Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 2

Post »

Ewuś,podziwiam za wytrwałość w miłości do róż.Ja mam mieszane uczucia,bo robię ciągle jakiś błąd przy ich sadzeniu,że tyle ich trace.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, każdy z nas ma swoje sukcesy i porażki...tak a propos - w tym roku straciłam wszystkie swoje begonie :( wsadziłam do doniczek i wyjechałam do sanatorium, a M zapomniał o podlewaniu :(
A co do róż - jeśli jesteś pewna, że problem w sadzeniu, to może spróbuj kupować róże w doniczkach; one są już ukorzenione i powinny dać sobie radę. Ja do tej pory nie straciłam żadnej z tych, które kupiłam w doniczkach, a te z gołym korzeniem - różnie.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdy obejrzałam na twoje piękne obsypane kwieciem róże, mocne postanowienie by w tym roku nie zamawiać runęło w gruzach. Niewiele osób pokazuję pokrój krzewu, jedynie portrety pojedynczego kwiatu. Mnie bardziej interesują zdjęcia całego krzewu. Dzięki za Twoje.
Rok temu zamawiałam u Gloriadei i Hoduniów. Kupiłam m.in. chwalony przez Ciebie Hansestadt Rostock, u mnie jest w fazie rozwijających pąków dość nisko i 1 pęd puścił do góry. Tak, że czekam co z tego wyniknie. Na targach kupiłam też Westerland. Ale od roku, po wizytach u JagiS i Sweety, marzę o Avalonie. Na liście też mam Henrietta Barnett i Munstead Wood. Myślę że marzenia mogę już spełnić. Gdzie Ty zamawiałaś?
gajowa pisze:Mam jeszcze parę takich w planie z obowiązkowego standardu różanego.
Ciekawa jestem co to ten różany standard.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na Cartier uważaj, koniecznie potrzebuje oprysków przeciw grzybom, ale biała jest śliczna i pachnie :D
Mnie się właśnie zaczęły wakacje. Nic nie robię poza porządkami w ogrodzie, patrzeniem, przycinaniem i wąchaniem róż ;:306 Nigdzie się nie spieszę i nic nie muszę.
Stolik śliczny, wpadł mi w oko :D U mnie stoją wielkie, drewniane meble, żeby je przestawić trzeba dwóch chłopa :wink: Twój mebel wygląda na zdecydowanie damski :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ewo, Pastella wygląda mi na zagrzybioną - w zeszłym roku miałam podobnie z dwoma różami z tym ze po początkowym więdnięciu po prostu uschły, ale...spryskałam, przycięłam prawie przy ziemi i w tym obie odrosły zdrowe i dwa razy gęściejsze :wink:

Kącik wypoczynkowy zapowiada się cudnie- a będziesz miała czas w nim posiedzieć? :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo - pisząc o standardzie :) myślę głównie o paru takich odmianach, o których czytam u specjalistek różanych na FO już od paru lat ( i mam wrażenie, że po prostu wszyscy je mają) , a jakoś jeszcze nie zdążyłam się w nie zaopatrzyć - mimo że mi się podobają. Jest ich sporo... tak bez namysłu mogę wymienić choćby: Souvenir du Dr Jamain, Avalon, Alexander McKenzie, Jacqueline du Pre...oj znalazłoby się jeszcze sporo takich :D
Ja zamawiałam róże już w różnych miejscach, ale te dwa wymienione przez Ciebie źródła uważam do tej pory za najlepsze ;:108
Pat - ja też uznałam, że to jakieś grzybisko, poobcinałam dość radykalnie i spryskałam czymś tam; na razie zmiany jakby się zahamowały:wink:
A co do kącika wypoczynkowego...hmm...dobre pytanie :;230
Ewa, dzięki za informację o Jack Cartier; trochę mnie tylko zmartwiła ta jej podatność na choroby grzybowe...

