U Przemka w ogródku.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogródku.

Post »

To tylko kanny przyniosłem wczoraj do ciepełka :wink: ale takie kiełkujące mimo iż piękne nie są to przyjemnie sie na nie patrzy, że szykują się do wiosny :D Jeśli chodzi o stronę finansową to i tak wiem że przekraczam wszelkie mormy, ale niech tam, łudzę się że może za rok lub dwa skończą się te długie listy zakupów. Do wiosny jeszcze 45 dni :!: czasu u mnie teraz sporo to i wymyślam co chwila coś nowego ;:223 ale już żadnych katalogów nie zamawiam, ofert nie przeglądam, na alllegro nie wchodzę ;:170 czas przystąpić do realizacji tego co już zapisane :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry pomysł z tym tarasem ;:108 Chyba u nas była ta canna, ale pewna nie jestem ;:224
Mówisz do ciepełka, czyli z garazu do domu mam wnieść :roll:
W garażu mam 15 stopni, ale jak wjeżdżam to wychładzam i mam takie przemyślenia, że to dlatego tak kiepsko wypuszczają kły ;:14
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Przemek, masz rację :) z resztą ja robię podobnie, odznaczam z tej listy co faktycznie mam w planie zakupów, no chyba że coś wyjątkowego się po drodze trafi to wtedy łamię zasadę :) ale u mnie czasem jakiś mikrus na wagę złota więc okazji przepuścić nie można :) póki co odnotowałem jeden taki przypadek :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No właśnie.
A jak w innej ofercie jest to samo i taniej.....
.....albo jak coś jeszcze bardziej atrakcyjnego....?
Nieraz już plułam sobie w brodę, że tam nie zajrzałam i przepłaciłam mocno albo coś mi umknęło.
A że przy tym trzeba mieć siłę samozaparcia .....to już całkiem inna sprawa. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Przemku. Dzisiaj rozmawiałam sobie z Bożenką (babopielką) i dowiedziałam się od niej o spotkaniu majowym, a ponieważ nie zaliczyłam jeszcze do tej pory ani jednego, bardzo chciałabym się z wami spotkać. Z moim M już obgadałam sprawę i na 90 procent będę. W związku z tym przyszłam w odwiedziny, aby przedtem choć trochę poznać cię wirtualnie i zorientować się, w jakich gustujesz roślinach i jakie klimaty ogrodowe są ci najbliższe. Pospacerowałam i bardzo spodobały mi się wszelkie prymulki, szczególnie biały pierwiosnek ząbkowany, oraz twoje liliowisko, w którym rośliny są pięknie wyeksponowane. Podziwiałam też obfitość odmian różyczek - jest wręcz imponująca! Pozdrawiam serdecznie. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek, Ty już canny podpędzasz :?: :shock: Ja tradycyjnie tego nie robię ale muszę sprawdzić, jak przezimowały. Chciałbym, by taka pogoda jak dzisiaj utrzymała się. Powiało wiosną.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Jola gdy przeczytałem że to względnie niska odmiana 70-90cm tak sobie pomyślałem :) bo taka 2metrowa w donicy to nie bardzo :roll:
15stopni to masz całkiem ciepło, u mnie w piwnicy dużo chłodniej, kanny były ostatnio w pomieszczeniu gdzie piec a tam dużo cieplej i szybciej zaczęły pojawiać się kiełki tylko tam mało światła więc przyniosłem do domu.

Sylwek Ty na forum jesteś dwa razy dłużej to pewnie pierwsza lawina zakupów już za Tobą :wink: a teraz pozostało wyszukiwanie samych rarytasków :D
U mnie przez wiele lat ogród w dużej części był z iglaków i trochę liściaków, odzwierciedlał trochę ofertę szkółki w Pęchcinie ;:224 bo duża i blisko. Swoją drogą pamiętaj, że poszukiwane przez Ciebie małe dęby też tu są ;:108
Gdy szybki internet dotarł do mnie i innych roslin troszkę przybyło, a gdy trafiłem na forum, końca zmian nie widać końca :D .Poznałem i zobaczyłem tu pierwszy raz całe grupy roślin o których moja wiedza była nikła, lub żadna ( hosty, żurawki, trawy-głównie miskanty, liliowce, lilie OT, kanny, paprocie) i zakupów było dużo ale w tym roku myślę już przystopować z bylinami i poczekac aż się rozrosną i zaprezentuja najefektowniej tworząc tło dla drzew i krzewów. A zamierzam skupić uwagę na bardziej wyszukanych iglaczkach :D no i może troche na dębach, klonach,.... ;:224 oraz zająć się lepszą kompozycją posiadanych roślin. A że z bylinami mozna "chodzić" po całym ogrodzie to zajęcia nie zabraknie :wink:

Grażynko nie ,nie już kończy się zima i już nic nie chcę porównywać i sprawdzać ;:223 to może to samozaparcie będzie silniejsze :wink: :;230

Wando witam i bardzo dziękuje za miłe słowa i pochwały to prawda jeszcze zima a juz majówki w głowie :wink: Poprzednie spotkanie było w tej szkółce u progu jesieni wszystkich chyba zaciekawiła tamtejsza kolekcja traw, teraz wiosną bedziemy podziwiac inne grupy roślin. Cieszę się że na to spotkanie jest coraz więcej chętnych :D

