onegdaj z Kanady sąsiadka działkowa..Przez lata była rarytasem.. Dzisiaj bardzo popularna w ogrodach...
Niektóre hosty z dnia na dzień poddają się jesieni..Wczoraj jeszcze w naturalnych barwach a dzisiaj już w barwach jesieni..Podziwiałam dzisiaj to zjawisko oczywiście z aparatem w dłoni...
Trawy w ogrodzie są u mnie od zawsze ale i w każdym sezonie coś przybywa , dzisiaj posadziłam dwie..M zgrzyta zębami bo On ich nie lubi... Ja je uwielbiam od pocżątku ogrodowania,kiedy jeszcze nie były modne w ogrodach..przywoziłam różności z lasów...
Dzięki za odwiedziny!
Aha,, rozplenica. I jeszcze dodam, że pięknie oczywiście sfotografowana.
Ja trawy polubiłam dopiero 2 lata temu. Wcześniej wręcz nie podobały mi się.
dlatego ich mało mam i młode jeszcze,. Bo teraz bardzo mi się podobają.
No tak i hosty i inne różne roślinki łapią już jesienne barwy , liście. Szkoda, szkoda ,że już ciepełko, i lato za nami.
Dziękuję ,za pochwałę mojego fotopstryka bo fotografowanie to dla mnie brzmi dumnie...
Dojrzewamy w ogrodowaniu z biegiem lat do różnych wcześniej nie tolerowanych roślin..ja kiedyś nie lubiłam bieli w ogrodzie a dzisiaj mi nie przeszkadza...
Dzisiaj mieliśmy piękny dzień pełen weny twórczej..na termometrze było 23 st,! Dużo udało mi się zrobić ....Cały dzień do późnego popołudnia na działce bo dni niestety coraz krótsze!
No kochana, hortensje to Ty masz bajeczne a trawy teraz wiodą prym, kocham ich zwiewność i lekkość a do tego wspaniale się komponują w każdej aranżacji. Bieli masz dużo, nawet wypatrzyłam jastrunia późnego, choć w głębokim tle ujętego.
Tarczownica i hosty jesiennych rumieńców dostały i do "twarzy" im w tych kolorach. A świecznica nadal aromaty rozsiewa. Maryniu,zdróweczka i nadal tak cudnej jesieni życzę.
Stasieńko Miła dzięki za sympatyczne odwiedziny i ciepły komentarz! Na działce jeszcze letnio/jesienne widoki co mnie cieszy bardzo! :lol:Lubię te wczesno- jesienne obrazki na działce..ciepłe światło i żółcie...
Iwonko dziękuję za odwiedziny i miło mi, że tak sympatycznie oceniasz moją jesień!
Niestety , obraz ogródka zmienia się z dnia na dzień, coraz więcej suchości i szeleszczących pod nogami liści... Ale jeszcze to i owo potrafi zachwycić i zachęci do ujęcia w kadrze obiektywu ...
Śliczne to wszystko w słoneczku . Pierwsze zdjęcie to dla mnie mistrzostwo świata - super .
Teraz zwracam uwagę na astry jesienne. Chciałam z nich zrezygnować , ale te niebieskie bardzo mi sie podobaja i chyba zacznę na nowo je sadzić .