Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

:wit Jak ja Ci zazdroszczę tych zwierzaków!!!! Mnie zostały wielkie pająki, które plotą piękne pajęczyny. Ostrożnie przy nich chodzę ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No... Nie wszystko potoczyło się po mojej myśli (z zamiłowania jestem biologiem, z wykształcenia również, ale z zawodu ? bezrobotnym, który wrócił na studia po roku bezowocnego szukania pracy), ale dajmy pokój temu ? każdy ma w życiu coś takiego, co mu nie wyszło. Natomiast Twoje fotorelacje z gadziego i płaziego świata naprawdę mnie powalają na kolana. Ta fotorelacja z wnuczką w roli głównej przypomina mi, jak parę lat temu przez 45 minut po mnie spacerowała spora samica pasikonika zielonego. I za nic nie chciała zejść. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Cudna jest ta szkarłatka! Ja ją kiedyś kupiłem, przyszła bulwa, wsadziłem i cisza hehe chyba zgniła, a może coś ją zeżarło? Bo bulwa była zdrowa i dorodna. Za to zwykłe szkarłatki mnożą mi się i sieją bez opamiętania, na jednej rabacie w cieniu nie nadążałem ich plewić :shock:
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu ale odważna ta Twoja wnuczka , brawo dla niej ;:138
moja starsza to by uciekała , a ile jeszcze by było krzyku przy tym :;230
Pięknie i kolorowo w ogrodzie :D :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak ja Ci zazdroszczę tych Twoich zwierzątek ogrodowych, u mnie pokazały się jaszczureczki w tym roku, to już coś, ale ciągle tęsknię za żabkami :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Wnuki są odważne bo mamy boją się ,,robactwa ,,, moi najmłodsi też zawsze coś noszą jak nie ma co to nawet ślimaki a matki każą im wypuścić ..
Krysiu kwiatuszki już doszły i sa posadzone w doniczkach aby do zimy ładnie jeszcze narosły bo sadziłam po jednej odnóżce , tylko tojeść i mikołajek są na swoich miejscach , niech się rozrastają i zapełniają rabatkę ..
Jestem ciekawa co to za kwiat ta ginostemma i gdzie najlepiej ją posadzić jak trochę zmężnieje w doniczce ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

sweety Aniu dziękuję.

JAKUCH Jadziu nasze małe dziaciaki dużo łatwiej podejmują ryzyko niż my dawniej - są pewniejsze siebie i ciekawe świata.
Przetwory zajmują sporo czasu ale po sezonie pełna piwnica to wspaniały skarb dla domu.

Tosia1 Tosiu kochana przyjedż i weż sobie ile dasz rade złapać...
bo ja jeszcze trochę i bedę się bała motyczką pielić taki w tym roku przyrost naturalny żab i jaszczurek .
Ich nie trzeba kusić "becikowym " ... :;230

Locutus Loki ważne ,że umiałeś się odnależć w tej rzeczywistości i mam nadzieję,że to dobry wybór.
Bliskie kontakty z pasikonikiem czasami potrafia byc bolesne prawda ?
Ma siłę i potrafi porządnie uszczypnąć.

piterek Piotrze faktycznie Szkarłatka amerykańska " Silberstein " ma wyjatkowo piękne liście - ta marmurkowa mozaika i każdy liść inny.
Śmieszne jest to,że ja zapomniałam o tej mozaice i wiosną potraktowałam 2 razy opryskiem na okoliczność grzyba który mi paskudzi liście ... :;230
Ale olśniło mnie i całe szczęście.
Pięknie kwitną fuksje od Ciebie - mają małe ale bardzo urocze kwiaty - stara odmiana i rzadziej spotykana - dziękuję . Czy Iksje ode mnie już kwitną ?

