Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Barbadosss86
100p
100p
Od: 18 cze 2024, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Post »

Trochę za dużo już tych pomidorków ma SZW ;:218
Bawole serce, ze 3 owoce juz, o dziwo na razie obok malinowy olbrzym nie ma, a tak to jeszcze samokonczący Incas, złoty ożarowski, wszystko w donicach jest i w tunelu, i jeden krzak na zewnątrz, tylko zadaszenie jest, karłowy czerwony chyba coś pod Betalux. ;:219
https://i.postimg.cc/yxTZBcyk/20250629-103022.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://i.postimg.cc/15yrYcGx/20250629-103317.jpg
A tu się chyba zaczyna robić, nie ma jeszcze tej brązowej piętki ale coś się robi

Obrazek
5 dni temu pryskane octanem wapnia, wczoraj Planton P. Czy pryskać znowu octanem wapnia teraz?
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
tadek87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2025, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym zrobił oprysk Wapnovit Turbo (8ml/litr wody).
U mnie na razie koktajlowe się uspokoiły a wyglądały bardzo źle. Poszedł oprysk z wapnia, magnezu i Amistar. Dodam zdjęcie przed i po:

Przed
https://i.postimg.cc/hvB1nRyV/20250616-193848.jpg

Po

Obrazek

W tym roku widzę na różnych grupach jest bardzo dużo chorób grzybowych, bakteryjnych. Swptorioza, alternarioza itd. Bez oprysków chyba ciężko będzie.
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Barbadosss86
Jeśli masz SZW to oprysk robiłbym co kilka dni - nawet co 2-3. Nie wiem jak skutecznie działa octan wapnia, ja używam saletry wapniowej/wapnowitu. Pamiętaj o oprysku również owoców. Dopóki nie ma deszczów polecam po oprysku zostawić owoce z SZW na min. jeden dzień (zamiast zrywać od razu) - bo to z nich w pierwszej kolejności roślina pobiera wapń. :wink:

Unikałbym też na jakiś czas tego plantok K (ma dużo potasu) bo może zaburzać pobieranie wapnia. Należy pilnować też wilgoci w glebie, sucha gleba utrudnia pobieranie i transport wapnia w roślinie.
osttanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2022, o 10:51

Post »

Witam.
Mam taki problem z jednym pomidorem. Czy to niedobór czy nadmiar czegoś? Czy choroba? Czy może warunki pogodowe? Silny wiatr ostatnio bardzo szarpie krzakami.

Dwa tygodnie temu podlałam kwasami humusowymi i nawozem do pomidorów o składzie: (Fosfor (P 2O 5) rozpuszczalny w wodzie – 25%
Potas (K2O) rozpuszczalny w wodzie – 50% + mikroelementy (Bor (B) 0,03%; Miedź (Cu) schelatowana EDTA 0,07%; Żelazo (Fe) schelatowane EDTA 0,14%; Mangan (Mn) schelatowany EDTA 0,07%; Molibden (Mo) 0,01%; Cynk (Zn) schelatowany EDTA 0,07%
i dodatkowo oprysk siarczanem magnezu. Wapnia nie dawałam jeszcze ale miały dane suszone i rozdrobnione skorupki jajek do gleby miesiąc przed sadzeniem. Na owocach SZW nie widać.

Z wierzchu nic a pod spodem tak to wygląda.
Obrazek

Obrazek

Miał ktoś podobnie?
osttanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam.
Mam taki problem z jednym pomidorem. Czy to niedobór czy nadmiar czegoś? Czy choroba? Czy może warunki pogodowe? Silny wiatr ostatnio bardzo szarpie krzakami.

