Ogród kocicy cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Ewo
. jestem pod wrażeniem Waszej przepięknej i bogatej kolekcji hortensji bukietowych. Kwitna Ci cudnie. Moje nie sa jeszcze takie zaawansowane. Tardivy jeszcze w pąkach, tak naprawdę kwitnie Vanilla i Anabelle. Wczoraj zauważyłam, że pojawiły się kwiaty płonne na kwiatostanach Le Vasterival . Są śliczne. Jak przestanie padać, może uda mi się zrobić zdjęcie. Wczoraj był upał nie do zniesienia. Dziś dużo chłodniej i gdyby nie deszcz możnaby zobić opryski i w ogóle pobyć w ofrodzie. Ale cóż. Wielkie brawa dla Lwiska za chodnik ze starych cegieł. Wygląda rewelacyjnie ujęty w ramy z drewna. Brawo!!!

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Bogusiu, cieszę się, że zajrzałaś do naszego ogrodu.
Hortensje bukietowe rzeczywiście są w tym roku piękne, z utęsknieniem czekam na Phantom kiedy to rozwinie swoje ogromne kwiatostany. A Tardiva jest dla mnie w tym roku najpiękniejszą z bukietowych, Lwisko woli Kyushu.
Lwisko lubi sobie porobić takie rzeczy, lubi kombinować, eksperymentować. W przygotowaniu ma dużą pergolę pod powojniki i może różę. Jeszcze zobaczymy co przy niej posadzimy, chwilowo na posadzenie czeka powojnik o pełnych kwiatach, a resztę sobie wymyślimy:-).
U nas dziś chłodno, nareszcie, ale niepotrzebnie pada deszcz, może przestanie i wymknę się do ogrodu.
Hortensje bukietowe rzeczywiście są w tym roku piękne, z utęsknieniem czekam na Phantom kiedy to rozwinie swoje ogromne kwiatostany. A Tardiva jest dla mnie w tym roku najpiękniejszą z bukietowych, Lwisko woli Kyushu.
Lwisko lubi sobie porobić takie rzeczy, lubi kombinować, eksperymentować. W przygotowaniu ma dużą pergolę pod powojniki i może różę. Jeszcze zobaczymy co przy niej posadzimy, chwilowo na posadzenie czeka powojnik o pełnych kwiatach, a resztę sobie wymyślimy:-).
U nas dziś chłodno, nareszcie, ale niepotrzebnie pada deszcz, może przestanie i wymknę się do ogrodu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Agnieszko dziękuję za miłe słowa:-).
Guzikowiec pięknie wygląda w naturze, dziś ma jeszcze więcej kolczastych piłeczek, są bardzo duże. Zdjęcia niestety nie oddają jego prawdziwego uroku.

Guzikowiec pięknie wygląda w naturze, dziś ma jeszcze więcej kolczastych piłeczek, są bardzo duże. Zdjęcia niestety nie oddają jego prawdziwego uroku.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie widziałam jeszcze horensji Phantom, więc będę niecierpliwie czekać na zdjęcia. Ewo czy Twoja lantana rosnie w gruncie czy w donicy? Ja kupiłam wiosna dwie sadzonki i posadziłam na tarasie w dużej donicy. Spodziwałam sie mnóstwa kwiatów a tu nic z tych rzeczy. Kwitnie jak z łaski i w ogóle nie przybyło nowych gałązek. Coś chyba jej się nie podoba na tarasie. Czy lantana lubi dużo słońca? Taras jest od południa i w słoneczne dni jest bardzo dużo słońca.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- kocica
- Kontakt:
Bogusiu, lantany uwielbiają słońce. Kiedy jest takie lato jak w tej chwili mogą kwitnąć słabo lub wcale. Lubią też jak się skubie kwiaty, które już przekwitły, wtedy mają więcej pąków. Jedna z moich też nie ma zawiązanych pąków, widać jest bardziej kapryśna. Nie wiem czy wiesz, ale lantana jest trująca dla zwierząt i ludzi, jest też kilkuletnią rośliną, warto więc zrobić sobie sadzonki po pewnym czasie jej uprawiania (czytałam, że najlepiej je pobrać w listopadzie). Martwi mnie ta informacja o tym, że nie jest długowieczna. Może ktoś wie więcej na jej temat?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witaj Danusiu, jukka to znalezisko wśród zielska kiedy się tu wprowadziłam. Zrobiłam z niej sadzonki i posadziłam rok temu. To jej pierwszy kwiat i nie jest bardzo wysoki, ma około metra. Co do derenia to powinien mieć karteczkę z nazwą, poszukam.
Tardiva coraz piękniejsza
Liliowce
Artemizja rozrosła się jak szalona
guzikowiec

Tardiva coraz piękniejsza

Liliowce

Artemizja rozrosła się jak szalona

guzikowiec

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witaj igiełko. Z guzikowcem nie mamy żadnego problemu. Posadzony był rok temu i urósł trzykrotnie od tamtej pory. W naszym klimacie nie przemarza, zimował bez żadnych zabezpieczeń w miejscu wietrznym i mocno nasłonecznionym.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witaj Agness, w zeszłym roku ta Tardiwa miała 3 badylki kwitnące, ostatnio porównywałam ją do zeszłorocznych zdjęć. Liliowce odkryłam rok temu na forum i dlatego zagościły w naszym ogrodzie, a guzikowiec jest rzeczywiście ciekawą rośliną, szkoda, że na zdjęciu nie widać jak duże są te najeżone piłki.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witam odwiedzających:-).
Polecam i hortensje bukietowe, i guzikowca. Są to rośliny bezproblemowe, a do tego piękne.
Hortensja phantom otwiera swoje wielkie kwiatostany
W dole Pinky Winky, a nad nią Tardiva
Wiciokrzew Browna bardzo ładnie się zagęścił i będzie już kwitł do mrozów
Kyushu

Polecam i hortensje bukietowe, i guzikowca. Są to rośliny bezproblemowe, a do tego piękne.
Hortensja phantom otwiera swoje wielkie kwiatostany

W dole Pinky Winky, a nad nią Tardiva

Wiciokrzew Browna bardzo ładnie się zagęścił i będzie już kwitł do mrozów

Kyushu

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.