Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko chryzantema ,budleja ,i cudnie ukwiecony powojnik, a także dalia śliczniusia ,lelujki obficie kwitnące ;:215 .Jakoś ostatnio zagustowałam w tych pustaczkowych daliowych kwiatach .Sporo kwiatków po mimo nijakiej pogody .Mój hibiskus tez już zaczyna pokazywać kwiaty czyli jesień ;:174 .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, tak budleja w tym roku mi późno kwitnie bo obie celowo odmłodziłam i wiosną przycięłam je równiutko z ziemią. Jak tnę czasami w połowie krzaczka to zakwita bardzo szybko.
Ojjj, juki to mi dają popalić by je zmusić do kwitnienia, jakiś taki okaz mi się trafił leniwy. Całe poprzedzające następny sezon lato i zimę podsypuję pod nie popiół z drzewa i daję skorupki z jaj. I wtedy jest łaskawa jedna i druga pięknie zakwitnąć.
Jeszcze sporo kwitnień przede mną, niektóre rośliny sobie dopiero co o tym przypomniały, że wypadałoby zakwitnąć.
Tak, cieszmy się letnimi kolorami w ogrodach! ;:196

Aniu - anabuko1 - jak dla mnie to Jacmanii jest bezproblemowym powojnikiem. Ma ładny kolor kwiatów i ciekawy układ płatków (bo ma tylko cztery płatki, jak wiatraczek) :tan .
Więc chęć niech na niego pozostanie a potem już tylko zakup i radość z kwitnienia ;:108
Pozdrowionka ślę i zdrówka życzę ;:196

Marysiu - maska / ta bordowa chryzantema to i mnie zaskoczyła tak szybkim kwitnieniem, bo większość mam sierpniowych.
Hibiskusy mają w tym roku bardzo duże kwiaty, też się cieszę, jak tak ładnie kwitną.
Pozdrawiam milutko ;:168

Basiu, no u mnie ten kielichowiec wonny, wonny to ani w odrobinie nie jest. No i tak jak Ci wspominałam, chyba, że faktycznie te korzenie mu pachną ale jakoś tego nie sprawdzam. ;:306
A Twój? No tak nie sprawdzisz na razie ....
Zdróweczka! ;:196

Lucynko, a no pewnie zakwitają wszystkie te moje paprocie, ale pewnie wtedy jak śpię, więc nie mogę potwierdzić na stówę ;:306
Mam już trzeci kolorek dalii od Ciebie - pastelowo fioletowy - też śliczny.
Mam kłopot aby im zrobić dobre zdjęcie bo nie wiem czemu mają u mnie spuszczony nos na kwintę.
A kolaże robię dlatego, że jest sporo zdjęć naraz do pokazania.
Niebo niby bywa i błękitne ale ostatnio pojawiły się takie chmurzyska, że potem mogła z tego powstać tylko nawałnica / ale na szczęście bez żadnych zniszczeń w ogrodzie). Może i nie zwróciłabym uwagi na te wielkie gęste chmury ale ptaki zaczęły się tak dziwnie zachowywać pod nimi i wtedy wiedziałam, że nie wróży to spokojnego wieczoru / był bardzo silny wiatr i bardzo ulewny deszcz, jednak na szczęście nie trwało to długo/.
Zdróweczka ;:196

Jadziu, te dalie mam od Lucynki. Lucynka sama je wysiewała w ubiegłym roku, a ja byłam w szoku, że ich bulwy uzyskały takie rozmiary w jeden sezon. Ja bardzo lubię pustaczkowe kwiaty, mają w sobie to "coś".
Kochana, jesień będzie się zbliżać jak zakwitnie Barbula. Hibiskus to środek lata, środek wakacji ;:306 Jakoś trzeba się pocieszać. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne widoczki Beatko a ten wiatraczek superowy .Tez dostałam nasionka dalii może wysieję i zobaczymy co z nich wyrośnie.Na razie w tym sezonie mam daliowy armagedon a te pustaczki rzeczywiście maja w sobie to coś jak ta cudna Sushine czy NN czy też Happy days Lemon, a do tego ciemne liście .Jednak muszą być w słońcu wtedy liście ciemnieją a pod parasolem mają raczej zielonkawe .Boje sie jednak dać je na rabatki bo dlugo by tam nie przeżyły bo dalej szaleją slimory tylko juz nie w takich ilościach Fajna ta budleja https://images90.fotosik.pl/402/d4dd84b9c38ca320.jpg ma takie nietypowe kwiatostany .Twoja- moja też ma już pęd kwiatowy po mimo że ślimory jej nie oszczędzały .Udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękne lilie - zwłaszcza biało różowa. Fajny kolor budlei. Mikołajek ciekawie wygląda z dalią :) U mnie w tym roku się położył - rośnie wśród innych kwiatów.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Beatko,

