Storczyki Katarzynki

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

Obrazekpierwszy kwiatek u jednego z bliźniaków
Obrazeka to zdjęcie robiłam dzisiaj żeby pokazać Wam że przesadzenie kwitnącego nie zaszkodziło mu .Pięknie rozkwita .Wiecie i to też mnie trochę zastanawia bo właściwie wszędzie słyszę czy czytam że storczyki lubią ściśnięte korzenie .Ten miał je tak rozrośnięte że do trochę większej doniczki też bym go nie zmieściła dla tego dostał już dużo większą i normalnie słyszałam jak westchnął z ulgą :;230 Bliźniaki też po przesadzeniu do dużo większej doniczki od razu wzięły się do roboty nowe korzenie to norma ,nowe listki też ale i pędy za chwile się pokazały :D
Obrazekwidzicie ten nadłamany pędzik, pisałam o nim ,jestem po wrażeniem jak dobrze się trzyma :D
Obrazekna koniec moje oncydium ma malutki przyrościk :tan tak się cieszę to znaczy że już dostaje odpowiednią ilość płynów :wink: i ma taka wilgotność jaką powinno mieć.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Kasiu piękny ten twój nowy nabytek a i ten z pierwszego zdjęcia ma bardzo ciekawą kolorystykę. ;:63 dla oncidium i dla Ciebie że udaje Ci się zapewniać mu odpowiednie warunki do wzrostu.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu tak jak pisałam u mnie ten Twój bliźniak to raczej do mojego "małego" podobny który jest jako trzeci pokazany i jest to tzw. półminiaturka. Rośnie w doniczce 9 i jak na takiego phal. ma średniawe :roll: większe niż "cukierek" o którym była mowa. Jak dam radę to jutro zrobię dla Ciebie fotki obydwóch dla porównania :D

Bliźniaczek Twój bardzo ładny no i ostatnia piękność faktycznie nic nie straciła na swej urodzie po przesadzeniu ;:108 :uszy A oncidium ;:138 i ma fajną osłonkę przed złymi urokami :wink: zupełnie tak jak moje :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny bliźniak ;)

o i oncidium/cambria puszcza maleńką psb, znaczy...będzie żyć ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Kasiu , ale śliczny ten różowy storczyk i ile pączków jeszcze ma, cieszę się, że przesadzanie mu nie zaszkodziło ;:63 Czekam cały czas na te zakupy z All :wink:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Arletko ale Ci zazdroszczę że to pół miniaturka a moje bliźniaki mają długie liście i rozrastają się w cztery strony świata bo są razem w jednej doniczce .Przesadzony, kurcze nie mam dla niego imienia i na razie nic mi do głowy nie przychodzi ,codziennie jednego paczka otwiera :D
Wiesz Arletko chyba w jednym czasie wpadłyśmy na te odprawiacze uroku ,ale pomagają :D
Justynko nawet nie wiesz jak ja się cieszę że oncydium ma przyrościk, tak się o nie martwiłam a w szczególności jak coś mi schudło :D ale teraz jest ślicznie grubiutkie aż miło popatrzeć :D
Joasiu już jest u mnie :D potem relacja .
Lesiu oj jak się zastanawiałeś trzeba było pytać .Jedne są do ozdoby a drugie do odczynienia uroków to wszystko co jest czerwone i na tych storczykach na których Ci najbardziej zależy :wink:
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Więc już jest u mnie ;:112
Dzisiaj przyszła wyczekiwana przez zemnie paczka .
Mąż ją odebrał bo ja byłam w pracy po wyjęciu go ,zadzwonił do mnie z wieścią że jest w okropnym stanie ,że czarne plamy na liściach .Czy możecie sobie wyobrazić co przeżywałam, tym bardziej że Joasia napisałam mi że od tego samego sprzedawcy kupiła sabotka i miał marne korzonki .Wiec moja wyobraźnia pracowała na najwyższych obrotach :roll: Po 5 godz. męczarni przybiegłam do domu i stwierdzam ze nie jest najgorzej .Nie jest to może okaz zdrowia ale spodziewałam się najgorszego .

PRZEDSTAWIAM LUNA

Obrazek Tak wyglądała przed przesadzeniem
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

No doczekałaś się... teraz to masz kuzyna mojego zielonego sabotka - mój jest troszkę mniejszy ;:108
"czarne plamy na liściach" - no co mąż mówił prawdę :;230 ja mojego podlewam wodą po gotowanych jajkach 1 raz na miesiąc/ dwa miesiące i nic się nie dzieje..
A korzenie jak ?
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Teraz fotorelacja z oględzin i przesadzania
Obrazek
Obrazekto te plamy ,to coś jest czarne i trochę schodzi jak się zeskrobuje ,ale zostawiłam bo nie chcę uszkodzić liści. Jeden liść jest lekko okaleczony .
Obrazekpo wyjęciu z podłoża .Takie coś miał miedzy korzeniami ale to nie gąbka :?:
Obrazekkorzonki jak dla mnie są w b.dobrym stanie i jest ich sporo :D
Obrazekmłoda rozetka :tan
Obrazekjuż w nowym podłożu ,umyciu listków ,nabrał kolorków :D .Ma piękne listki i ta zieleń .
Obrazektu razem z Arturem i Gracjanem ,teraz moi panowie będą mieli koleżankę :D Wyróżnia się ta ślicznotka .
To teraz czekam na jakieś oznaki że się zaaklimatyzowała i na kwitnienie ale to już u wszystkich sabotków, zobaczymy który pierwszy się zdecyduje ? :;230
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

no super po Twoim przesadzeniu od razu lepiej wygląda ;:108
A te plamy to może troszkę zmarzła po drodze co..?
Ale śliczny - no to czekam na pierwsze oznaki aklimatyzacji. Mój wypuszcza maleńką rozetkę ale ona bardzo wolno rośnie ;:108
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Gosiu może dobrze że wolno rośnie, bo co by to było jakby szła jak burza? Miejsca malutko to niech rośnie powoli, tylko niech rośnie :D Plamy to raczej nie to ,to nie od podmarznięcia ,to tak jakby no nie wiem smoła czy coś takiego .Zobaczę może jutro trochę je namoczę wacikiem i samo odejdzie :?: Jutro pierwszy dzień Luny z towarzystwem ,myślę że będzie jej dobrze .
Gosiu wyczytałam że ten gatunek preferuje wyższą temp.i większą wilgotność ? a jak u Ciebie ma Twoja Luna :D
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Kasiu nie uwierzę, że na tym zielonym sabotku skończy się Twoja kolekcja :;230 .
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Kasiu to wreszcie jest, masz go i cieszysz oczy ;:138 Wygląda naprawdę całkiem nieźle, mój sabotek miał mniej korzonków i tylko jedną dużą kwitnącą rozetę, druga była jeszcze mała.
Super, że wszystko się udało, niech teraz pięknie rośnie i się aklimatyzuje ;:108 Chyba i ja w takim razie się zdecyduję. :roll:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Piękny sabotek- śliczne listki ma ;:63 Niech zdrowo rośnie!

Bardzo podoba mi się też ten różowo-biały phal. z poprzedniej strony- nie widziałam jeszcze takiego :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p

Post »

A skąd pomysł na Lune..? ;:224 U mnie ma dosyc ciepło i staram się sprykiwać w miarę regularnie również na keramzyt który jest po doniczką..
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”