Bożena Śmigielska Bożenko nasza wnuczka to kopia mnie w niektórych dziedzinach - wszystko ją ciekawi, wszystkiego chce dotknąć i spróbować...

iwona0042 Iwonko ja już pisałam Tosi - przyjeżdżać na Mazury czyli do mnie ... łapać ile się da i przewozić do siebie .
Inwentaryzacji robić nie będę a gody niedługo czyli za 8 miesięcy i będą nowe pokolenia ... :;230
A może skrzek można przesyłać - ??? ciekawe ... muszę poczytać.

maniusika to fajnie ,że roślinki doszły - początek tygodnia mam udany.
Udało mi się zadowolic Ciebie i roslinkę czyli Astra płożącego rozpoznać a jeszcze i kłopot sprawić sadzonkami Gynostemmy ... :;230
Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum jest wieloletnim liściastym pnączem o pięciopalczastych liściach.
Nazywana jest Gynostemmą królewską, zielem długowieczności, zielem nieśmiertelności bo to j cenna roślina lecznicza. Mówią też na nią żeń-szeń liściasty.

Tak wygląda a trochę wiadomości o niej w moim wątku ziołowym na str 48

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Krysiu porannie,zapowiada sie ładny dzień.To ostatnie podrygi ogrodowe,oby jak najdłuzej można cieszyć się przebywaniem w ogrodzie.Wczoraj kupiłam sobie jednego wrzosika i dwie róże,chociaż miałam ich więcej nie kupowac.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Przybyłam, zobaczyłam i..... ;:202 ;:202 ;:202
Naprawdę, masz tutaj cudnie, cudnie, cudnie! Aż mi żal wychodzić, bo nie zobaczyłam jeszcze wszystkiego, a chwilowo nie mogę :cry:
Na pewno potem wpadnę, aby się dłużej rozkoszować Twoimi cudeńkami.... a te żabki i jaszczurki ;:167 Po prostu brak słów!

Czy to co widzę po lewej to ów zawciąg? Jest taki rozrośnięty? Niemożliwe!
christinkrysia pisze: Obrazek
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Krysiu, odwiedzam Cię, ale z pisaniem marnie. Relacja z rozwoju żabki super, jako dziecko często widziałam takie zmiany w niedalekim stawie, gdzie jeździłam się kąpać. Potem zapomniałam o takich chwilach, a i staw ktoś kupił, ogrodził i koniec.
Zwinek u mnie sporo, ale nigdy nie miałam okazji widzieć linienia. Za to rok temu zaskrońca spotkałam, na szczęście na końcu działki i mam nadzieję, ze już nie wraca do mnie. Bo lubię żabki, mam nawet parę na podwórku i dziwię się im, bo przecież sucho jest, choć są zakątki z zarośniętą trawą i chyba tam się ukrywa. Ale wracając do spotkania z zaskrońcem. Najdąłam się strachu, że to żmija zygrakowata, bo one też są w lesie, ale to prawie 1-2km ode mnie. Biegiem do domu i sprawdzałam, ale zaskrońca miałam w ogrodzie.
Co do roślin, to masz wiele takich, których w ogóle nie znam. Muszę na bieżąco śledzić Twój wątek i pisać, a dużo się nauczę jak widzę.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Widzę że to ziele rośnie w donicy, czy na zimę trzeba je chować do piwnicy .. ładnie się pnie więc szkoda by było go stracić ..
Zaby , ropuchy ,jaszczurki a nawet zaskronice i u mnie się pojawiają al mało bo koty ich płoszą .Wolą siedzieć w lesie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu i nie strasz mnie bo od zawsze z całego sezonu letniego lubię głównie drugą połowę sierpnia i wrzesień bo temperatury normalne i można normalnie pożyć ...
Wrzosy są piękne ale ja ich unikam z racji silnej reakcji alergicznej na nie.
Wyobraź sobie,że sadzonka Żółwika kupiona wiosna na Alegro zamiast na biało zakwitła jak moje w kępie czyli na różowo ... od nowa poszukiwania i zakupy ... czy to się nie skończy ?

