Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

JacekP pisze: Halinko, Iza już odpowiedziała, ja tylko potwierdzę; przetacznik nie zanika i chyba już nie odrośnie, skoro uschły liście. Możesz jeszcze wyciągnąć z ziemi i sprawdzić korzenie. Ale jakby co, to wyślę Ci następnego :)
Jacku ;:167 ja nie widzę tych liści, ale nie zauważyłam żeby uschły, po prostu ich nie ma, albo są, ale ja ich nie rozpoznaję :oops:
Zobaczymy wiosną :D

Dziękuję, jak by co, to poproszę Cię w przyszłym roku ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku czy ta salvia coccinea zimuje u Ciebie bez problemów? Kupiłam ostatnio szałwię o dużych niebieskich kwiatkach i zastanawiam się czy jest szansa, że wiosną nadal będzie u mnie rosła. Niestety taka o pstrokatych listkach nie dała u mnie rady przeżyć zimy mimo zabezpieczenia :( Gdybyś miał w przyszłym roku jakieś siewki lub odrosty kolorowych nachyłków to ja bardzo chętnie przygarnę maleństwa :wink:
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo fajna ta szałwia, to jednoroczniak czy bylinka? :wit
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku :)
Ty swojego szczawika wystawiasz do ogrodu ,a mój się dusi na parapecie :? Może postawię go w doniczce koło nowo powstałego oczka :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

U mnie tez szczawik w domu w donicy , zapomniałam go wynieść do ogrodu wiosną .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witam wszystkich! Korony cesarskie już chcą być posadzone (puszczają korzonki) a tu taka wilgoć w ziemi, że aż się boję. Wystarczy popatrzeć na dalie - kolejne gniją. I perukowiec też :( Za to inne rośliny rosną wyśmienicie, tylko muszę wszystko wiązać i palikować. Po niedzielnej burzy wyższe byliny leżały. Na szczęście nie połamane.

Grażynko-Kogra, ub. roku jesień była piękna i długa więc może i w tym roku będzie powtórka. Wiele roślin zakwitło wcześniej ale też wiele wiosennych powtórzyło kwitnienie dzięki deszczom. Teraz u mnie kwitną sasanki, floks szydlasty, smagliczka, chabry górskie. Nie jest źle :uszy

Grażynko-Fragolu, cieszę się, ze wszystko się przyjęło. Pogoda sprzyja. O szałwii poniżej.

Halinko, a wiesz, gdzie posadziłaś tego przetacznika :?: Niemożliwe, by zniknął bez śladu :shock:

Iza, kolorowe nachyłki, znaczy się nie żółte :?: :lol: Bo żółte będę miał na pewno (barwierski i 'Sterntaler' dobrze się sieją), a różowy zobaczymy, czy się zregeneruje po tegorocznym dzieleniu. Ale zapisuję sobie :)

Piterku i wszyscy pytający o szałwię. Salvia coccinea - szałwia szkarłatna w polskich warunkach jest rośliną jednoroczną. Niby piszą na opakowaniu, że w sprzyjających warunkach przezimuje ale ja w to wątpię. Przynajmniej ja nie mam sprzyjających warunków :lol: Już to kiedyś przerabiałem z szałwią błyszczącą, która ma dokładnie tak samo. Owszem - chowana na zimę przeżywała ale w następnym sezonie była łysa (listki opadły), cherlawa więc nie warto! Lepiej zebrać nasionka i posiać na nowo ;:108

Marcin, szczawik rzeczywiście dusi się w mieszkaniu więc wystaw go, jak możesz.

Geniu, jak wyżej; szczawik bardzo dobrze rośnie na zewnątrz latem więc po co go męczyć w mieszkaniu 8-)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś trochę zdjęć ogólnych. Rabaty bylinowe są bardzo dynamiczne; coś co stanowiło dużą plamę kolorystyczną, np. gipsówka, pysznogłówki, kozłek - dziś już wycięte lub zupełnie niewidoczne. A na ich miejsce zakwitają kolejne rośliny:

