Agita- kolejne sezony storczykowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agita- kolejne sezony storczykowe
Piękne kwitnienia
też mam phal variegate ale od niedawna i nie pomogę z kolorem liści.

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję, Natko, za wizytę
Szkoda, że nie możesz mi nic podpowiedzieć z tymi listkami... Może chodzi o odczyn wody, podłoża, może o ilość światła..? Nie wiem. Zajrzałam w internet, ale nie umiem nic znaleźć na ten temat...
Może odezwie się ktoś, kto ma tego storczyka długo i "wyhodował" sporo swoich listków, mam nadzieję, że ktoś coś zaobserwował. Najnowszy listek (drugi, który wyrósł u mnie) jest już prawie całkiem zielony, wygląda to tak:

Dlaczego?
Dorzucam jeszcze kilka zdjęć, starszych i nowszych, zapraszam do oglądania:

Tu nabytek sprzed kilku dni; tak, jak lubię najbardziej; okazyjnie, z przeceny, grzech było nie wziąć: miniaturka "dziwaczek", trochę zadziera nosa
:

Tak, że tego... takie klimaty, proszę Państwa

Może odezwie się ktoś, kto ma tego storczyka długo i "wyhodował" sporo swoich listków, mam nadzieję, że ktoś coś zaobserwował. Najnowszy listek (drugi, który wyrósł u mnie) jest już prawie całkiem zielony, wygląda to tak:

Dlaczego?

Dorzucam jeszcze kilka zdjęć, starszych i nowszych, zapraszam do oglądania:

Tu nabytek sprzed kilku dni; tak, jak lubię najbardziej; okazyjnie, z przeceny, grzech było nie wziąć: miniaturka "dziwaczek", trochę zadziera nosa

Tak, że tego... takie klimaty, proszę Państwa

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Wow Agnieszko, ale kwitnień u Ciebie, pięknie
I ile katlei widzę, super ze Ci kwitną, ja uwielbiam ich falbaniaste kwiaty. Ten Twój nowy nabytek też kupiłam ostatnio, bardzo mi sie te falbanki na płatkach spodobały.

-
Przepiękne kwitnienia
a dziwaczek ekstra!!

- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
Piękne zdjęcia, aż z zachwytu zaniemówiłam. Masz tyle cudnych storczy, że szok
Co do mini z kolorowymi listkami to mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że ja swoją mam od lutego, stoi na północnym parapecie, podlewam przegotowaną wodą, raz na miesiąc daję nawóz. Liścia wypuszcza kolorowego.

Agita ,te liscie sa calkiem normalne ,to phal.Sogo vivien golden vivien,on ma takie dwukolorowe liscie.
.Ten ,ktorego wypuscil u Ciebie tez powinien zmienic kolor jak "dojrzeje" 

- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
aktus - Agicie chodziło o to, że najnowszy liść jej miniaturki ma mało żółtych przebarwień i pytała czy ktoś może jej powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Moim zdaniem ten liść pozostanie już taki. Trzeba zmienić warunki uprawy temu storczykowi a wtedy najprawdopodobniej nowo wyrastające liście będą bardziej żółte. Ja mogę tylko powiedzieć jak uprawiam moją mini tylko o nazwie
Sogo Vivien Yang Yong. U mnie chłodny północny parapet, podlewanie przegotowaną wodą, nawóz do wody max. co miesiąc.
Agitko wcześniej z braku czasu nie napisałam, ale teraz Ci powiem. Masz bardzo dużo ciapiastych storczyków, które uuuuuuwielbiam
Teraz widzę jak dużo mam jeszcze chciejstw 
Sogo Vivien Yang Yong. U mnie chłodny północny parapet, podlewanie przegotowaną wodą, nawóz do wody max. co miesiąc.
Agitko wcześniej z braku czasu nie napisałam, ale teraz Ci powiem. Masz bardzo dużo ciapiastych storczyków, które uuuuuuwielbiam

Agnieszko, niezwykle cenne i radosne są dla mnie powroty (choćby po roku
)
Widzę, że nie do końca jednak pozostałaś przy tym co masz, bo co jakiś czas Twoje dobre
potrafi się zlitować nad jakimś nieboraczkiem z jednym kwiatkiem, a po roku u Ciebie ma już burzę kwiatów
I tak trzymaj.
Piszesz - " jak widać, u mnie wciąż to samo..." Ale właśnie to w storczykowej pasji jest najtrudniejsze !
Utrzymać przez wiele lat dobrą kondycję roślin, bogate kwitnienia i ich powtarzalność, to nie lada umiejętność.
Wielkie brawa dla Ciebie
Poznaję wśród kwitnień pewną cattleję
Widzę, że traci z czasem na wybarwieniu. Albo starzeje sie, albo to kwestia światła i nawożenia.
Z czasem sobie pewnie 'odejdzie'. Jestem pod wrażeniem, że w ogóle u Ciebie wciąż kwitnie
A ogólnie, to wygląda u Ciebie jak w storczykowym buszu - plątanina liści, kwiatów, korzeni PIĘKNIE
Fajnie Agnieszko, ze choć rzadko, ale wciąż jesteś z nami i wciąż masz takie cudowne wyniki.
Vanda o ogromnych kwiatach, ascocenda, falenopsisy i i wszystkie inne.... marzenie

