Ja praktyki miałem tylko w szkółkach, dlatego mówię tu o tym że mało się tam nauczyłem Ja właśnie się zapisałem na kurs florystyczny w naszej szkole więć bukieciarstwo też będzie. U mnie I klasa to nauka o zyciu roslin, hodowli, opryskach i nawożeniu II klasa rośliny jednoroczne, dwuletnie, pnącza i troszkę dendrologii, teraz czyli III klasa byliny A storczyki tez przesadzałem na praktykach, nawet dzieliłem Cymbidium i dostałem 4 storczyki do domu
Zapomniałem o szkółce, firma prowadziła też szkółkę. Na żywo lepiej przyswaja mi się wiedzę więc znam już bardzo dużo gatunków roślin ogrodowych. Mi storczyków nie dawali, za to ogrodiwe
ja może pójdę, mam nadzieję, że mi się spodoba. po skończeniu szkoły chciałabym pracować w kwiaciarni (lub innej pracy związanej ze storczykami). mam nadzieję, ze za 10 lat storczyki wciąż będą tak popularne i lubiane jak teraz. mam nadzieję, że będzie dużo o storczykach. rośliny ogrodowe interesują mnie obecnie najmniej, ale jeszcze 5-8 lat temu je uwielbiałam i cały dzień mogłam przesiedzieć w ogródku. odkąd zbieram storczyki, już mi to minęło. storczyki sa z tym fajne, ze są piękne, wieloletnie i żeby je podziwiać nie trzeba wychodzić z domu. no i są cały rok, a rośliny podwórkowe tylko wiosną i latem.
Zdecydowanie na żywo lepiej przyswaja się wiedzę, ale przeczytałem też sporo książek związanych z Architekturą Krajobrazu Fajne narzędzie można dostać za darmo zielony podręcznik - polecam http://www.boot-hortorus.pl/zielonypodrecznik.html tylko na stronce trzeba poznać nazwę firmy i adres, więc można wykożystać firmę rodziców, albo jakiegoś znajomego ;)
Storczykowa pisze:... a dzisiaj mam wreszcie bellinę, tylko niestety już przekwita i pewnie jeszcze długo nie ujrzę jej kwiatów, ale na szczęście zdążyłam zrobić fotkę jak był jeszcze w miarę rozwinięty.
Storczykowo, szczęściara z Ciebie. Spełniło się Twoje marzenie ... kolejne ... a nawet dwa , ponieważ MariaTeresa pięknie przetłumaczyła dla Ciebie informacje związane z nowym nabytkiem.
Witaj Storczykowa. Ten pomysł ze szkołą całkiem fajny, a jeszcze na praktykach kwiaty rozdają... Jak Ci się nie spodoba, po roku możesz zmienić, ale co kwiatów nazbierasz to Twoje! ;)
Szkoda, że w studium informycznym nie dawali nam części do komputerów Miałabym teraz sporą serwerownię .
Co do szkoły - pomysł super. Dusiu dobrze myślisz. Najważniejsze w życiu to robić co się lubi i jeszcze mieć z tego pieniądze. Wtedy praca daje prawdziwą satysfakcję ;)
Życzę Ci dobrego wyboru!
no bo ja właśnie chcę robić to co lubię, żeby być zadowolona i miec satysfakcję. a że uwielbiam storczyki i kwiaty - chcę się nimi zajmować. moim storczykom poświęcam bardzo dużo czasu, staram się je dobrze poznać i sprawia mi dużą przyjemność gdy obserwuję, jak rosną, kwitną...
a u moich storczyków wszystko w porządku. pomarańczowy, którego kupiłam 2 dni przed wystawą w Sosnowcu, rozwinął jeden z pąków, ale ma jeszcze 10. gdy go kupiłam miał 1 kwiat na jednym pędzie, a drugi dopiero rósł. jakiś czas później zaczęły pojawiać się pąki, a dzisiaj rozwinął się pierwszy kwiatek. jak rozwinie wszystkie, to zrobię mu fotkę. biały też ma pąki, które z dnia na dzień są coraz większe. bellina przekwitł, ale mam nadzieję, że puści następnego kwiatka. no i chciałabym też, by puścił korzenie, bo te, co ma, nie są najlepsze. dużo innych Phal. puszcza pędy lub odgałęzienia ze statych łodyg. rózowy z białą warżką przekwitł, ale ma 4 pąki na końcu łodygi. pędziki rosną bardzo szybko i wiele z nich już jest przywiązane do patyczka. niektóre już mają ponad 10 cm, a obydwa pędy Phalaenopsisa "ever spring" mają już ponad 20...
Dusiu, Ty po prostu nie możesz się nudzić Tyle życia tętni wokół Ciebie Niejedna osoba chciałaby mieć takie doświadczenie w hodowli storczyków jak Ty, tylko tak trzymaj! Najpiękniejsze rzeczy w życiu powstają z pasji
Blondysia pisze:Dusiu, Ty po prostu nie możesz się nudzić Tyle życia tętni wokół Ciebie Niejedna osoba chciałaby mieć takie doświadczenie w hodowli storczyków jak Ty, tylko tak trzymaj! Najpiękniejsze rzeczy w życiu powstają z pasji
ja się bardzo cieszę, że mam storczyki i że się nimi interesuję. Zajmując się storczykami wiem, że robię to co lubię i czuję satysfakcję jak widzę nową łodyżkę, korzonek, listek czy pąk. Zainteresowania są dla mnie bardzo ważne i poświęcam im bardzo dużo czasu, bo lubię robić to co lubię . Ale moje zainteresowania to nie tylko storczyki. Storczyki to moje ulubione hobby i mogłabym się cały dzień na nie patrzeć, ale mam też inne ciekawe (wg mnie) pasje.
u moich storczyków jest ok. żółty Phalaenopsis, który kupiłam niecały tydzień temu, otworzył pąka. pomarańczowy niedługo otworzy następnego (wczoraj pisałam, że jednego otwarł). pędziki rosną. za jakieś 2 tyg. powinien już zakwitnąć biały.