Dwa tygodnie temu podlałam kwasami humusowymi i nawozem do pomidorów o składzie: (Fosfor (P 2O 5) rozpuszczalny w wodzie – 25%
Potas (K2O) rozpuszczalny w wodzie – 50% + mikroelementy (Bor (B) 0,03%; Miedź (Cu) schelatowana EDTA 0,07%; Żelazo (Fe) schelatowane EDTA 0,14%; Mangan (Mn) schelatowany EDTA 0,07%; Molibden (Mo) 0,01%; Cynk (Zn) schelatowany EDTA 0,07%
i dodatkowo oprysk siarczanem magnezu. Wapnia nie dawałam jeszcze ale miały dane suszone i rozdrobnione skorupki jajek do gleby miesiąc przed sadzeniem. Na owocach SZW nie widać.

Z wierzchu nic a pod spodem tak to wygląda.
Obrazek

Obrazek

Miał ktoś podobnie?

Właściwie to teraz zauważyłam że inne krzaki mają podobnie, może w mniejszym stopniu i tylko niektóre.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Zacznij walkę z zarazą ziemniaka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Piecha21
200p
200p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Witajcie. Jakieś pomysły co dolega ? Wygląda raczej mi to na jakiś złożony niedobór ale ciężko mi to rozszyfrować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piecha , to chyba alternarioza ? I chyba mączlik siedzi .

Pogoda niby szw nie sprzyja , a jednak jest . Opinia , że upały jej sprzyjają jest mitem , bo upałów nie ma ? Pryskać wapniem trzeba nie zważając na pogodę .
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

anulab pisze: 30 cze 2025, o 11:50
Pogoda niby szw nie sprzyja , a jednak jest . Opinia , że upały jej sprzyjają jest mitem , bo upałów nie ma ? Pryskać wapniem trzeba nie zważając na pogodę .
;:7

Aniu pięknie, to opisałaś tak jest u mnie w tym roku i u innych co widać na forum .
Teraz codziennie doglądam pomidory aż strach się mocno schylić.

Aha ta szw ;:223
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Awatar użytkownika
Barbadosss86
100p
100p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

Masakra z tą SZW....
Dziś drugi oprysk, tym razem saletrą wapniowej, nie wiem jak z octanem wapnia jest ta wchłanialność wapnia...ktoś wie?
Niedługo to człowiek z torbami pójdzie, co chwilę trzeba coś dokupowywać...
Na jednym z kanałów ( z czasem wychodzi że to chyba jeden z rzetelniejszych kanałów) opowiada o przenawożeniu pomidorów, poskręcanych liściach....gdzie jednym ze skutków jest brak problem z wchłanianiem fosforu i miedzi....Złożony problem.

No u mnie w łódzkim było parę dni 26, 32 stopnie....wiec raczej podchodzi to już pod upały. A potem wlasnie u mnie SZW nastąpiła.
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
osttanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

maryann pisze: 30 cze 2025, o 08:44 Zacznij walkę z zarazą ziemniaka.
Czy to zaraza ziemniaka? na pewno?

W 2018 roku użytkownik "toldi" wklejał identyczne zdjęcia liści.

https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... &start=224
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Osttanna , to na pewno nie zaraza ziemniaczana.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Piecha 21, wygląd Twoich liści dziwny jakiś, z jednej strony bardzo mocno zielony , nawet troszkę spuchnięty a obok tego liść mocno żółknie i brązowieje. Wyglada na to , że jednego składnika jest bardzo dużo a innego zbyt mało. Jakaś duża dysproporcja składników w podłożu. Tak mi tylko przyszlo do głowy. Co nie znaczy, że mam rację :?: :?:
Pozdrawiam! Gienia.
Piecha21
200p
200p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

gienia1230
Jak najbardziej też tak może być. Tylko ciężko stwierdzić teraz czego za mało :D występuje to tylko na jednym krzaku a ziemia wszędzie tak samo przygotowana.

Dodatkowo dzisiaj na innym znalazłem takiego robaczka/robaczki. To to za znajdy ? Dodatkowo tak ciekawie zjedzony liść.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Psiknij czymś kontaktowym, działającym powierzchniowo, no bo te gąsieniczki sa na powierzchni liścia , tak ?
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”