W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko - mam nadzieję, że nam wszystkim wszystko pięknie wzejdzie! :wink:
Całe szczęście, że do Ciebie zajrzałam. Przeczytałam, że przykrywasz donice,
w których siałaś, a ja całkiem o tym zapomniałam! :oops:
Na szczęście naprawiłam swój błąd (ziemia była już przeschnięta!). Ufff.... :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani, witam serdecznie :D

Zaczynam od kalendarza biodynamicznego na ten tydzień :lol:

http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa i w III kwadrze znajdzie 18-go marca.

Duże rysunki korzenia i łopatki wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do prac pielęgnacyjnych w ogrodach oraz pozyskiwania roślin i ziół korzeniowych. W najbliższych dniach można przycinać drzewka owocowe i formować ich korony.

Poza tym będzie to bardzo korzystny czas do prześwietlania krzewów porzeczek i agrestów, usuwania porażonych pączków na porzeczkach, cięcia drzewek i krzewów ozdobnych oraz usuwania suchych pędów bylin, traw i malin, cięcia żywopłotów, zwłaszcza starszych.

Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego, na początku tygodnia, do 17-go marca jest jeszcze czas do siewów, przesadzania, zbiorów zielonych warzyw, ziół, wykonywania przetworów.

Od 18-go marca należy unikać siewów, sadzenia, przesadzania roślin. Będzie wtedy najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, porządkowania rabat, odsłaniania okrytych, drzewek, krzewów i zagonów, przygotowania grządek podwyższonych, przerzucania kompostów. Jeżeli pogoda pozwoli warto przekopywać, przygotowywać grządki pod nowe zasiewy i nasadzenia.

W dniach oznaczonych rysunkiem małego korzenia, po 18-tym marca warto zbierać zioła korzeniowe, będą bowiem najbardziej wartościowe.

Nadchodzący tydzień będzie korzystny do prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

Jadziu, miło mi :D
Też mam taką nadzieję, że wszystko pięknie wzejdzie :lol:

Lidziu, bardzo, bardzo dziękuję

Obrazek

Jollluś, bardzo dziękuję, ale te wysiane ostatnio tj. 13 i 14 marca nie były w aż tak korzystnym okresie wysiane :oops:
Według kalendarza siewu był to bardzo dobry termin, ale według kwadr księżyca nie za bardzo, ponieważ były to dni po pełni iii księżyca ubywało :oops:
Zobaczymy :-) ... wszystkiego trzeba doświadczyć :lol:

Według kalendarza biodynamicznego, którym się posługuję, następne najkorzystniejsze dni siewu to:
5, 6, 7, 8 kwiecień
4, 5, 6, 7 maj

Muszę popytać Izę - chatte, jakie to dni według jej kalendarza :D

Jacku, moja acidantera będzie zimować, to zobaczymy czy przezimuje :lol:
Krokosmi też nie wykopuję i przez dwie ostatnie zimy nic im się nie stało, ładnie zakwitły :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Halinko- dzięki za kalendarz biodynamiczny :)
Niestety, jest tak zimno, że nie można na razie przynajmniej w moim rejonie zaglądać do uli- jest zimno :evil:
Mam nadzieję, że na następne dni po 20 tez zamieścisz kalendarz biodynamiczny?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję....
Ewa
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

uj to widzę muszę jutro wziąć się za sianie bo potem nie można :)
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Halinko gdy przeczytałam ile nasiałaś różnych kwiatów i warzywek, to pomyślałam, że masz duże parapety, bo taką ilość popikować i porozstawiać to trzeba wiele miejsca. Cieszę się, że zamieściłaś kalendarz biodynamiczny, postaram się również do niego stosować, zobaczę co z tego wyjdzie.
Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To mnie trochę uspokoiłaś Halinko, jeśli chodzi o krokosmie. W ub. roku posadziłem żółtą i o nią się trochę bałem, bo czerwone, starsze, to są bardziej zahartowane. Są tak pięknie wybarwione, że rzucają się w oczy jak żaden inny kwiat (no chyba glorioza jest tak intensywnie czerwona)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, specjalnie dla Ciebie następny tydzień kalendarza biodynamicznego

http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu najpierw ubywa i podąża do nowiu który przypada 26-go marca.

