sweety Aniu dziękuję.
JAKUCH Jadziu nasze małe dziaciaki dużo łatwiej podejmują ryzyko niż my dawniej - są pewniejsze siebie i ciekawe świata.
Przetwory zajmują sporo czasu ale po sezonie pełna piwnica to wspaniały skarb dla domu.
Tosia1 Tosiu kochana przyjedż i weż sobie ile dasz rade złapać...
bo ja jeszcze trochę i bedę się bała motyczką pielić taki w tym roku przyrost naturalny żab i jaszczurek .
Ich nie trzeba kusić "becikowym " ...
Locutus Loki ważne ,że umiałeś się odnależć w tej rzeczywistości i mam nadzieję,że to dobry wybór.
Bliskie kontakty z pasikonikiem czasami potrafia byc bolesne prawda ?
Ma siłę i potrafi porządnie uszczypnąć.
piterek Piotrze faktycznie Szkarłatka amerykańska " Silberstein " ma wyjatkowo piękne liście - ta marmurkowa mozaika i każdy liść inny.
Śmieszne jest to,że ja zapomniałam o tej mozaice i wiosną potraktowałam 2 razy opryskiem na okoliczność grzyba który mi paskudzi liście ...
Ale olśniło mnie i całe szczęście.
Pięknie kwitną fuksje od Ciebie - mają małe ale bardzo urocze kwiaty - stara odmiana i rzadziej spotykana - dziękuję . Czy Iksje ode mnie już kwitną ?
Bożena Śmigielska Bożenko nasza wnuczka to kopia mnie w niektórych dziedzinach - wszystko ją ciekawi, wszystkiego chce dotknąć i spróbować...
iwona0042 Iwonko ja już pisałam Tosi - przyjeżdżać na Mazury czyli do mnie ... łapać ile się da i przewozić do siebie .
Inwentaryzacji robić nie będę a gody niedługo czyli za 8 miesięcy i będą nowe pokolenia ...
A może skrzek można przesyłać - ??? ciekawe ... muszę poczytać.
maniusika to fajnie ,że roślinki doszły - początek tygodnia mam udany.
Udało mi się zadowolic Ciebie i roslinkę czyli Astra płożącego rozpoznać a jeszcze i kłopot sprawić sadzonkami Gynostemmy ...
Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum jest wieloletnim liściastym pnączem o pięciopalczastych liściach.
Nazywana jest Gynostemmą królewską, zielem długowieczności, zielem nieśmiertelności bo to j cenna roślina lecznicza. Mówią też na nią żeń-szeń liściasty.
Tak wygląda a trochę wiadomości o niej w moim wątku ziołowym na str 48