półcienista rabata jeszcze nie wykończona więc rzadko pokazywana
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Widoczki ogólne...dawno nie było a to lubię najbardziej :D
Ale Ci się na rabatkach zagęściło...fajnie i kolorowo :uszy
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Taaak, ja też to lubię :D Ale od razu mam pytanie: co to za krzaczek na pierwszym zdjęciu, najwyższy, w centrum zdjęcia?
No i muszę powiedzieć, że masz sliczny krzak perowskii ;:63 Zwarty, wysoki ... no piękny!
Na dwóch ostatnich zdjęciach widać ... skalniaczek?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, wcale nie tak dawno - tylko 4 strony wcześniej :lol: A jest wiele portrecików kwiatów, które nie zostały pokazane, bo nie starcza czasu i miejsca ;:224 Np. zupełnie nie pokazałem rozchodników, rojników kwitnących, pysznogłówek (chyba tylko czerwoną), floksów, głowienek itd. :roll:

Izo, to roślina dobrze Ci znana, bo pochodząca z Twojego ogródka - tawlina :lol:
Perowskia taka zwarta, bo związana. Zresztą teraz po burzy prawie wszystkie nieco wyższe byliny powiązane. Normalnie gąszcz tyczek ;:224
Tak, widać kawałki skalniaka, na którym teraz mało się dzieje i zakrywają go wyższe byliny.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Muszę powiedzieć,że imponujące są te szersze ujęcia ! Twoje bylinowe rabaty wyglądają bardzo stylowo. A jak Twoje oczko?
Czy dobrze zrozumiałam,że wykopujesz korony cesarskie..? Ja swoich posadzonych w zeszłym sezonie nie ruszałam...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

JacekP pisze:Iza, kolorowe nachyłki, znaczy się nie żółte :?: :lol: Bo żółte będę miał na pewno (barwierski i 'Sterntaler' dobrze się sieją), a różowy zobaczymy, czy się zregeneruje po tegorocznym dzieleniu. Ale zapisuję sobie :)
Świetnie to zrozumiałeś :D - nie żółte. Chociaż ten bladożółty lub ecri już może być. Nawet tego z ciemnym środkiem przygarnę.
Też lubię szerokie plany na zdjęciach. Dają lepsze wyobrażenie o roślinach. Na portretach wszystko wygląda pięknie. Na początku swojej działalności ogrodniczej ( nie miałam wtedy pojęcia, ze istnieje to Forum ) kupiłam wiele roślin na all. A potem zawiedziona nimi zasilałam nimi kompostownik :oops:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam obydwie Izy :)
Wczoraj kopanie najbardziej zaniedbanego pasu w ogrodzie. Tam ciągle panoszą się trwałe chwasty. Ale kawałek, po kawałeczku przywracam ten fragment ogrodu. Najpierw sadziłem tam drzewka, różne krzewy a teraz sadzę trawy. Teraz bardzo mokro, jak zresztą w cały ogrodzie :(

Tamaryszku, w tym roku wykopałem dół pod oczko. Samoistnie wypełnił się wodą. Resztę prac w następnych latach, jak będą fundusze i czas na realizację ;:224
Ty po prostu nie musisz wykopywać koron cesarskich - masz przepuszczalną glebę. U mnie by zgniły.

Tu.ja, nachyłki z brązowym oczkiem są dwa i obydwa dostaniesz, bo są najbardziej plenne :) Bladożółty niestety już zamówiony na przyszły rok więc tego nie obiecuję.
Ja nie kupowałem nigdy na allegro. Większość roślin mam z wymian i od życzliwych ludzi.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wczoraj w trakcie pisania postu siadła mi myszka i musiałam zakończyć "działalność komputerową" :lol: Na szczęście synowi udało się dziś uruchomić inną myszkę :D
Co do tawliny, to miałam pewne podejrzenia ;) ale sam wiesz, jak ona u mnie rosnie. Wygląda trochę inaczej :lol:
Na skalniaku nie musi sie nic dziać, wystarczy, że są jakieś rośliny i ... kamienie :D
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Jacek, jak widzę i u Ciebie na wykończonych rabatach nie ma prawie miejsca na chwasty ;)
Kompozycje super, inny zestaw roślin niż u mnie, ale właśnie to jest fajne w tym wszystkim, że tworzymy po swojemu, a nie wg jakiegoś szablonu :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”