Jacku oj powiało nawet mocno :wink: ja swoich kann, które mam od dawna tez nie podpędzam, jedynie młodym sadzonkom postanowiłem zrobic mały doping
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Przemku, czy ja wiem czy ta lawina tak już u mnie minęła ;) może bardzie rozsądek dał znać o sobie, bo przecież wszystkiego mieć nie można. Kiedyś swobodniej człowiek kupował i nie zastanawiał się co dalej z tym będzie, aż nie zaczęło rosnąć jak zwariowane i na kolejne miejsca już zaczęło brakować, wtedy to stopniowo zredukowałem największe z roślin, porozdawałem gdzieś po znajomych i rodzinie, zacząłem więcej planować, co gdzie można posadzić, wyszukałem sprawdzone źródła, gdzie nie muszę obawiać się wysyłkowych zakupów i tak ogród z roku na rok zmienia się, ale tak właśnie wedle założenia - mniejsze, ciekawsze i przede wszystkim przyjemne dla oka, może i mojego oka, ale to i mój ogród :) Buczki już mam przyklepane wstępnie, dobra dusza tu z forum czuwa nad moją nieuwagą ;) W sumie największy niedosyt mam z tym, że strasznie lubię na przykład sosny czarne, a te w większości odmian to kolosy, tak samo wejmutki, więc alternatywa to maluch, ale wspomniany niedosyt i tak pozostaje :) może to za jakiś czas nie będzie już stanowić problemu, że miejsca ubywa :) oby :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Masz rację ;:108 odrobina rozsądku i silnej woli, blokuje troszeczkę tą lawinę roślin, które oczami i sercem jedną chwilą byśmy umieścili w swoich ogrodach. Kiedyś dawno temu były dla mnie ogólnie tuje, jałowce, świerki, teraz już bez fachowych łacińskich nazw już ani rusz, nie idzie dogadać się w szkółce :wink: To życzę aby wokół domu miejsce dla roślin nie było problemem :) wtedy ruszy ta blokowana wbrew sobie lawina :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Przemku ja też mam nadzieję że uda mi się na spotkanie majowe dojechać , a ta szkółka też mnie bardzo kusi, już przeglądałam co mają w ofercie
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemekg pisze: teraz już bez fachowych łacińskich nazw już ani rusz, nie idzie dogadać się w szkółce :wink:
Masz rację :;230 tylko łacina.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Zmobilizowałeś mnie więc przejrzałem swoje canny. Najmniejsze powędrowały do doniczki, bo jakoś mam obawy, że nie dotrwałyby do przełomu IV/V, czyli czasu sadzenia.
Czytając o Twoich planach i zapale, myślę że stworzysz ogród marzeń. Tym bardziej, że o brak miejsca nie musisz się martwić. Już widzę w wyobraźni pochylony teren Twojego sadu przemieniony w wytwór nieokiełznanej fantazji ogrodniczej :wink:
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytam Waszą (Przemek i Sylwek) rozmowę i podpisuję się pod tym co piszecie :) Ale chyba każdy ma tak, że na początku sadzi się co popadnie, a później wraz z ubywaniem miejsca i sublimującym się poczuciem piękna roślin ilość zastępujemy jakością. Dobrze, że w tej chwili mamy bardzo duży wybór roślin, które mogą zaspokoić nasze "potrzeby" :lol: A mieszkanie przy takiej szkółce to z jednej strony dar losu, a z drugiej przekleństwo, bo nakupuje człowiek róznych cacuszek, a tu przychodzi nowy sezon i znowu dziesiątki nowych odmian, a miejsca w ogrodzie nie przybywa :lol:
No i przytaknę Joli - tylko łacina :;230 Z resztą jak chce się porozmawiać z prawdziwym szkółkarzem to tylko w ten sposób :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Witaj Kasiu oj oferta całkiem okazała zapewne nie jedna roślina zwróci uwagę :wink:

Jolu tak łacina przydatna ;:108 , chociaż w szkole była małym utrapieniem, a teraz katalogu szkółki w Pęchcinie nauczyłem sie prawie na pamięć :;230

Jacku no właśnie ja też tylko posadziłem nowe sadzonki, aby się nie martwić o ich stan za dwa miesiące :) Ty lepiej nie przypominaj mi takich pomysłów, bo już czasem jak patrzę na te drzewka owocowe to jestem zły na siebie że je tu posadziłem.

Paweł zgadza się, chyba że ktoś u progu dzieła tworzenia ogrodu trafi na to forum :D jak Jola to zaczyna juz od wyższego poziomu :wink: i jej ogród powstaje błyskawicznie :D A dzisiejsze możliwości zdobywania i wymiany informacji na tyle ułatwiają życie że ściągnięcie rośliny nawet z odległych miejsc nie jest problemem. A nowości jeśli się w szkółce zmieszczą to i ja je upchnę :)

Dziś był piękny słoneczny dzień :D takiego w tym roku jeszcze nie było śnieg zniknął błyskawicznie z przyjemnością można stąpać po ziemi
Obrazek

kotki na wierzbie uznały że zimy wystarczy :wink:
Obrazek

moja Abies procera "Glauca"
Obrazek

narcyzy wykiełkowały chyba jeszcze pod śniegiem :P
Obrazek

pierwszy raz zimują u mnie w ogrodzie i póki co po stopnieniu śniegu wyglądają jak na zimę wręcz rewelacyjnie :D
Obrazek

;:138 Pierwszy tegoroczny kwiatek w ogrodzie 06.02.2011 ; ;:138
Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kotki już są :roll: a miałam dzisiaj ciąć moje palmówki ;:14 ;:14 mają tylko pączki.
Zimowy ogród w bardzo dobrej formie :uszy
Moją jodełkę uwolniłam dzisiaj z agro i ma się ok ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”