Duże rysunki łopatek i liścia wskazują iż mamy przed sobą koniec kwadry uprawy czyli dobry czas do prac pielęgnacyjnych oraz kwadrę liścia dobry czas do pierwszych zbiorów listków ziół także siewów i przesadzania.

W najbliższych dniach można przycinać drzewka owocowe i formować ich korony. Poza tym będzie to bardzo korzystny czas do prześwietlania krzewów porzeczek i agrestów, usuwania porażonych pączków na porzeczkach, cięcia drzewek i krzewów ozdobnych oraz usuwania suchych pędów bylin, traw i malin, cięcia żywopłotów, zwłaszcza starszych.

Według ekologicznego poradnika księżycowego 27-go marca w dniu oznaczonym nasionem i sadzonką , o ile pogoda pozwoli, można przystąpić na suchych i ciepłych stanowiskach do pierwszych siewów w gruncie roślin korzeniowych m.in. marchwi, pietruszki, skorzonery, rzodkiewki, także cebuli, grochu, koperku i sałaty.

Rośliny te również można wysiewać w tych terminach w tunelach foliowych, zimnych inspektach. Dzień oznaczony nasionem jest korzystny do rozmnażania przez sadzonki krzewów oraz siewów traw, ziół oraz na rozsadnikach kwiatów jednorocznych i bylin m.in. orlików, dzwonków karpackich.

Do 26-go marca należy unikać siewów, sadzenia, przesadzania roślin. Będzie wtedy najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, porządkowania rabat, odsłaniania okrytych, drzewek, krzewów i zagonów, przygotowania grządek podwyższonych, przerzucania kompostów. Jeżeli pogoda pozwoli warto przekopywać, przygotowywać grządki pod nowe zasiewy i nasadzenia.

W dniach oznaczonych rysunkiem małego korzenia do 25-go marca warto zbierać zioła korzeniowe, będą bowiem najbardziej wartościowe. Nadchodzący tydzień do 25-go będzie korzystny do prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

Alu, jak możesz jeszcze troszkę poczekać z sianiem, to siej w dniach 5 - 8 kwietnia.
To, według mojego kalendarza biodynamicznego, najkorzystniejsze dni wysiewu, i według kalendarza wysiewu i kwadr księżyca.
To dni, w których księżyca przybywa i wtedy nasiona lepiej kiełkują !
Dni będą już dłuższe, a siewki silniejsze :lol:

Irenko, hihihi ;-) nooo, mam dość długie cztery parapety, 140, ale myślę, że będzie problem :-(
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, przyszłam podziękować za słowa otuchy i życzyć Ci dobrej nocy ;:97 :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, myślę, że będzie dobrze :) Musi być dobrze, przecież musimy podziwiać Twoje krokosmie . Ja je uwielbiam :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

ja dziś sadziłam właśnie kupione w Biedronce roślinki, Halinko masz niezłe przedszkole i jeszcze będziesz miała :), kolorowo się zapowiada latem :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu, miło mi, dziękuję ;:97 ;:97 ;:97
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Halinko. Jak się cieszę, że wkleiłaś ten kalendarz. Od dwóch lat staram się z niego korzystać i jak dotąd w zakresie siewów sprawdza mi się znakomicie. W innym zakresie nie mam jeszcze doświadczenia. Będę obserwować w tym roku.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dziękuję, że wpadłaś :D Ciekawa jestem co kupiłaś w Biedronce. Dzisiaj też oglądałam roślinki w Biedronce, ale większość to na zimę trzeba wykopać :oops: Podziwiałam mieczyki i dalie :-D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ado, dziękuję, miło mi :D
Ja w tym roku mam zamiar zgodnie z kalendarzem: siać; zwalczać chwasty; ciąć trawniki, drzewa i krzewy; ukorzeniać sadzonki i podlewać :lol:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Muszę i ja oblecieć nasze markety.Mamy w Kościanie ich 9 . W tym 3 Biedronki.

Może na coś ciekawego trafię :?: :?: :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”