Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.4

Post »

Ja sie dzisiaj przyjrzalam, to juz duzo chabazi zaczelo sie budzic. Piwonie, wiciokrzewy, niektore rozycem, nawet zdechlak Rh sie ruszyl :heja Podsypalam zielenine kurzajczym granulatem ... oczywiscie najpierw musialam chwasciory powyrywac :evil:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Majeczko a co to jest tych kilka pączusiów przy prawie 80 różach, to tylko kropla w morzu. Powiem Ci że najbardziej lubię jak różyca długo nie wypuszcza pączków ale po ogólnym wyglądzie widać że żyje. Taka róża nie jest narażona na wiosenną suszę fizjologiczną bo po prostu w taką pogodę jak ostatnio ciągle jeszcze śpi. Tak zachowują się Flammentanz, Sympathie, Westerland, Etiude, White New Dawn i jeszcze inne. Całe w odpowiednim kolorze dla siebie i czekają na prawdziwą wiosnę. ;:108
Julcia u Ciebie cieplej to i wszystko szybciej wyłazi. Czytam że popryskałaś, wyplewiłaś i ponawoziłaś, teraz będzie odpoczywać a my dalej będziemy walczyć ze słoniowymi ogrodami. ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

A, to mi dałaś do myślenia, czyli lepiej, niech się one nie spieszą z pączusiami. :wink:
Może trzeba już wodę lać pod róże. ;:108
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Majeczko, czy to dwa pączusie, czy cztery...to zawsze już znak wiosny ;) Oby jak najszybciej nadeszła ze swym ciepełkiem i nie męczyła roślinek przymrozkami za bardzo ;)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko samo powiedzenie "W marcu jak w garncu" daje do myślenia że wszystko się może przydarzyć i te stare różyce dobrze wiedzą że jak się pośpieszą to może spotkać je nieprzyjemność w postaci przymrozku i to czasami dość silnego. Jak ziemia rozmarzła to dobrze byłoby podlać zwłaszcza te które już chcą rosnąć. ;:108
Gosiu teraz najważniejsze żeby nie było już większych przymrozków i żeby popadał ciepły deszcz który najlepiej obudzi całą przyrodę do życia. ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszcz moglby popadac, bo u mnie znowu sucho :roll: No i zrobilam sobie kuku, bo podsypalam kurzajczego granulatu a on tak cuchnie ze szok :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jula, musisz wychodzic w masce :;230

Zobaczcie co nam szykuje tegoroczne lato.
Maj ma być najgoretszy w historii. Może ogrodników nie bedzie.
Ale ta susza wcale mnie nie cieszy. ;:222
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA Twoje róze w lepszej kondycji niż moje ,nawet listki już masz :( Co znaczy dużo słonka :( Dzisiaj oglądalam powojnik Cecylia ma tyle pąków :heja reszta też już zaczyna sie budzić . Z tym deszczem to masz racje . Pąki na drzewach są tak nabrzmiałe ,że tylko parę kropel ciepłego deszczu i wszystko rozkwitnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na przesyłkę ode mnie trochę trzeba będzie poczekać, bo róże nie wypuściły jeszcze rozłogów, które mogłabym wykopać. Wezmę też kilka od sąsiadki, bo jej róża jest starsza i chętniej się rozłazi :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Witaj Maju. Czytam nowinki z ogrodu i się dziwuję, bo u mnie już wszędzie ziemia rozmarznięta. Na młodych różach pączki, ciepło w dzień nawet w nocy jest plus. Czy ja już mam zdjąć kopce?? Nie wiem co robić, bo jak popatrzyłam na prognozę długoterminową to mają być jeszcze w nocy przymrozki :roll:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, ale u ciebie roślinki ruszyły :shock: Supcio ;:138
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

edulkot pisze: najbardziej lubię jak różyca długo nie wypuszcza pączków ale po ogólnym wyglądzie widać że żyje. Taka róża nie jest narażona na wiosenną suszę fizjologiczną bo po prostu w taką pogodę jak ostatnio ciągle jeszcze śpi. Tak zachowują się Flammentanz, Sympathie, Westerland, Etiude, White New Dawn i jeszcze inne.
To mnie pocieszyłaś, bo właśnie moje Flammentanz i Sympathie takie uśpione jeszcze. Ciekawa jestem, zresztą, czy Sympathie nie przemarzła, bo ma zeszłoroczne pędy bardzo długie i bardzo grube, ale jakieś czarne jednak...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam niedzielnie i trochę roboczo. :wit
Poszłam się ogrzać w promieniach jeszcze zimowego słonka i zabrałam się za obcinanie liści różom bo strasznie dużo jeszcze miały a tu trzeba pryskać. Przy okazji znalazłam odrobinę nowej wiosny.

Obrazek

Obrazek jeden jedyny irys zakwitł, co prawda szykuje się jeszcze jeden ale w porównaniu z tym co kwitło rok temu to to jest pogrom totalny, nie wiem czy wyżarte czy wygniłe czy tak jak tulipany po prostu zniknęły. Wygląda na to że irysy to też kwiatki jednoroczne. :roll:

Obrazek Edula nakryłam na wyczekiwaniu na wiosnę :;230

Jula a coś to rękami rozrzucała ten skarb że zrobiłaś sobie kuku :?
Gosia suszę zapowiadali już w zimie i chyba nieźle nam się da we znaki w tym roku, i skąd brać tyle wody żeby wszystko podlewać :?:
Jadzia to prawda, mam trochę więcej słonka i jakoś zaczynają odżywać roślinki, nawet miejscami pokazują się krokusy i tulipany jakieś i cebulice czyli coś powinno zakwitnąć oprócz dwóch irysów. ;:108
Ewa nie uwija się, mam co sadzić więc się nie zanudzę. :;230
Iwa jeszcze daj spokój kopczykom, chyba żebyś je troszkę zmniejszyła ale przy samej róży zostaw bo jednak straszą tymi przymrozkami. ;:108
Renata powoli zaczyna się coś pokazywać choć bardzo powolutku. :uszy
Małgosia Sympathia ma właściwe pędy zielono-czerwone a stare i grube brązowe. Dzisiaj im obcinałam listeczki i nic nie widać żeby się budziła czyli jeszcze jest troszkę czasu. Poczekaj może pokaże dokąd zmarzła ale myślę że tylko same końce jej obmarzły. ;:108

Kupiłam sobie fajne nożyczki do obcinania cienkich badylków i dzisiaj przeszły chrzest bojowy, są rewelacyjne i dziwię się że tak długo takich nie miałam. :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No tym ślicznym irysikiem przebiłaś wszystkich
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie, kuku zrobilam swojemu powonieniu :;230 Ale w torbie tez granutat kurzy az tak nie pachnial, dopiero jak rozrzucilam na rabaty i zalalam woda ... to sie dopiero zaczelo :twisted:
Gdyby wiedziala, to bym sypala kolo kazdej rosliny osobno i ziemia zakrywala.... a ja wiesz jak rolnik, garsc nawozu i sieje jak zyto :wink: Dzisiaj przeschlo, to juz spoko.
A tak powaznie, to u mnie tez susza :roll: ale u mnie, to nie jest nic szczegolnego niestety.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”