Widzę, że nie do końca jednak pozostałaś przy tym co masz, bo co jakiś czas Twoje dobre

I tak trzymaj.
Piszesz - " jak widać, u mnie wciąż to samo..." Ale właśnie to w storczykowej pasji jest najtrudniejsze !
Utrzymać przez wiele lat dobrą kondycję roślin, bogate kwitnienia i ich powtarzalność, to nie lada umiejętność.
Wielkie brawa dla Ciebie

Poznaję wśród kwitnień pewną cattleję

Z czasem sobie pewnie 'odejdzie'. Jestem pod wrażeniem, że w ogóle u Ciebie wciąż kwitnie

A ogólnie, to wygląda u Ciebie jak w storczykowym buszu - plątanina liści, kwiatów, korzeni PIĘKNIE

Fajnie Agnieszko, ze choć rzadko, ale wciąż jesteś z nami i wciąż masz takie cudowne wyniki.
Vanda o ogromnych kwiatach, ascocenda, falenopsisy i i wszystkie inne.... marzenie

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Bardzo ciekawe płatki ma ten"dziwaczek".
Cudownie kwitną ci storczyki
Cudownie kwitną ci storczyki

Agnieszko, bardzo się cieszę, że pokazałaś co u Ciebie
. Rośliny w świetnej kondycji, kwitnienia cudowne, mam nadzieję na częstsze relacje z Twoich parapetów
.

-
Agnieszko, pojawił się u mnie pierwszy nowy listek na phal variegata na razie jest kolor książkowy, będę Ci pisać jeśli i u mnie kolor będzie zanikał.
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
Witaj, bardzo owocnie, kolorowo oraz różnorodnie u Ciebie 
I pochwalam za symbiozę z pajączkami
Zapraszam do mnie ;)

I pochwalam za symbiozę z pajączkami

Zapraszam do mnie ;)
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Witam po kolejnym, nie wiem jak długim czasie przerwy. Ech, lepiej nie przeliczać...
Żal mi, że tu nie bywam, żal, że już nie żyję tak storczykami jak kiedyś, ale tak to bywa, pozmieniało się i życie toczy się dalej, tylko inaczej...
Dziś jednak muszę się pochwalić nowo otwartym kwiatkiem, wyhodowanym samodzielnie od sadzoneczki; ma 2 dni i jest cudny- "moje" kolorki- jestem aaabsolutnie zakochana!

To phal. hieroglyphica & mariae.
Zakwitł na dwóch pędach jednocześnie! Biorąc pod uwagę skłonność jego mamuśki, phal. mariae, do obfitego kwitnienia, nie powinno to może dziwić (chociaż mnie zaskakuje), w każdym razie zapowiada się bardzo obiecująco na przyszłość
Pozdrawiam serdecznie wszystkich znajomych! I nieznajomych też

Żal mi, że tu nie bywam, żal, że już nie żyję tak storczykami jak kiedyś, ale tak to bywa, pozmieniało się i życie toczy się dalej, tylko inaczej...
Dziś jednak muszę się pochwalić nowo otwartym kwiatkiem, wyhodowanym samodzielnie od sadzoneczki; ma 2 dni i jest cudny- "moje" kolorki- jestem aaabsolutnie zakochana!

To phal. hieroglyphica & mariae.
Zakwitł na dwóch pędach jednocześnie! Biorąc pod uwagę skłonność jego mamuśki, phal. mariae, do obfitego kwitnienia, nie powinno to może dziwić (chociaż mnie zaskakuje), w każdym razie zapowiada się bardzo obiecująco na przyszłość

Pozdrawiam serdecznie wszystkich znajomych! I nieznajomych też

Pozdrawiam, Agnieszka
Agnieszko, wprawdzie tu gdzie jestem nie mam komputera, tylko 'pipkam' na tel. kom., jednak jestem pod takim wrażeniem kwitnienia, które pokazałaś, że MUSZĘ skomentować
WIELKIE BRAWA za tak cudowny efekt opieki (w dodatku - jak piszesz - od maluszka). Kocham te kolorki i wzorki charakterystyczne dla grupy 'botaników' i ich mieszańców. Bardzo sie cieszę, że się tu pojawiłaś pomimo dłuuuuuugiej przerwy (stęskniłam się
)

Pozdrawiam, Joanna
Piękny kwiat
. Na pewno cieszy tym bardziej, że wyhodowany od maluszka - taki efekt to ogromna satysfakcja - gratuluję
.