śliczny kolorek ma twoja budleja.
Mam fioletową, ale w tym roku ma raptem kilka kwiatów. Wszystko przez ten paskudny grad.
Niektóre roślinki powoli odbijają, niestety z lilii i mieczyków już nic nie będzie :(
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, ten sezon jakiś niezbyt przychylny daliom. ;:223 Uprawiane z nasion co rok wcześnie i bogato kwitły, a w tym dopiero zaczęły, a i to nie wszystkie. Dodatkowo jeszcze nie takimi kolorami, jakie wysiałam. ;:7
Tym bardziej cieszę się, że Tobie kwitną i trzymam kciuki, by długo, ładnie i z noskami do góry trzymały fason. ;:138
Pozdrawiam. ;:196 Miłej niedzieli. ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, to ta sama budleja, z której pobierałaś sobie gałązki. Tylko to jest wstępny etap kształtowania kwiatostanu, w formie takich chmurek. Teraz już są kwiatostany zwarte, w całości obsypane kwieciem i motylami. ;:108
Wiatraczek tak bardzo mi się spodobał, że wzięłam go w .... spożywczaku. Kręci się, że ho ho a może i jeszcze bardziej.
Wracaj szybko ;:196

Olu - mikołajek sobie przypomniał o moim ogrodzie, nie było go chyba ze trzy lata. A w tym roku mam go w trzech miejscach, w tym między płytkami chodnikowymi / zostawiłam go tam tak z ciekawości czy zakwitnie w takich warunkach. No i kwitnie, a jakże.
Nie ma go jednak w miejscu gdzie go sadziłam, tam wytrzymał 2-3 latka. Wolał sam sobie znaleźć miejscówkę.
Ta lilia pięknie pachnie, lubię ją bardzo i z wyglądu i właśnie poprzez zapach. To Altari / ta jaśniejsza.

Paulinko, fioletową też mam ale nie tę najciemniejszą. W tym roku obie były cięte przy samej ziemi by je odmłodzić.
Grad rzeczywiście potrafi zniszczyć i nasze ukochane rośliny i plony.
Tylko pozostaje chyba przemilczeć takie momenty nie tylko w ogrodzie ale i w ogóle w życiu.
Twoje muszą odbić, jak nie w tym roku to w przyszłym sezonie mają być jeszcze piękniejsze niż by się przyśniło. ;:168

Lucynko, a ja raczej nie mogę narzekać na dalie, wprawdzie bardzo późno zaczynają kwitnąć, ale jakoś i tak potrafią się odnaleźć w tej szalonej pogodzie.
Popatrz jaka jest śliczna / to trzeci kolorek z ciemnych liści tych od Ciebie ;:168

Obrazek

I letnie aktualności ogrodowe :D

śliczny kolor żurawki/ tegoroczny nabytek

Obrazek

Mieczyki zaczynają

Obrazek

Floks gwiaździsty, z nasionek. Mam go pierwszy raz i takie powodzenie, no no.... ;:215 Cudowny jest zatem pod każdym względem!
;:167

Obrazek

Hortensje też dają koncerty ;:167

Obrazek

I ogólnie oraz jeżówkowo

Obrazek

Miłej niedzieli :wit ;:3
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie cudowne, mogę patrzeć na nie godzinami. ;:138 Bardzo ciekawe te floksy gwiaździste, przez chwile myślałem że ten wiatraczek to też kwiat. :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ed, :wit
patrzeć na lilie i wąchać je co chwila.... Ach! Są piękne, oj taaaak. ;:167
A fajny byłby taki kwiatuszek biało czarny, na pewno robiłby furorę na rabatach o takim wzorze i kolorze płatków jak ten wiatraczek ;:108
Floksem gwiaździstym jestem zachwycona, na razie pokazał trzy kolorki (biały, różowy i amarantowy). Kwiatuszki są miniaturowe, ale i tak widać je na rabatce. Układ płatków jest rzeczywiście cudownie kosmiczny, no cudeńko! Warto go posiać.

