Od sadzonki do sukcesu.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Od sadzonki do sukcesu.
Alinko, Twoje fiołki z tymi prawie białymi listkami są cudne. Nigdy nie widziałam tak pięknie wybarwionych listków. Dobrze, że już nie mam miejsca na parapetach. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Natalko (Blueberry) - oj tak, słabi jesteśmy wobec kuszącej natury...
A tak w ogóle, to wpadłam do Twojego Wątku i podziwiałam Twojego Grudnika-marcownika...
To chyba jakiś kumpel mojego, bo mój też kwitnie, marcownik jeden...

wiera - nie dziwię się, że wracasz do Fiołków. Ja też miałam przerwy w ich posiadaniu ale rozstać się z nimi nie mogę. Czasami one ode mnie odchodzą ale tak to już jest. A tymi roztoczami to aż tak bardzo się nie martw. Preparat kosztuje około 20zł i starcza na kilka lat. Najważniejsze przy tych opryskach jest to aby spryskać je bardzo dokładnie aż będzie z nich kapać. Nie przejmować się, że listki będą mokre, że będą na nich ewentualne plamki, trudno się mówi, ratujemy im życie. Ja swoje Fiołki (a jest ich trochę) włożyłam do dziecięcej (nieużywanej już) wanienki i pryskałam ile wlezie, z góry, z dołu, w środeczku rozetki gdzie te roztocza się gnieżdżą. Potem poczekałam aż trochę obeschną i z powrotem na parapety. Jeden oprysk wystarczył aby Fiołki odżyły. W tym roku, kilka egzemplarzy mnie zaniepokoiło, więc profilaktycznie, też zrobiłam oprysk. Tak na wszelki wypadek. Powodzenia i szkoda, że nie mogę zobaczyć Twoich roślinek....
A mój odratowany Fiołek "Pacyfic pearl trailer" będzie kwitł
Dla przypomnienia, chory i zdrowy:

A to jego pączek kwiatowy

Dorotko (szarotka66) - dobrze, że nie masz już miejsca na parapetach, bo jak nic już byś go miała, już ja bym się o to postarała
Widziałam w Twoim Wątku, na parapetach tyyyyysiące cudnych, zdrowych Hipeastrum, więc pobiegłam do garażu zobaczyć jak się czują moje Hipcie i jeden wyglądał już całkiem, całkiem gotowy do kwitnienia. Przeniosłam go więc na salony. Teraz jeszcze zgotuję mu jakieś ubranko aby brązowa doniczka nie straszyła i wtedy może już zakwitnąć
A oto on - Hipeastrum "Walentynki2014" :

Za przyczyną Arka (Arkadius121), u którego to podziwiałam śliczną, zdrową i zadbaną Trzykrotkę, pokażę Wam moją różową Trzykrotkę, która zrobiła mi takiego oto psikusa:
Wypuściła sobie na dole takiego zielonego pędzika

Więc ciachnęłam go
i wetknęłam do ziemi do doniczki z inną rośliną a że ładnie się rozrósł to dostał swoją własną doniczkę. Tak więc mam teraz zieloną Trzykrotkę

Miłej, słonecznej niedzieli

A tak w ogóle, to wpadłam do Twojego Wątku i podziwiałam Twojego Grudnika-marcownika...

wiera - nie dziwię się, że wracasz do Fiołków. Ja też miałam przerwy w ich posiadaniu ale rozstać się z nimi nie mogę. Czasami one ode mnie odchodzą ale tak to już jest. A tymi roztoczami to aż tak bardzo się nie martw. Preparat kosztuje około 20zł i starcza na kilka lat. Najważniejsze przy tych opryskach jest to aby spryskać je bardzo dokładnie aż będzie z nich kapać. Nie przejmować się, że listki będą mokre, że będą na nich ewentualne plamki, trudno się mówi, ratujemy im życie. Ja swoje Fiołki (a jest ich trochę) włożyłam do dziecięcej (nieużywanej już) wanienki i pryskałam ile wlezie, z góry, z dołu, w środeczku rozetki gdzie te roztocza się gnieżdżą. Potem poczekałam aż trochę obeschną i z powrotem na parapety. Jeden oprysk wystarczył aby Fiołki odżyły. W tym roku, kilka egzemplarzy mnie zaniepokoiło, więc profilaktycznie, też zrobiłam oprysk. Tak na wszelki wypadek. Powodzenia i szkoda, że nie mogę zobaczyć Twoich roślinek....

