Kochani, witam serdecznie
Zaczynam od kalendarza biodynamicznego na ten tydzień
http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona
Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa i w III kwadrze znajdzie 18-go marca.
Duże rysunki korzenia i łopatki wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do prac pielęgnacyjnych w ogrodach oraz pozyskiwania roślin i ziół korzeniowych. W najbliższych dniach można przycinać drzewka owocowe i formować ich korony.
Poza tym będzie to bardzo korzystny czas do prześwietlania krzewów porzeczek i agrestów, usuwania porażonych pączków na porzeczkach, cięcia drzewek i krzewów ozdobnych oraz usuwania suchych pędów bylin, traw i malin, cięcia żywopłotów, zwłaszcza starszych.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego, na początku tygodnia, do 17-go marca jest jeszcze czas do siewów, przesadzania, zbiorów zielonych warzyw, ziół, wykonywania przetworów.
Od 18-go marca należy unikać siewów, sadzenia, przesadzania roślin. Będzie wtedy najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, porządkowania rabat, odsłaniania okrytych, drzewek, krzewów i zagonów, przygotowania grządek podwyższonych, przerzucania kompostów. Jeżeli pogoda pozwoli warto przekopywać, przygotowywać grządki pod nowe zasiewy i nasadzenia.
W dniach oznaczonych rysunkiem małego korzenia, po 18-tym marca warto zbierać zioła korzeniowe, będą bowiem najbardziej wartościowe.
Nadchodzący tydzień będzie korzystny do prac pielęgnacyjnych w pasiekach.
Jadziu, miło mi
Też mam taką nadzieję, że wszystko pięknie wzejdzie
Lidziu, bardzo, bardzo dziękuję
Jollluś, bardzo dziękuję, ale te wysiane ostatnio tj. 13 i 14 marca nie były w aż tak korzystnym okresie wysiane
Według kalendarza siewu był to bardzo dobry termin, ale według kwadr księżyca nie za bardzo, ponieważ były to dni po pełni iii księżyca ubywało

Zobaczymy

... wszystkiego trzeba doświadczyć
Według kalendarza biodynamicznego, którym się posługuję, następne najkorzystniejsze dni siewu to:
5, 6, 7, 8 kwiecień
4, 5, 6, 7 maj
Muszę popytać Izę - chatte, jakie to dni według jej kalendarza
Jacku, moja acidantera będzie zimować, to zobaczymy czy przezimuje
Krokosmi też nie wykopuję i przez dwie ostatnie zimy nic im się nie stało, ładnie zakwitły