konwalia12 Anusiu Ty to masz przyspieszenie - tyle roboty na swej działce, przeróbki, planowanie, zakupy i jeszcze zdążyłaś mnie namierzyć idąc za Zawciągiem nadmorskim ... :;230
Za miłe słowa w temacie działka - dziękuję i faktycznie znalazłaś na poprzednich stronach zdjęcie z rabatą której kształt podkreśliłam sadząc Zawciąg nadmorski.
Na tej fotce widać kawałek i powtórkę kilku kęp na skalniaku stąd w kadrze jakby 2 rzędy a poniżej masz go w zbliżeniu w czasie kwitnienia
Obrazek

Obrazek

Biało kwitnący miałam w 2 miejscach ale coś było nie tak i padł. teraz znów mam ze 3 kępki ale tylko z ciekawości bo jednak kwiaty różowe dłużej zdobią niz te białe kuleczki bo białe schnąć robią się brzydkie. Kwitnienie trwa dość długo i jesienią powtórka więc ciągle trzeba by było wycinać .

Sosenki4 Witam i dziękuję - ciche odwiedziny tez miłe ... ;:196
Przy okazji moje zdjęcia obudziły w Tobie wspomnienia z dzieciństwa.
Zaskrońce to nie to samo co żaby czy jaszczurki - przy nich i ja się wzdrygam bo przecież nie ma na grzbiecie napisu kto to i co mi grozi . Dopiero jak się cały wyłoni to wiemy z kim mamy do czynienia.
Gdybyś widziała podchody mojego M jak przez kilka dni płoszył go ze stałego miejsca na brzegu stawu. Rośnie tam gęsto Bobrek trójlistkowy a z wody wystaje duży kamień który jest wspaniałym miejscem do wygrzewania a w tych pędach i liściach łowy pewne.
Na poznawanie nowych dla Ciebie roślin zapraszam w każdej wolnej chwili - wpadaj - czekam.

maniusika Janeczko Jiaogulan Gynostemma pentaphyllum to pnącze i może rosnąc w gruncie bezpośrednio lub w doniczce zadołowane ( o warunkach jakie trzeba spełnić pisałam przy ziołach) jak również jako domowe na parapecie pnąc się lub zwisając a latem jako tarasowe czy balkonowe.
Ważne,żeby mieć i uprawiać bo to cenna roslina lecznicza a jak to zależy od naszych możliwości.
Mój zostaje w gruncie dobrze zadołowany i zabezpieczony - i tak odbija od korzeni . Górę przed zima zetnę i przerobię na leki. Mam kilka doniczek i moja rodzina tez więc jakby co to nic nie stracę.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

O Mamuniu, to to jest aż takie piękne?? ;:152 ;:152
U mnie na pewno takie nie będzie (już się pesymizm włącza :roll: ), bo ja mam do wszystkiego pecha. Coś dodajesz/nawozisz/czarujesz, że tak wspaniale rośnie? :D
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusiu Zawciąg nadmorski to jedna z ładniejszych traw uprawianych dla ozdoby tyle,że niska.
Ale w tym wypadku to jej zaleta i wyjątkowo dobrze nadaje się na obrzeża.
Ta trawka lubi miejsce słoneczne, suche, gleba różna ale w dołki gdzie sadzimy trzeba nasypać piasku bo dużo lepiej rośnie gdy ma korzenie w piasku , podłoże obojętne lub lekko kwaśne.
Po kilku latach uprawy kępy czasami łysieją w środku wtedy należy je odmłodzić. Łatwo się rozmnaża ( najlepszy termin sierpień - do połowy września lub wiosną) i wykopanej kępy nie należy rozcinać - najlepsza metoda to rozrywanie zresztą uwaga dotyczy chyba wszystkich traw.
I ważne - nie należy roślin intensywnie nawozić.
Moje kępy mają średnicę ponad 20 cm i tworzą piękne obrzeże wzdłuż starych czerwonych cegieł na lekko podwyższonej rabacie bo u mnie czasami za mokro.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Pięknie się prezentuje ten zawciąg ale z resztą chyba nie ma rośliny która by u ciebie kiepsko rosła. Przy takiej opiece to nieładnie by było ze strony roślinek żeby nie chciały ładnie rosnąć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”