Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja praktyki miałem tylko w szkółkach, dlatego mówię tu o tym że mało się tam nauczyłem :) Ja właśnie się zapisałem na kurs florystyczny w naszej szkole więć bukieciarstwo też będzie. U mnie I klasa to nauka o zyciu roslin, hodowli, opryskach i nawożeniu II klasa rośliny jednoroczne, dwuletnie, pnącza i troszkę dendrologii, teraz czyli III klasa byliny :) A storczyki tez przesadzałem na praktykach, nawet dzieliłem Cymbidium i dostałem 4 storczyki do domu
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Zapomniałem o szkółce, firma prowadziła też szkółkę. Na żywo lepiej przyswaja mi się wiedzę więc znam już bardzo dużo gatunków roślin ogrodowych. Mi storczyków nie dawali, za to ogrodiwe :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja może pójdę, mam nadzieję, że mi się spodoba. po skończeniu szkoły chciałabym pracować w kwiaciarni (lub innej pracy związanej ze storczykami). mam nadzieję, ze za 10 lat storczyki wciąż będą tak popularne i lubiane jak teraz. mam nadzieję, że będzie dużo o storczykach. rośliny ogrodowe interesują mnie obecnie najmniej, ale jeszcze 5-8 lat temu je uwielbiałam i cały dzień mogłam przesiedzieć w ogródku. odkąd zbieram storczyki, już mi to minęło. storczyki sa z tym fajne, ze są piękne, wieloletnie i żeby je podziwiać nie trzeba wychodzić z domu. no i są cały rok, a rośliny podwórkowe tylko wiosną i latem.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Zdecydowanie na żywo lepiej przyswaja się wiedzę, ale przeczytałem też sporo książek związanych z Architekturą Krajobrazu :) Fajne narzędzie można dostać za darmo :) zielony podręcznik - polecam http://www.boot-hortorus.pl/zielonypodrecznik.html tylko na stronce trzeba poznać nazwę firmy i adres, więc można wykożystać firmę rodziców, albo jakiegoś znajomego ;)
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Dzięki za info, przyda się! :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Storczykowa pisze:... a dzisiaj mam wreszcie bellinę, tylko niestety już przekwita i pewnie jeszcze długo nie ujrzę jej kwiatów, ale na szczęście zdążyłam zrobić fotkę jak był jeszcze w miarę rozwinięty.
Storczykowo, szczęściara :) z Ciebie. Spełniło się Twoje marzenie ... kolejne :) ... a nawet dwa :!: , ponieważ MariaTeresa pięknie przetłumaczyła dla Ciebie ;:333 informacje związane z nowym nabytkiem.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Storczykowa. Ten pomysł ze szkołą całkiem fajny, a jeszcze na praktykach kwiaty rozdają... Jak Ci się nie spodoba, po roku możesz zmienić, ale co kwiatów nazbierasz to Twoje! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Szkoda, że w studium informycznym nie dawali nam części do komputerów :) Miałabym teraz sporą serwerownię :).
Co do szkoły - pomysł super. Dusiu dobrze myślisz. Najważniejsze w życiu to robić co się lubi i jeszcze mieć z tego pieniądze. Wtedy praca daje prawdziwą satysfakcję ;)
Życzę Ci dobrego wyboru!
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no bo ja właśnie chcę robić to co lubię, żeby być zadowolona i miec satysfakcję. a że uwielbiam storczyki i kwiaty - chcę się nimi zajmować. moim storczykom poświęcam bardzo dużo czasu, staram się je dobrze poznać i sprawia mi dużą przyjemność gdy obserwuję, jak rosną, kwitną...

a u moich storczyków wszystko w porządku. pomarańczowy, którego kupiłam 2 dni przed wystawą w Sosnowcu, rozwinął jeden z pąków, ale ma jeszcze 10. gdy go kupiłam miał 1 kwiat na jednym pędzie, a drugi dopiero rósł. jakiś czas później zaczęły pojawiać się pąki, a dzisiaj rozwinął się pierwszy kwiatek. jak rozwinie wszystkie, to zrobię mu fotkę. biały też ma pąki, które z dnia na dzień są coraz większe. bellina przekwitł, ale mam nadzieję, że puści następnego kwiatka. no i chciałabym też, by puścił korzenie, bo te, co ma, nie są najlepsze. dużo innych Phal. puszcza pędy lub odgałęzienia ze statych łodyg. rózowy z białą warżką przekwitł, ale ma 4 pąki na końcu łodygi. pędziki rosną bardzo szybko i wiele z nich już jest przywiązane do patyczka. niektóre już mają ponad 10 cm, a obydwa pędy Phalaenopsisa "ever spring" mają już ponad 20...
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Dusiu, Ty po prostu nie możesz się nudzić :) Tyle życia tętni wokół Ciebie :) Niejedna osoba chciałaby mieć takie doświadczenie w hodowli storczyków jak Ty, tylko tak trzymaj! Najpiękniejsze rzeczy w życiu powstają z pasji :)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blondysia pisze:Dusiu, Ty po prostu nie możesz się nudzić :) Tyle życia tętni wokół Ciebie :) Niejedna osoba chciałaby mieć takie doświadczenie w hodowli storczyków jak Ty, tylko tak trzymaj! Najpiękniejsze rzeczy w życiu powstają z pasji :)
ja się bardzo cieszę, że mam storczyki i że się nimi interesuję. Zajmując się storczykami wiem, że robię to co lubię i czuję satysfakcję jak widzę nową łodyżkę, korzonek, listek czy pąk. Zainteresowania są dla mnie bardzo ważne i poświęcam im bardzo dużo czasu, bo lubię robić to co lubię :). Ale moje zainteresowania to nie tylko storczyki. Storczyki to moje ulubione hobby i mogłabym się cały dzień na nie patrzeć, ale mam też inne ciekawe (wg mnie) pasje.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u moich storczyków jest ok. żółty Phalaenopsis, który kupiłam niecały tydzień temu, otworzył pąka. pomarańczowy niedługo otworzy następnego (wczoraj pisałam, że jednego otwarł). pędziki rosną. za jakieś 2 tyg. powinien już zakwitnąć biały.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A sfocił ktoś może na tej wystawie Phalaenopsisy bellina? mój Phal. bellina jest właśnie z tej wystawy.
Dusiu - to znaczy, że byłaś na tej wystawie ?
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mam na mysli wystawę w Łodzi oczywiście :wink:
pepe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 09:59

Post »

Gospodyni wątku się nie kwapi - więc ja dziękuję Mario Tereso za przetłumaczenie i podanie informacji o Phal. bellina :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”