Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Sabinko zdjęcia pomarańczowej róży zjawiskowe ;:oj . Jeszcze jakbyś mogła podpisywać co za piękności nam pokazujesz to byłaby pełnia szczęścia ;:108
Widzę, że sporo masz także liliowców. Możesz polecić mi jakąś odmianę, która nie rośnie zbyt ekspansywnie? U mnie miejsca już coraz mniej i liliowce, które miałam strasznie szybko się rozrastały i zajmowały bardzo dużo miejsca.
Chciałabym mieć kilka.... :roll:, ale takich mniejszych.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dałaś po oczach tym pomarańczowym :;230
Masz chyba więcej ognistych róż niż ja ;:306 Lili pomarańczowej jeszcze sobie nie sprawiłam, ale nic straconego.

Kobea nie zimuje w gruncie. Moja padła całkowicie po drugim przymrozku, a pobrane szczepki padają jak muchy. Doczytałam, że ona potrzebuje co najmniej 25 stopni, aby się ukorzenić. Przy moich 19 w porywach do 20, jest bez szans. ;:145
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Sabinko :wit Trafiłam do Ciebie przez podpowiedź w wątku Ani - a propos, dziękuję ;:180 Zerknęłam szybko na ostatnią stronę i już widzę, że zagoszczę tu na dobre :heja Piękne kwiaty - i róże, i lilie, i liliowce, czyli moje faworyty ;:108 Na spokojnie postaram się poczytać wątek od początku jak mi tylko czasu starczy.
Radzisz wysiać naparstnicę z nasion? Nawet mi to nie przyszło do głowy, a sadzonki w ogrodniczych widziałam po 8-14 zł/ szt. ;:oj Tyle, że jak kupię nasiona, to nie będę wiedziała, jaki kolor której sadzonki ;:224 Jednak pewnie się skuszę na ten sposób, bo oszczędność ogromna ;:108
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do jakiego wątku nie zajrzysz tam wspominki z letnich ogrodów ;:65
Eh po co ta zima - nie lubię i już ;:14
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie :wit
Czy zdawaliście sobie sprawę jak kilku stopniowy mróz może załatwić wszystko w ogrodzie? Od niedzieli strach wyjść z domu i co z tego, że na termometrze zaledwie -3 jak wietrzysko dodaje pogodzie pikanterii i temp odczuwalna to około -15 :shock: Wczoraj dodałam moim królewnom suknie z włókniny ;:108 Co to była za praca..nie życzę nikomu..wiatr smagał po twarzy i..plecach (te wiecznie przykrótkie kurtki :roll: ;:131 ), kopczyki były już zamarznięte na amen i nieźle się nagimnastykowałam żeby to obwiązać nie wyłamując gałązek. I mówcie co chcecie, że może za wcześnie, i jeszcze będzie na plusie, ale przy tym wietrzysku to ja zamarzam ubrana w grubą kurtkę, a co dopiero moje wrażliwce. Bez okrycia, w samych kopczykach, zostawiłam tylko żelazne odmiany..Alexander McKenzie, Comte de Chambord, Cornelia, Cristata, Venrosa, Mme Plantier, John Davis, Casanova, Rosarium Uetersen, Louise Odier, Nostalgie, Mme Louis Leveque, Bonica, Queen of Sweden i młodego Doktorka..Miejmy nadzieję, że kopczyki im wystarczą, bo patrząc na ich poruszane wiatrem bezlistne patyczki robi mi się żal

Tulap..tu tulipanowy maniaku..dzisiejsze wspominki może bardziej wstrzelą się w twój monotematyczny gust ;:224
Jadziu, liliowców mam stosunkowo niewiele, żeby nie powiedzieć tyle, co nic :;230 Jakieś 4-5 odmian, których nawet nie znam nazwy :oops:
Aneczko, już po kobei :;230 chociaż mróz nie puszcza od kilu dni więc wygląda całkiem jak żywa ;:306 w domu mam szczepki, ale póki co nie wyglądana to żeby się brały do ukorzeniania..
Grażynko, z pnących róż o interesującym cię kolorze mam tylko Alchymista (to ta pierwsza w serii pomarańczowych zdjęć) Jest to baardzo wytrzymała róża, sadzona jeszcze przez moją teściówkę. Każdego roku wytrzymuje wszelkie mrozy bez kopczyków i jakichkolwiek okrywań ;:108 Pięknie pachnie, szybko przyrasta..jest tylko jedno ale..nie powtarza kwitnienia :roll:
Dorotko, a wiesz, że nawet uciekły mi te podpisy..Wspominkowe fotu wstawiam hurtowo i pewnie dlatego, ale jestem pewna, że gdzieś tam po drodze w wątku każda jest podpisana. Dla ciebie specjalnie od góry Alchymist, Lady Emma Hamilton (x2), Alinka, Casanova i prawdopodobnie Monika (x3)
Liliowce, to póki co czarna magia dla mnie (jeśli chodzi o nazwy) mam dosłownie 4-5 odmian i póki co szukam miejsca na większą ilość ;:224 Polecam popytać Beatki, myślę, że będzie bardziej pomocna przy wyborze liliowców ;:108
Aniu/nena, moje szczepki też padają..jednego włożyłam na próbę w mieszankę ziemi i piasku i ten zaczyna jakby ruszać, ale nie cieszę się na wyrost tylko zobaczę co będzie dalej. Pomarańczowe lilie polecam. Dają po oczach jak nic ;:224
Elwi, witaj w moich skromnych progach :wit naparstnicę od kiedy tylko poznałam sieję z nasion, to nic że kolor wychodzi jako totalny mix, wszystkie są w odcieniach różu lub bladego, pudrowego różu więc pasują do siebie, a oszczędność, jak zauważyłaś, ogromna ;:108 w tym roku wysiałam białe z czerwonymi gardzielami..już się nie mogę doczekać przyszłorocznego efektu
Izolek, witaj :wit trzeba czymś zapełnić wątek przed zamknięciem ;:306 a dodatkowo oglądając takie zdjęcia robi się tak jakoś cieplej, nie sądzisz? ;:168

