Jagoda kamczacka cz. 4
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Ja mam starą rozłożystą odmianę gorzką sadzoną 25 lat temu. Kora jej jest ruda i się łuszczy. Wiszą takie skórki. Jak sucho to ma małe owoce i nie do przełknięcia. Gdy kształtuje owoce i jest wiosna w miarę wilgotna to ma je większe z mniejszą goryczą. Owocuje na początku czerwca i lubi się osypać.Jak zauważyłam moja lubi uszczykiwanie końcówek wierzchołkowych. Nie przeszkadza jej to w owocowaniu bo nie wycinam gałązek.Robię to dopiero po owocowaniu. Najwięcej owoców produkuje na tegorocznych przyrostach. Taką mam praktykę z moją na zasadzie prób i błędów.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Mam chyba 11 krzaków z czego polowa to nowo nasadzone + zapylacze. Wiec zaczniemy nowy rok od wiosny z dawką nawozu i zobaczymy co i jak. W tym roku nie dawałem nic po posadzeniu aby sie po prostu przyjęły.
Tak waszym zdaniem do kiedy jagoda sobie rośnie? Bo u mnie od momentu upałów tak jakby stanęły w miejscu i przestały rosnąć. Tak samo mam z winogronem.
Tak waszym zdaniem do kiedy jagoda sobie rośnie? Bo u mnie od momentu upałów tak jakby stanęły w miejscu i przestały rosnąć. Tak samo mam z winogronem.