Witaj Olu(z Ksawerym),ciekawe z czym z Netto wrócicie?Dziś mam do południa wolne,będę myła okna,bo za dwa dni zapowiadają mróz,rano byłam w Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwie Ogrodniczym Polan w Bronowicach i wyszłam z niebywałymi łupami dla braci:fasola wielokwiatowa tyczna Piękny Jaś
Phasseolus coccineus (odmiana późna,bardzo plenna,nasiona duże,białe,smaczne),bób Hangdown biały
Vicia faba,ciekawy nadruk z tyłu torebki
"do obrotu wyłącznie na terytorium RP",groch łuskowy wysoki Alderman typ Telefon, ciekawa nazwa...,groch cukrowy Iłówiecki (średnio wczesny,bardzo plenny,nie trzeba go łuskać,może być spożywany w całości,strąki bez wyściółki)groch cukrowy Bajka (późny,plenny,sukcesywnie dojrzewający,całe strąki można jeść i na surowo i po ugotowaniu),groch cukrowy Kent
Pisum sativum bez określenia czy wczesny czy późny na opakowaniu (słodki i mięsisty,można jeść całe strąki na surowo,gotowane w wodzie,na parze lub z patelni,nadaje się do mrożenia) ,dynia makaronowa Pyza
Cucurbita pepo,dynia olbrzymia Rouge vif d'etampes
Cucurbita maxima (owoce spłaszczone,waga 10-25 kg,skórka i miąższ pomarańczowe,miąższ kruchy,soczysty,doskonały w smaku,owoce dobrze się przechowują).
Dla siebie wzięłam
bazylię cytrynową Ocimum basilicum do uprawy doniczkowej,jest świetna do pomidorów,do twarogu,do sałatek i do dań z ryb.No i ładną fioletową ceramiczną doniczkę,bo muszę przesadzić geranium,które jest na Forum w zasadzie moim równolatkiem,dostałam tę sadzonkę gdy stawiałam tu pierwsze kroki.
Przesadziłam geranium starając się nie otrzepywać z ziemi,a do doniczki-filiżanki z lawendą trafiło mini anturium od
Teresat.