Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Gosiu śliczne zdjęcie kwitnącego berberysu. :D
Ja też lubię takie kępy jednokolorowych tulipanów.
Cóż wszystkie mi się pomieszały, może kiedyś się pobawię i kolorowymi włoczkami zaznaczę.
Kupiłaś białe dzwonki, bylinki? Czy nasiona?
Miłego wieczoru. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Danusiu, ja raczej nie mam problemu z tulipanami. Może dlatego, że rosną na przepuszczalnej ziemi?
Też lubię takie akcenty szczególnie wiosną. A ta zima była szczególnie nieprzyjazna cebulakom.

Jatro, u mnie pierwiosnki i ziemowity też wymarzły. Niestety zima nie była zbyt łaskawa. To, że mrozi teraz to chyba lepiej, bo rośliny szykowały się do snu, a wtedy zaczęły się budzić, a tu przyszedł mróz. To im zaszkodziło.

Tadziu, niestety róże to chyba jednej z najbardziej wymagających roślin. Trzeba je bez przerwy obserwować, pielęgnować, hołubić. Ale i tak je kocham.

Helenko, jeśli nie przepołowiłaś ich podczas kopania to powinny się pojawić. Ja z tego powodu zrezygnowałam z jesiennej rewolucji na rzecz wiosennej. Liczę, że jak zacznę kopać będą już wyłazić, więc je od razu poprzesadzam w odpowiednie miejsce.

Ewa, to tak jak ja. W sumie czuję instynkty mordercze jak widzę takiego gościa w róży.

Jolu, tak robią ogrodnicy opiekujący się ogrodami. Robią odpowiednie mieszanki. Jakoś u mnie do tej pory to działało, nie zaszkodziło roslinkom.
Zamawiałam u niego wiosną. Jestem bardzo zadowolona. Z jednej jeżówki zrobiły się 2, i tak z kilku innych roslinek. Wiem, że mogłam miec większe kępy, ale jak zobaczyłam jakie są duże od razu podzieliłam, żeby miec ich więcej. Takie rozmiary jak mi przysłał osiągną w tym roku, zatem opłacał się podział. Mam 2 roślinki w cenie jednej. Bardzo dobry sprzedawca. Jak do tej pory nie miałam pomyłki.

Jula, a można gdzieś kupić cebule wiosną? Czosnki, lilie wiem, że są, ale tulipany?
To przykre, że zmarnowała się taka ilośc cebulek. Ciekawe, czy to mróz przetrzebił, czy nornice.
Ja będę miała nerwa jak się okaże, że u mnie zamieszkały.
Ja swoje tulipany kupuje zazwyczaj w Auchanie. Do tej pory sprawdziły mi się w 100%

Aga, zakwitnąc, to zakwitnąć, ale czy można kupić, oto jest pytanie.

Danusiu, dlatego ja nie stosuję na nie chemii. Tylko trzeba bardzo uważnie sledzić, czy coś się nie pojawia w gałązkach. Z różami powtarzającymi nie ma problemu. Gorzej z kwitnącymi raz. Całe szczęście u mnie jest tylko jedna taka róża i to za płotem. :roll:

Zbyszku, nie strasz :cry:
Nie mów, że to nie jest push.

Marylko, jeśli masz ich dużo, to bedzie zmudna praca. Niemal jak kopciuszka :;230
Zamówiłam w sklepie Magdy dzwonek kropkowany bylinkę. Kępa bardzo się rozrosła, ale nie kwitła. Zobaczymy, co bedzie w tym roku. Wsadziłam do doniczki, bo nie chciałam, żeby mi się za bardzo rozosła. Za 2 lata podzielę ją i znowu do doniczki. No chyba, że ten sposób nie wypali

O tej porze każdy kolor cieszy. Nawet listków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To są te same tulipany co pokazywałam poprzednio
Obrazek

Obrazek

Czyli zmieniają zabarwienie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzwonek kropkowany nie kwitł u mnie tylko pierwszego roku, kiedy go wysiałam. Potem już zawsze :D
Tulipany śliczne, ale mnie się spodobał żółty pierwiosnek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, to jest pierwiosnek kupiony w Auchanie. Taki co to mówią, że nie przetrwa w naszych warunkach. Ten przetrwał. Nie przetrwały ogrodowe.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A wiesz, ze nie wiem czy na wiosne tulipany tez sprzedaja - ja je kupowalam na jesieni w Biedronce, tyle ze zapomialam wsadzic. Dlatego wysadzilam na wiosne ... ale u mnie jest tak przewaznie - ze jak nie posadze odrazu, to gdzies wloze i pozniej nie pamietam ze mam :oops: Na wiosne sadzilam tez biale lilie, ktore kupilam wiosna zeszlego roku i o ktorych zapomnialam :twisted: Ale nic im nie bylo, kwitly bardzo ladnie.
Nie wiem co moglo byc przyczyna, ze wiekszosc nie wyszly, bo u mnie nornic czy innych bandytow niet - moze dlatego ze ogrodek maly. A tak sie cieszylam, bo to byly takie worki z roznymi cebulami ale w jednym kolorze tz worek mial 50 roznych cebul i byly biale worki i rozowe i zolte- bardzo fajnie to zrobili .... aaa i tez w Auchan kupowane.
ps dzisiaj zreszta tez znalazlam 2 paczki jakis cebul z niebieskimi kwiatuszkami i nie wiem skad je mam :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, ja też planuję zakup jeżówek u pana Marka, mam wybrane też inne roślinki, wkrótce planuję zamówienie :D
Zaskoczyła mnie Jula pisząc, że wymarzły u niej cebulowe :shock: Nie sadziłam ich nigdy wiosną, ale może to dobry pomysł. Tyle, że w lutym może być jeszcze mocno zmrożona ziemia.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

