Ogród ?po 30-tce?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ?po 30-tce?

Post »

LO taka imponująca! (inne zresztą też) Ale one tak mają, bo moja była wypłoszem i po tych 4 latach jest nie do poznania.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłka, ja ciągle szukam róży, która kwitła przy moim rodzinnym domu. Może dlatego tak lubię te stare odmiany, mocno pachnące. Jak kupię Centifolię, to zobaczę, bo może to ta, z uwagi na ilość kolców (tamta miała ich mnóstwo; właściwie nie dało się złapać za pęd).
Moje róże się rozrosły, jak im dołożyłam po woreczku obornika końskiego :D . Jednak, co dwa lata muszę nawozić, bo przez mój piaseczek wszystko przeleci. Już nie mogę się doczekać, kiedy będę sadzić nowe :tan.
Comte de Chambord - w cieniu ma taki ciemny kwiat
Obrazek
w słońcu
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja staram się różom podsypać kompost z fusami kawowymi. No i przyznaję, że raz do roku dostają taki sztuczny nawóz do róż, ale tylko te dawniej posadzone.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne róże .Jakie byście polecili z pnących i długo kwitnących ?Mama kupiła w markecie ale nie wydaje mi się żeby były pnące .
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, jaką masz ziemię Miłka, bo ja piaseczek, jak pisałam.
Co do kompostu, to robię go od wielu lat i mam dodatkowe wiaderko do odpadków kuchennych, gdzie oczywiście trafiają też fusy z kawy, której przelewa się u nas w domu sporo. To wszystko wrzucam do kompostownika plastikowego, żeby nie przekładać. Mam też 2 kompostowniki z deseczek drewnianych, ale tam boki wysychają i przełożenie chociaż raz jest konieczne. Szczerze mówiąc, nie przesiewam już kompostu, bo nie mam siły machać szpadlem bądź łopatą :wink:. Jakoś nie widać resztek, bo rabaty i tak w końcu są wysypane korą. Co by znowu nie pielić ;:306 . Taki ze mnie leniuszek :lol: .
Warstwa żyznej ziemi się zwiększyła, co nie zmienia faktu, że pod spodem jest piach i deszcz wypłukuje wszystkie składniki odżywcze. Jak nie miałam dostępu do obornika musiał mi wystarczyć kompost, a teraz się wymądrzam; nie wiem jak długo, bo moi przyjaciele są dość wiekowi i nie wiadomo na ile im sił wystarczy do 'obsługi' konia, a nie jest to proste i łatwe, bo 3 razy dziennie wyrzucają ze stajni obornik ;:oj . Kiedyś czytałam, że 1 koń produkuje ok. 8 ton obornika rocznie. Fajnie pojechać, zapakować i dać nogę do domu. Potem poleży w workach jakiś czas i .... sypiemy pod roślinki :!: .
Jak się uda trafić raz w roku na wióry rogowe w Lidlu, to super wygodna sprawa. Nie dość, że mają mnóstwo azotu, to wg tego, co czytałam, działają zabójczo na patogeny w ziemi. Raz na wiosnę się posypie, bo rozkładają się ok. 1/2 roku w ziemi i leżymy do góry brzuchem całe lato :;230 . Ale, jak się nie trafi, to już gorzej ;:223 . Chociaż musze przyznać, że ja taka 'akuratna' dla roślin, to jestem co parę lat, niestety.
Marpa napisała wszakże wczoraj, że przez tą mączkę rogową , to zwiększyła się u niej populacja nornic na działce; ja tego u siebie nie zauważyłam.