zaczynamy czrwoności..wiosna..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Sabinko piękne wspominkowe zdjęcia ;:63 Dzięki nim łatwiej przetrwać takie dni jak dziś ;:196 U mnie też zimno i co gorsza jak na razie bez śniegu.Martwię się jak roślinki to zniosą bo nie zdążyłam wszystkich okryć :?
Ja wiem,że masz talent do przygotowywania słodkości ale pierniczkami to mnie powaliłaś ;:180 Masz może jakiś sprawdzony przepis bo planuję zrobić podobną chatkę w tym roku :?:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Tutaj nawet bez tulipanów by bylo ok,ale ten strzępiasty ;:oj ;:oj ;:oj
Ciekawe co przy niebieskim bedzie ;:173
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ostatnie dwie godziny poświęciłem twojemu wątkowi ;:oj
Prześliczny ogród wszystko pięknie zaplanowane jak spod igły dosłownie ;:138 tyle różnych kwiatów i kompozycji ze zawrotu głowy można dostać ;:433 ;:152 ;:152
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Sabinko dzięki za podpowiedź w sprawie pnącej różyczki ,zaraz wygogluję i poczytam o niej jeszcze więcej ,w każdym razie zapisuję ,bo jest sprawdzona ,
oczu nie można oderwać od Twoich piękności ,można odpocząć i zrelaksowac się po całym dniu pracy patrząc na te cudeńka ,spokojnej nocki :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, niestety śniegu u mnie też nie ma, niestety wiatru mam tyle, że do końca roku już wystarczy :roll: pierniczki na każde kolejne Święta robię z innego przepisu, wciąż szukam tego doskonałego ;:173 W tym roku zrobiłam z dwóch przepisów..jeden już wypróbowałam i wyszły bardzo smaczne, z drugiego jeszcze dojrzewa ciasto przed pieczeniem.
Podam ci więc pierwszy przepis , który zapożyczyłam od Renzal ;:333
Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę
i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość
5 mm i wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni ok 10-15 min.
Pierniczki wychodzą pulchne, ale po wystudzeniu twardnieją. Dlatego przygotowujemy
je 2-3 tygodnie przed Świętami. Do tego czasu trzymamy w zamkniętym pojemniku.
Możemy je od razu udekorować lukrem, czekoladą czy posypkami lub zrobić to dopiero
gdy zmiękną. Są pyszne i im dłużej poleżą tym są smaczniejsze.

Tulap, tego strzępiastego ubóstwiam, chyba jeden z ładniejszych..niestety tylko jedna sztuka. Miałam w tamtym roku jazdy i brałam tulipany jak leci po jednej - dwóch sztukach..Efekt oszałamiający jak te cuda zakwitły ;:108
Niebieski, powiadasz..hmn...coś tam się znajdzie..może..a jak nie, to połączymy z fioletowym ;:224

Mati1999, dziękuje za komplementy ;:168 . Cieszą one tym bardziej, że ogród jest tak naprawdę, dopiero w powijakach ;:173 I faktycznie długo ślęczę nad kartką papieru zanim coś zaplanuję posadzę i w ogóle zanim wymyślę jak to będzie wyglądało docelowo - czyli jak już się rozrośnie (gdyby to trwało troszeczkę krócej ;:65 )Wszystko to za sprawą małego metrażu..200 m2 to niestety zbyt mało na wszystkie chciejstwa, plany i marzenia ;:223 :cry:

Grażynko, jeśli wokół masz sporo innych kwitnących kwiatów to Alchymista polecam bez dwóch zdań.. Ja też relaksuję się na forum ;:108 już powtarzałam to wielokrotnie i powtórzę kolejny raz: oglądanie zdjęć pięknych ogrodów pozwala jakoś przetrwać zimę :uszy

czerwoności na bis

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

róża nn..ktoś ma pomysł jak może mieć na imię?

Obrazek

Obrazek

Kronenbourg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nostalgie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale mnie rozgrzało ;:167 ;:303 róza nn nie daje mi spokoju może to duftfestiwal :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Sabinko o kulkowaniu poczytaj tu:
http://www.rozarium.org/ogrod/kulkowanie-r/

John Davis rośnie powyżej 2m wysokości, może być prowadzona w różnorodny sposób: jako forma pnąca i jako krzaczasta.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Sabinko pokazałaś moje ulubione kolory ,jestem w siódmym niebie ;:167 ;:118
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Bis superowy ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Z czerwoności najbardziej przypadła mi do gustu Nostalgia. Cudne zrobiłaś jej zdjęcie. Jest po prostu niezwykle apetyczna.
Czytam Sabinko, że u Ciebie też susza i wiatr. Ale podlewać teraz to jakoś głupio, prawda? Zapowiadają w radio śnieg. Może więc problem sam się nam rozwiąże.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”