A mój odratowany Fiołek "Pacyfic pearl trailer" będzie kwitł

Dla przypomnienia, chory i zdrowy:

A to jego pączek kwiatowy

Dorotko (szarotka66) - dobrze, że nie masz już miejsca na parapetach, bo jak nic już byś go miała, już ja bym się o to postarała

A oto on - Hipeastrum "Walentynki2014" :

Za przyczyną Arka (Arkadius121), u którego to podziwiałam śliczną, zdrową i zadbaną Trzykrotkę, pokażę Wam moją różową Trzykrotkę, która zrobiła mi takiego oto psikusa:
Wypuściła sobie na dole takiego zielonego pędzika

Więc ciachnęłam go

Miłej, słonecznej niedzieli

Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Ten grudnik-marcownik
chyba tak ma... u mnie pierwsze kwiaty pojawiają się już pod koniec listopada, a następnie co pewien czas obsypuje się kwiatami. W ubiegłym roku miał kwiaty na wszystkie święta, łącznie z majowymi
Obecnie też ma pąki.

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Alinko, rzeczywiście Twoja gwiazda była bardzo ładna i duża. Szkoda jej, ale i tak miałaś ją rekordowo długo
może z następną pójdzie Ci jeszcze lepiej?
Widać, że masz rękę do kwiatuszków 

- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Alinko Twój grudnik (marcownik?
) też pięknie kwitnie, a kwiaty ma w zupełnie innym kształcie
ciekawe są
Patrząc na zdjęcia i czytając o trzykrotce pomyślałam: "i kto powiedział, że rośliny nie mają poczucia humoru?"
Zwłaszcza ten jeden całkiem zielony pęd wydał mi się z jakiegoś powodu zabawny

Patrząc na zdjęcia i czytając o trzykrotce pomyślałam: "i kto powiedział, że rośliny nie mają poczucia humoru?"

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Grudnik też wpadł mi w oko
Cudne i oryginalne kwiaty. Gratuluję
Trzykrotki też bardzo gęste i ładnie się prezentują!

Trzykrotki też bardzo gęste i ładnie się prezentują!
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
To ja dla odmiany pochwalę ten stoliczek, na którym stoi grudnik - pięknie się prezentuje, jest uroczy i stylowy.
Masz bardzo zadbane roślinki, fajne pomysłowe doniczki - miło się ogląda.
Masz bardzo zadbane roślinki, fajne pomysłowe doniczki - miło się ogląda.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- AliWas
- 500p
- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Janko (gianna) - coś mi się wydaje, że faktycznie Grudnik zaczyna kwitnąć w listopadzie a kończy w kwietniu, czy też nawet w maju, jak sama piszesz i wychodzi na to, że nic w tym dziwnego a ja się tak dziwiłam....
Mój Grudnik rozwinął kolejne kwiatuszki

Kasiu (nieulozona-tak) - próbuję, próbuję...
Mam Gwiazdę Betlejemską ale to już nie to
jednak nie poddaję się i kiedyś znów będę miała takie ładne drzewko
Natalko (Blueberry) - faktycznie, Trzykrotka ma poczucie humoru
a może to Trzykrotek...
smolka - dziękuję za tak miłe słowa
Iwonko (Frodo1) - stoliczek wypatrzyłam na strychu u znajomych. Musiał być mój
Zamierzam go odnowić i...... tak odnawiam.... odnawiam...
A doniczki to moja kolejna mania - uwielbiam je
Cieszę się, że i Tobie się one podobają 
Moje Hipeastrum miało dostać ładną doniczkę a dostało garnek
Pod ciężarem liści i pędów kwiatowych przewrócił się dwa razy. Dość, że nabrudził to jeszcze pękła mu łodyżka. Nie mając nic innego pod ręką, wsadziłam go do garnka a pęknięty pęd opatrzyłam plastrem.... z gazą...