Pozdrawiam ;:3

Floksy w tym roku bardzo chwalę, nawet bardziej niż liliowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Beatko, jestem u Ciebie pierwszy raz i jestem zachwycona różnorodnością roślin że nie wiem co chwalić
Kielichowiec mi się podoba szkoda że nie mam już miejsca u siebie na tak duże rośliny. Lewizje fajne. Mam jedną i chyba na wiosnę coś jeszcze dokupię.
Zastanawiam się tylko czemu większość roślin trzymasz w zakopanych doniczkach?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Moja pysznogłówka jeszcze nie kwitnie i być może ją to ominie, rośnie między budleją ktora w tym roku jest bardzo duża, a młodym oczarem, chyba muszę ją przesadzić. Jeżówka mi chyba wypadła po tej niby zimie. Floksy są urodziwe :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko :wit
Floksy śliczne.Lilie masz cudowne.
Uwielbiam je.
A z nimi dobrze,bo wszędzie się zmieszczą i do różnych roślin pasują.
O twoja budleja piękny ma kolorek z daleka widoczna.A moja 1 może i ładna ale przez ciemny kolor nie widoczna .
mieczyki już ci zaczynają kwitnąć. Muszę zajrzeć do swoich . ;:108
No i hortensje śliczne już są ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, też mi się ta dalijka podoba i ogromnie się cieszę, że ona Ciebie cieszy. ;:138 ;:138
W tym roku ja też przechowam swoje dalie, bo mam już gdzie. ;:333 M zbudował piwniczkę pod gołębnikiem i ona nawet teraz jest bardzo przydatna, bo do niej uciekam przed lejącym się z nieba żarem. :tan
Pięknie kwitną Twoje floksy ;:63 , żurawka bardzo ładna. ;:303 Miałam taką samą i dzisiaj ją wyjęłam bez korzeni, a spod niej pędraka chrabąszcza. ;:oj
Lilie uwielbiam, Twoje podziwiam, ;:111 ;:111 swoje jeszcze wącham z rozkoszą prawdziwą. ;:33
Pozdrawiam i zdrówka życzę. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu74 :wit
Lewizje bardzo lubię, teraz mi kwitną drugi raz i chyba jeszcze ładniej niż było to pierwsze kwitnienie.
Misz - masz mam w ogrodzie wielki, nie powiem, ale bardzo kontrolowany ;:306 Przede wszystkim chwasty radzą sobie w nim doskonale.
A abym cieszyła się dłużej daną rośliną niż np nawet dwa, trzy dni to sadzę je w donicach, w wiadrach, wysokich koszach, itp.
Nornice i inne myszowate upodobały sobie moje rośliny i pożerają je na potęgę - dlatego konieczność takiego sadzenia. Dobrze, że chociaż taki sposób się u mnie sprawdza. Roślinom to nie przeszkadza, bo w sumie te trudniejsze to w większości i tak są w gruncie z doniczką.
Kielichowiec jest tak samo spory jak róża Chopin.

Olu - no ja właśnie nie wiem tak do końca czy jeżówka Aloha wypadła mi po zimie, czy jak zaczęła się pokazywać to przed ślimakami jej nie upilnowałam. Ale różowa ta zwykła też mi tam nie wzeszła. Posiała się na szczęście gdzie indziej.

Aniu. anabuko1 - hortensje bukietowe chwalę sobie w tym roku bardzo! Nawet dębolistna zakwitła mi w donicy, wow. Vanilie Fraise przechodzi samą siebie, nawet nie przypuszczałam w snach, że potrafi mieć aż tak duży kwiatostan, bo przecież mam ją już kilka lat.
Mieczyki tylko czerwone zakwitły, fioletowym się to chyba nie uda, nic ich na razie nie porywa do kwitnienia.
Ale hosty w tym roku kwitną niesamowicie długo, świetne są w tym sezonie.
Aniu, czy też tak masz, że niektóre hosty się wybarwiają, jakby wracały do zielonej wersji? Mam tak po raz pierwszy w tym roku. Jak się to powtórzy w następnym sezonie to z niektórymi się pożegnam. No bo co innego zielone od samego początku, te są ok. Ale te to nie mogą się zdecydować jaką sukienkę przywdziać i są stale w melanżowym dresie....

Lucynko, lilijka mi jeszcze jedna się ostała, tzn jedna odmiana, ale kwitły wszystkie pięknie.
Fajnie, że masz gdzie wreszcie przechowywać rośliny nie zimujące w gruncie. Pewnie te Twoje dalie mile zaskoczą Cię za rok.
No właśnie, widok rośliny bez korzeni - no boli to okropecznie.... ;:168
Pozdrawiam ;:3

I kiedyś udało mi się wreszcie podejść krople, to chyba był TEN moment / wiele razy próbowałam, ale nie wychodziło / ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalia i liliowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko ładnie podeszłaś kropelki ;:63 Ślicznie prezentuje się ogród w większej perspektywie. Lato upalne, kwiaty kwitną i cieszą nasze oko :D
Przyszłam zarekomendować jak chciałaś owoce, które warto w ogrodzie mieć. Zarówno jagodę kamczacką...najpierwsze owoce na wiosnę z której możesz wszystko ...ciasto, koktajl, pierogi i dżemik a teraz jest tylko nowych odmian. No i oczywiście borówkę amerykańskąObrazek, aż się zdziwiłam że nie masz żadnej. Tu już jest więcej problemów, bo jagoda jest bezobsługowa a borówce musisz przygotować podłoże, podlewać a potem chronić przed szpakami bo ją uwielbiają. Ale naprawdę warto mieć i jedną i drugą. Pozdrawiam życząc odrobinę chłoduObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”