Marzena77 - nie da się odpowiedzieć Ci, tak 'z marszu'. Wejdź może na wątki z różami i poszukaj pnących. Musisz trochę poszperać, tym bardziej, że każdy ma różne doświadczenia z tymi samymi krzewami :D .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ojoj,
doczytałam, że Twoi znajomi 3 RAZY na dzień wyrzucają obornik od konia. Hmmm...ja koni mam 5, a gnój wywalam raz na kilka dni - do czysta i daję nowej słomy. Inaczej bym się na śmierć zarobiła. A to, co wywożę ze stajni, doskonale nadaje się na ściółkę pod drzewa, a także na rabaty. Zimą przeleży, na wiosnę i lato zmniejsza parowanie i liczbę chwastów, a potem samo zamienia się w kompost. Taką dawkę daję średnio co trzy lata w te same miejsca.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Nie siej "wrogiej propagandy" :) co do populacji moich nornic ...Nornice u nas w ROD są od kilku lat i to nie była sprawka wiórów. U mnie tylko bytowały częściej i przychodziły od sąsiadów..Ja używałam trutki na nornice i dogadzałam różom szczególnie wiórami. :oops: U sąsiadów ich prawie nie było a u mnie przy każdym krzaczku dziura tak mnie polubiły.. Sąsiadki się dziwiły , że u mnie tak im dobrze i nie ukrywały zadowolenia oczywiście... ;:131
A obornik koński podobno lubią turkucie ...Ciesz się,że ich u Ciebie nie ma ..u mnie na szczęście też choć na działkach bywają...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Zapomniakem ze mazowieckie to piach :shock: ten kompostownik nie smierdzi ci w sezonie ?
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Pulpa222 pisze:Jack Cartier jest u mnie dość duża i tak, ale ma 7 lat; to jest ta w środku. Mme Isaak Pereire jest mniejsza, ale ma dużo grubsze pędy.
Obrazek
Mme Isaak Pereire - to nie jest cała róża, dodaj jeszcze ok. 1m
Obrazek
Luis Odier
Obrazek
MIP
Obrazek

Aniu nie jestem fanka róż ale te fotki są zachwycające ;:333
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

No, Anulka, coraz bardziej lubię różane krzaczory ;:333
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziagos - ta sprawa z koniem wygląda tak: stosują jako ściółkę specjalne wióry ze stolarni z drzew liściastych i wybierają codziennie takimi widłami (widziałam :shock: ) tzw. kuleczki. Klacz jest siwa i uwielbia się wytarzać w tych swoich 'kuleczkach', przeważnie po wyczyszczeniu przez właściciela i stąd to zabieranie jej 'materiału' do zmieniania koloru sierści :;230 . Raz na jakiś czas faktycznie, wszystko idzie na stos za stajnią. Poprzednie konie nie były jasne i załatwiały się w jednym miejscu; ta 'małpa' jest niewychowana, pomimo wychowywania. To by było na tyle, co wczoraj usłyszałam.
Jak widać, miłość do konia jest ponad wszystko, nawet brak sił. Cóż, my też czasem naorzemy się w ogrodzie nie wiadomo po co, ale jesteśmy jeszcze z tego zadowolone. ;:168

Maryniu - ja tu niczego nie 'sieję', tylko uprzedzam na wszelki wypadek :lol: .
O turkuciach wiem, ale na razie jest spokój, a tak, jak pisałam nie wiadomo, jak długo jeszcze moi znajomi będą się bawić konikiem, więc korzystam z dobrodziejstwa natury.
Tobie współczuję gryzoni, bo faktycznie potrafią wiele uszkodzić.
;:196

mati1999 - nie, bo odpadki kuchenne natychmiast przysypuję ziemią, inaczej faktycznie, mogło by być mało przyjemie :;230 .

bebeluch- nie wiem, jak długo masz kontakt z FO, ale jestem pewna, że któregoś dnia będziesz i Ty mieć róże . FO działa na podświadomość, jak reklama telewizyjna, nawet nie wiesz, że to chcesz ;:306 .

ASK_anulla - ja właśnie próbuję wmówić wszystkim, że duże jest piękne :;230 , a wiem, co mówię, patrząc w lustro ;:108 .
Pozdrawiam Ania
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu Ty masz moje marzenia ;:oj Piękne duże i obficie kwitnące róże ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu Twoja LO jest niesamowita, ogromna i niezwykle piękna ;:oj . Ciekawe kiedy moja będzie tak wyglądała?
Też stosuję wióry rogowe i jak na razie poza kretami i jedną starą nornicą i nie zauważyłam innych nieproszonych gości...i niech tak zostanie. Już i tak krety ryją między różami i nijak nie mogę ich wyprosić z ogrodu :evil:
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

bebeluch pisze:
Aniu nie jestem fanka róż ale te fotki są zachwycające ;:333
Reniu, zapomnij. Tyle obornika, wiórów i innego dobrodziejstwa które Ania im serwuje, to szok.
My możemy jedynie pomarzyć o takich krzaczorach. ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

LO faktycznie u Ciebie ogromny. Ja mam go co prawda tylko rok, ale wątpię, żeby osiągnął takie rozmiary.
Aniu, zamówiłam Jacques Cartier i właściwie miałam już dla niego miejsce. Teraz jednak, gdy patrzę na twoje krzaczystko, to wydaje mi się ta róża jakby pnąca i już nie wiem, czy sadzić ją przy kratce. Dotychczas czytałam, że to krzaczasta róża. ;:24 ;:24
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”