Ślimaki w ogrodzie - zwalczanie,dyskusje
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ja mam inny problem - ślimaki. Potrafią w jedną noc zjeść dosłownie cały zagon bzów w szkółce. Niestety % odbijalności nie jest wysoki, nawet, jeśli rośliny są już ukorzenione. Około połowa nie odbija.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakubie ja ze ślimakami walczę na dwa sposoby
1- pojemniki z piwem w którym ślimaki się topią
2- chemia ("niebieskie kropki" sprowadzane z Belgii - kraju w którym ślimaków jest od groma i radzą sobie z nimi dość dobrze) - nazwy nie pamiętam ale mogę zdobyć
1- pojemniki z piwem w którym ślimaki się topią
2- chemia ("niebieskie kropki" sprowadzane z Belgii - kraju w którym ślimaków jest od groma i radzą sobie z nimi dość dobrze) - nazwy nie pamiętam ale mogę zdobyć
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- nocny_drwal
- Kontakt:
Chemię też stosuję. Zabija nad wyraz skutecznie. problem polega na tym, że za 3 - 4 dni wszystko wraca do normy. A niestety chemia na ślimaki jest bardzo droga w przeliczeniu na hektar. To taka walka z wiatrakami. Jedyne co można zrobić, to intensywnie zwalczać w pobliżu świeżo zasadzonkowanych roślin, za którymi ślimaki przepadają. jak rośliny się przyjmą, to już mniejszy problem. A niestety bzy to chyba ich ulubione 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- dianek
opcją jest jeszcze ściółkowanie trocinami jeśli masz do takowych dostęp - ślimak nie przejdzie po drobnych trocinach (oblepia się nimi i nie może się poruszać)
i host czasem nie hoduj - bo te to dopiero lubią ;) chyba że wtedy bzy ci zostawią w spokoju ;)
i host czasem nie hoduj - bo te to dopiero lubią ;) chyba że wtedy bzy ci zostawią w spokoju ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- nocny_drwal
- Kontakt:
Trociny mam, gdyż zakupiłem specjalny rębak do gałęzi. Niestety nic a nic to nie pomaga. W tunelach na zagonach jest piasek, po którym teoretycznie też nie powinny pełzać. teoretycznie... 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- dianek
ano nie można ;)
ślimaki mi zeżarły pół magnolii... na szczęście drugie pół zostało i żyje :P
a ślimaki mamy dość nietypowe
ślimaki mi zeżarły pół magnolii... na szczęście drugie pół zostało i żyje :P
a ślimaki mamy dość nietypowe
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
Dokładnie to ten
Od dwóch lat bardzo pospolity w okolicach pasma Policy, Hali Krupowej, Sidziny, Osielca, Makowa Podhalańskiego
Zlazło diabelstwo nieco niżej, już na 550 m.n.p.m można go spotkać (zazwyczaj siedział wyżej), przyszedł na smakołyki...
Teraz przyszły upały i trochę go mniej... może ucieknie bo przecież zgłupieć idzie... dzisiaj się nam do pomidorów dobierały :/ (u teściów siedzę, walczymy z ogrodem - fotki jutro wrzucę ;))
Od dwóch lat bardzo pospolity w okolicach pasma Policy, Hali Krupowej, Sidziny, Osielca, Makowa Podhalańskiego
Zlazło diabelstwo nieco niżej, już na 550 m.n.p.m można go spotkać (zazwyczaj siedział wyżej), przyszedł na smakołyki...
Teraz przyszły upały i trochę go mniej... może ucieknie bo przecież zgłupieć idzie... dzisiaj się nam do pomidorów dobierały :/ (u teściów siedzę, walczymy z ogrodem - fotki jutro wrzucę ;))
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- hana
- 10p - Początkujący
- Od: 9 kwie 2007, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ślimaki na drzewach
Z racji tego, że nie znalazłam podobnego wątku i problemu to postanowiłam założyć ten wątek.
Może ktoś z forumowiczów mi pomoże w tym temacie i coś podpowie. Ostatnimi czasami ( po ociepleniu ) na drzewach jabłoni pojawił się istny "wysyp" ślimaków, takich małych w żółtych skorupkach. Ślimaki opanowały całe gałęzie i pień, jest ich mnóstwo. Co jest powodem takiej "inwazji" i jak można się ich pozbyć, co użyć, jakiego środka?
Może ktoś z forumowiczów mi pomoże w tym temacie i coś podpowie. Ostatnimi czasami ( po ociepleniu ) na drzewach jabłoni pojawił się istny "wysyp" ślimaków, takich małych w żółtych skorupkach. Ślimaki opanowały całe gałęzie i pień, jest ich mnóstwo. Co jest powodem takiej "inwazji" i jak można się ich pozbyć, co użyć, jakiego środka?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Ślimaki na drzewie
Hana, też u nas tego pełno, na lilaku, na ścianach pod dachem altanki, na tyczkach do fasoli. Zbieramy do kubełka i solą posypujemy, to też szkodniki, może trochę mniejszego kalibru jak te bezdomne golasy ale np w truskawkach mogą sporo narozrabiać. Ja już nie mam litości do żadnych ślimorów.
Zdechłe zakopujemy w specjalnym takim kąciku za kompostownikiem, tam też wylewam resztki preparatów, jednym słowem jest to skrawek ziemii w ogóle nie użytkowany.
Zdechłe zakopujemy w specjalnym takim kąciku za kompostownikiem, tam też wylewam resztki preparatów, jednym słowem jest to skrawek ziemii w ogóle nie użytkowany.
Pozdrawiam! Gienia.
- hana
- 10p - Początkujący
gienia1230 a czym opryskać drzewka, jakim preparatem aby zniechęcić ślimaki do takich "wycieczek"? 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Niczym, same pewnie zlezą jak już będzie żarcie na dole. Wyzbieraj ile możesz i ukatrup, bo to się mnoży na potęgę.
Pozdrawiam! Gienia.
- hana
- 10p - Początkujący
Dzięki gienia1230 za poradę, od jutra zaczynam działać 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2011, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam ślimaki na ziemi, drzewach i wszystkim co jest możliwe do "wślimaczenia się". Strasznie mnie brzydzą i zbieram je przez rękawiczki, a te bez skorupek to tylko na łopatce.. brrr. Nie wiem jak wam, ale ja po tygodniu zbierania i kończeniu ich żywota miałam już serdecznie dość i teraz już tylko chodzę i zgniatam kamieniem. Dość szybko się rozkładają
Wokół ogrodzenia sypię też niebieskim preparatem, bo od sąsiada przychodzi ich mnóstwo.

Wokół ogrodzenia sypię też niebieskim preparatem, bo od sąsiada przychodzi ich mnóstwo.
Pozdrawiam Agnieszka