Monstera rozwinęła swój nowy listek, który ma aż dwie piękne dziury

Przedświąteczne mycie okien zakończone. Kuchenne okno z parapetem pełnym maluchów

....................

Mój Grudnik rozwinął kolejne kwiatuszki

Kasiu (nieulozona-tak) - próbuję, próbuję...

Natalko (Blueberry) - faktycznie, Trzykrotka ma poczucie humoru

smolka - dziękuję za tak miłe słowa

Iwonko (Frodo1) - stoliczek wypatrzyłam na strychu u znajomych. Musiał być mój

Moje Hipeastrum miało dostać ładną doniczkę a dostało garnek

Pod ciężarem liści i pędów kwiatowych przewrócił się dwa razy. Dość, że nabrudził to jeszcze pękła mu łodyżka. Nie mając nic innego pod ręką, wsadziłam go do garnka a pęknięty pęd opatrzyłam plastrem.... z gazą...

Monstera rozwinęła swój nowy listek, który ma aż dwie piękne dziury

Przedświąteczne mycie okien zakończone. Kuchenne okno z parapetem pełnym maluchów

....................

Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:

Jeszcze trochę i pokarze się w całej krasie kwiat Hipeastrum

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Grudnik bardzo ładnie kwitnie. Tylko, czemu w marcu? Hmm..
Hippeastrum "Walentynki 2014" - od razu dwa pędy ma.
Będzie ślicznie, jak zakwitnie.
I czyste okno w kuchni świetnie się prezentuje
Hippeastrum "Walentynki 2014" - od razu dwa pędy ma.
Będzie ślicznie, jak zakwitnie.
I czyste okno w kuchni świetnie się prezentuje

- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Mój grudnik tez kwitnie już kilka tygodni.Pojedynczymi kwiatkami co prawda, ale kwitnie 

- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyszłam o rade mam problem tez z fiolkami ,kupilam oprysk na grzyba i owady ,jest to substral długo działający ,nie wiem czy taki może być ale spróbuje opryskać ziemie i kwiaty ,tylko czy moge liście spryskać bo fiołki to tak za bardzo nie lubią moczenia.???????tak myślałam że może coś w ziemi jest ,nie odpowiednia była ,teraz ta ziemia kupna to czasami niewypał.Czytajac u Ciebie to mam podobne objawy liscie maleja ,fiołki nie kwitną a jeden zwieszający kwiatek zapomniałam jak się nazywa stracił czubki wszystkie po prostu zamarły .
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Cię Alinko w pierwszy dzień Świąt
Zaprezentowałaś nam na święta kolejną wspaniałą sesję Twoich jakże wypieszczonych i pięknie prezentujących się roślinek
Ciekawostką jest chamedora od Kasiuli 17ale również i pozostałe jak grubosz roczochrany i pozostałe nowości
Wiedz,że i moją uwagę przykuł stylowy stolik kwietnik-bardzo ciekawie się prezentuje
Nie wiem natomiast czemu wybrzydzasz na swoją trzykrotkę,jest jak pozostałe Twoje roślinki zadbany,gęsty i bardzo ładnie wygląda
Pozdrówka.

Zaprezentowałaś nam na święta kolejną wspaniałą sesję Twoich jakże wypieszczonych i pięknie prezentujących się roślinek

Ciekawostką jest chamedora od Kasiuli 17ale również i pozostałe jak grubosz roczochrany i pozostałe nowości

Wiedz,że i moją uwagę przykuł stylowy stolik kwietnik-bardzo ciekawie się prezentuje

Nie wiem natomiast czemu wybrzydzasz na swoją trzykrotkę,jest jak pozostałe Twoje roślinki zadbany,gęsty i bardzo ładnie wygląda

Pozdrówka.
Niech wspaniale rosną kwiaty na parapecie
. Grudnik na kwietniczku wspaniale się prezentuje