To mówicie, że Promanal nie działa na mszyce? Skoro duszą się inne paskudztwa, to dlaczego ich nie rusza? W ostatnim sezonie eksperymentalnie prowadziłam ogór bez chemii i na razie wygląda to dość przyzwoicie. Skoczki i mszyce u mnie łatwiło zwykłe mydło potasowe, ale wymagało to powtórzeń :?
Nie do końca zrozumiałam , czy Promanal można wymieszać z miedzianem i stosować w jednym oprysku :?:
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Już sprawdziłam ;:223 Tulipanów nie sadzi się w lutym, bo nie wzejdą. Leżą przecież przez kilka miesięcy we względnym cieple i zaczynają kiełkować, później wsadzone w ziemię zamierają. Na szczęście to było tylko kilka cebul :roll: Nie wiemy, jak były przechowywane te, które się nie sprzedały we właściwym terminie.
Zima, rano -14 stopni. Róże zakopcowane :heja
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Gosia, to zdjęcie jest śliczne. ;:180 Miałam sadzone tulipany w donicach, które były zadołowane w korze pod iglakami. Wyglądało, to bardzo fajnie. Jak przekwitły, to donice wyjmowałam i odstawiałam, żeby liście im zżółkły. Robiłam tak również z liliami. Jakiś czas temu zaprzestałam tego. ;:173
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie troche pada. Chyba jutro pobiegam z łopata po trawniku i pozgarniam trochę na roślinki.

Jula, to akurat mnie się nie zdarza. :D
Ja jestem niecierpliwa i jak coś kupię nie mogę doczekać się kiedy to wyląduje w ziemi.
Jak wiem, że nie będę sadziła to nie kupuję.
Myślę, że wielkośc ogródka nie ma nic do tego, że nie wzeszły.
Raczej nie były przygotowane do tego. Może zaschły?
A może nagle pojawią się wiosną tego roku?

Kasiu, ja kupowałam jeżówki jeszcze u naszego forumowego kolegi. Tylko trzeba mieć czas na sprawdzenie w necie co ma za cudeńka. Też jestem zadowolona, chociaz nie miał aż tak dorodnych sadzonek, ale miał większy wybór
Oto link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
Ja bym nie ryzykowała sadzenia wiosennego. Myślę, że dla tulipanów zbyt krótki czas spoczynku.

Edytko, ja zrobiłam wiosną oprysk z promanalu i miedzianu. Decis można dodać ewentualnie, ale jakoś ie chciałam dawać więcej chemii. Te 2 pierwsze są najmniej szkodliwe.
Chociaż własnie przeczytałam, że w maju będę musiał opryskac wszystkie moje jałowce od takiego motylka, co mi ogałaca całe gałązki.
Ja rozrabiam wszystko razem.

Ewa, -14? U mnie tylko -4. Wczoraj było zimniej, ale jakoś odczuwalnie było cieplej.
Masz rację z tymi tulipanami.

Maju, uwielbiam bratki w ogrodzie. U mnie same się sieją gdzie chcą.
Dla mnie to za dużo roboty z ciągłym bieganiem z donicami. To jest fajny sposób na zapełnienie pustych miejsc żeby ciągle coś kwitło, ale ja sadzę tak gesto, że tych pustych miejsc jest wręcz za mało :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Przepiękne masz te fioletowe różaneczniki, Gosiu ;:167
Mam dwa pytania:
- czy tniesz swoje iglaki?
- czy uważasz że do mojego ogrodu pasują jeżówki? Jeśli tak, to gdzie, do jakiego towarzystwa?
Pozdrawiam śnieżnie ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, to zależy jakie iglaki. W sumie regularnie przycinam wszystkie sosny. A raczej skracam o połowe przyrosty wiosenne.
Lubię zwarte iglaki. A przy okazji robie nalewkę na kaszel.
Rewelacyjnie działa. Przynajmniej na moja rodzinę.
Na temat jeżówek napiszę u Ciebie
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Gosiu, różanecznik i clematis przepiękne. ;:215
Już widzę oczami wyobraźni mój taras w clemkach ;:173 A nieopodal różaneczniki wkomponowane w rabaty naokoło tarasu... ahhh...marzenia ;:224 :D Do tego masa pięknych traw i w ogóle... :heja Normalnie przez te Twoje zdjęcia znów planów narobię...i kiedy ja je wszystkie zrealizuje, kiedy... ;:145 :;230

Co do iglaków, to tez lubię takie gęste i zwarte pokroje. ;:333
Z czego ten syrop się robi i jaka receptura jeśli można wiedzieć? :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, ja nigdy nie przycinałam iglaków, ale w tym roku pójdę za Twoją radą i poprzycinam młode przyrosty żeby choinki się zagęstniły ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, przycinam wtedy kiedy jeszcze nowe przrosty nie zaczynają się rozwijac. Tworzą takie pałeczki.
A przepis jest prosty. Kroję te pałeczki namniejsze cząstki wrzucam do słoika jedną warstwę, a na nią wrzucam cukier i tak do końca słoika, albo przyrostów :D .
Odstawiam na jakieś 2-3 tygodnie. Potem trzeba przecedzić. Można dodać spirytus. I nalewka na kaszel gotowa.

Kasiu, można w ten sposób ograniczyć przyrost iglaków, które za bardzo się rozrosły
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”