Storczykowa Chatka

Zablokowany
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa Chatka

Post »

Moniko, no wiesz nie bierz tego za złośliwość ;:196 , ale przypomniało mi się jak o mało nie ugotowałaś storczyka przy podlewaniu, stąd moje ostrzeżenie ;:224 . Storczyki na gazie :;230

Pamiętacie jak niedawno oddzieliłam basal keiki, a później wsadziłam dwie roślinki do jednej doniczki ? Myślałam, że ta starsza roślinka ma nieaktywny stożek wzrostu w postaci liścia w ''rurce'' i liczyłam na nowego basalka, a tu szok, coś rośnie, tylko co :?: :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Lucynko spokojnie - żadna złośliwość :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Lucynko, myślę, że po prostu następny liść- mi też tak kiedyś przebił się bokiem bo "rurka" nad nim była za wąska- i żałowałam, że nie nacięłam jej wcześniej. Stożek jest jak najbardziej aktywny i kolejne liście też będą wychodziły w ten sposób rozrywając coraz mocniej ten liść z rurką- śmiesznie to potem wygląda, bo liście są "przeplecione" jedne pod drugimi :D
Ale nic mu nie jest, na pewno ;)

A tak w ogóle to muszę przejrzeć cały Twój wątek, bo bardzo lubię Twój sposób pisania :) - może dziś wieczorem znajdę chwilkę...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
annamaria13
100p
100p
Od: 24 lip 2010, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

będzie listek czy pędzik??
za dobrze nie widze ale może pędzik??
pozrawiam anna_maria

mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Moniko ;:196 jak my się rozumiemy :wink:

Agnieszko ;:167 ,jak ja się cieszę, że zechciałaś w końcu do mnie zajrzeć :heja :heja :heja
Uspokoiłaś mnie, że to liść, na pędzik za wcześnie, bo dopiero przestał kwitnąć i był rozdzielany, to z pewnością kwitnienie byłoby słabe, na basalka za wysoko i byłby problem.
Lubisz mój sposób pisania ? ;:61 Dziękuję, wiesz w szkole, z polskiego nadrabiałam wypracowaniami, ale to było ponad 20 lat temu, później z pisaniem mało miałam wspólnego, aż do czau kiedy się tutaj zalogowałam :D . Chcesz przejrzeć mój wątek ? Ty wiesz na co się decydujesz ? :shock: Mnie by się nie chciało :;230

Aniu, zdjęcie komórką :evil: , aparat znów w terenie ;:224
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

lucynaf pisze:Dusiu, szkoda, że nie masz warunków żeby coś zmienić u siebie. Tak sobie myślę, że mając od tylu lat, tak wiele storczyków w jednym, rzadko wietrzonym pokoju, możesz mieć jakąś bakterię czy coś podobnego, co atakuje słabsze storczyki.
Tego, który mi padł, też oglądałam, ale przez folię nie widziałam czarnych kresek na trzonie pod liśćmi.
Na razie niestety nie mam możliwości nic zmienić, mam tylko 1 pokój na storczyki, kilka jeszcze trzymam na korytarzu i to wszystko. ale może rzeczywiście coś jest nie tak, bo storczyki, ktore raz straciły korzonki, zazwyczaj ich nie odzyskują, choć zdarzają się wyjątki, jak jeden z moich equestrisów. Bezkorzenne zdechlaczki stały sobie takie marne i większość z nich pogniła na początku tego roku, poszło też parę zdrowych roślin :/.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tak czy siak...ciekawe zjawisko ze storczykiem się dzieje ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No proszę jakie cuda mogą nam sprawić storczyki :)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Dusiu, Ty najlepiej sama znasz warunki swoich storczyków i nikt nic nie wymyśli :roll: Przemyśl dlaczego jest źle i co możesz zrobić żeby im pomóc ;:108 . Lepiej zainwestować w zmiany, niż w storczyki, które można stracić. Przeanalizuj wszystko, a my będziemy Cię wspierać. Bardzo nie chcę byś miała ciągle straty ;:196 .

Justynko i Celinko, nieraz już nas storczyki zaskakiwały prawda ? I niech tak będzie, oczywiście tylko pozytywnie :uszy .
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agita, ;:196 miała rację, będzie listek. ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Jasne że tylko pozytywnie :) moje bidule jeszcze się trzymają po poparzeniach ale widać że nieźle je przypiekło ;:223
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Lucynko przestań gmerać w storczykach bo ja dostanę zawału ;:167 przez Twoje pędy :;230 :;230
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Celinko, ja zdecydowałam się wczoraj na wycięcie po poparzeniu liści u jednego phalaenopsisa, bo nie zasychały, tylko robiły się jakby mokre, miejsca cieć zasypałam cynamonem. Drugiemu posmarowałam plamy bioseptem, nie podobają mi się te liście :roll: .

Julitko, poczekaj z tym zawałem do kwitnięcia :;230 .
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Wtedy to już mnie nic nie uratuje :;230 :;230
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, Ty najlepiej sama znasz warunki swoich storczyków i nikt nic nie wymyśli Przemyśl dlaczego jest źle i co możesz zrobić żeby im pomóc . Lepiej zainwestować w zmiany, niż w storczyki, które można stracić. Przeanalizuj wszystko, a my będziemy Cię wspierać. Bardzo nie chcę byś miała ciągle straty
.

Na razie się nic nie da zrobić... Zresztą nawet sama nie wiem, co im może nie pasować, może niskie temp. zimą? Albo za mało słonka... Bo pogniły głównie te storczyki stojące na stole metr od okna, tam nigdy żaden nie puszcza pędów, więc może mają tam za ciemno. Trzymałam tam głównie zdechlaczki i większość tych zdechlaczków padła. ale to w sumie dziwne, na oknie tyle słońca, że aż parzy liście, a kawałek dalej już im za ciemno... Storczyki na oknach w moim pokoju, tych cieniowanych, mają się bardzo dobrze, są sztywne i zielone, z dobrymi korzonkami, na oknie na korytarzu nie ma cieniówek, to je trochę przysmażyło, ale poza tym teraz jest dobrze. jest cieplej i wiecej słonka, to znacznie zmalała ilość strat.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”