Wczoraj i dzisiaj sadziłam nowe róże...niestety przy okazji odkryłam :D , że co najmniej kilka innych rośnie w nieodpowiednich miejscach :( Zatem niestety jesienią chyba czeka mnie małe przesadzanie. W związku z tym dwie nowe róże trafiły tymczasowo do doniczek i czekają na zwolnienie się miejscówek :) Niby nie powinno się sadzić róż po różach...ciekawa jestem, jak sobie z tym radzicie, bo czasem nie ma innego wyjścia :( Staram się wymieniać wtedy ziemię, ale nie wiem, czy to wystarczy.

Bardzo obficie kwitną w tym roku juki.

Obrazek

Moja pnąca hortensja nareszcie zaczyna wchodzić na ścianę :) Ale niestety jakoś nie kwitnie...

Obrazek

Za to Julka kwitnie jak szalona :)

Obrazek

I takie tam :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zakątek z oczkiem wygląda po prostu znakomicie. Kiedyś na niego narzekałaś, choć zupełnie niepotrzebnie... A hortensja u mnie zaczęła na poważnie rosnąć w drugim roku po posadzeniu, a zakwitła w trzecim :D
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewuniu, oczko z jukami na tle zieleni kolumnowych gigantów wygląda rewelacyjnie a Julka w objęciach róży zjawiskowa. ;:138
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj ten upał mnie zmęczył totalnie...znalazłam sobie niby mało skomplikowana robotę (ale jednak prawie cały czas w słońcu) - porządki przy różach: obcinanie przekwitłych kwiatostanów, obrywanie chorych liści itp. Niestety nie skończyłam... jest tego jednak sporo, jakkolwiek nazbierała się pełna taczka :wink:
Dzisiaj zatem ciąg dalszy, a poza tym chyba pojawiły się przędziorki - co nie jest dziwne przy takich upałach - i trzeba by je czymś potraktować ;:14

Aniu, już nawet nie pamiętam, że narzekałam na zakątek z oczkiem... :) Ale fakt, teraz jestem zadowolona. A co do hortensji - moja ma właśnie trzeci rok, ale kwiatów na razie ani śladu... :(
Stasiu, jak pięknie to napisałaś! ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewo, nadrabiam zaległości i podziwiam gąszcz kwitnących roślin. Bardzo ładne masz różyczki, wielu nie znałam. I lilie ;:167
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, ja też właśnie nadrabiam zaległości na FO i w ogrodzie :D

Dzisiaj ciąg dalszy obcinania róż; niestety nie skończyłam, ale zostało już naprawdę niewiele. Było strasznie duszno i wyglądało, że wykluje się jakaś burza, ale nie. Obcinając dokonałam oglądu krzaczków różanych i poczyniłam małą statystykę: 103 sztuki, 91 odmian, w tym 7 niezydentyfikowanych.

Zobaczcie, jak szaleje Stadt Rom - w drugim roku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Również Aspirynka wreszcie pokazała, na co ją stać.

Obrazek

No i wreszcie widać liliowce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ewo ależ szaleje Stad Rom ;:oj moja trochę mniejsza ale i tak wczorajsza wichura wyłamał jej 1 pęd a reszta sponiewierane podwiązałam i niech kwitną.
A choroby szaleją w taką mokrą i gorącą aurę a pryskać nie ma jak :cry:
Z przesadzaniem róż to już norma, mnie nie pasuje kilka i też czeka jesienna roszada lub wyautowanie ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

I ja Aspirynką jestem zachwycona w tym roku,absolutnie piękna ;:167
Liliowce dają czadu ;:108
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Ewcia Stad Rom zjawiskowa po prostu ;:215 oczko wygląda katalogowo ;:108
u mnie cały dzień pada , a komarów zatrzęsienie nie mam jak zrobić porządek w różach ;:222
Apirynka cudowna moja taka marnotka :roll:
Pooglądaj u mnie Cream Abundance i moja miłość do niej ;:306
gdzieś podczytałam , że pytałaś o nią :D ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

gajowa pisze: poczyniłam małą statystykę: 103 sztuki, 91 odmian, w tym 7 niezydentyfikowanych.
;:oj No to rzeczywiście jest co przycinać jak przekwitają ;:33
gajowa pisze: Zobaczcie, jak szaleje Stadt Rom - w drugim roku!
Piękna, co to będzie się działo w następnych latach?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”