Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Wspaniałe róże pokazujesz a do tego olbrzymy, a lilie, brak słów, rewelacyjne zwłaszcza na ostatnich fotkach Casablanca i ta o delikatnym kremowym kolorze, są przepiękne. Jest co podziwiać.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu z przyjemnością Ci spróbuje pomóc Obrazek
ja mam kilka i uważam,że jest to OT /Oriental Trampette/ Yelloween
chociaż u Kryszkiewiczów kupiłam ją pod inna nazwą zobacz Obrazek
Lilia Conca d´Or

OT Oriental Trompette
/zdjęcie skopiowane od- http://kryszkiewiczogrody.pl/
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co Ty chcesz od brzoskwiń ,to chyba wczesna odmiana ,bo moje jeszcze szare i bez jakiegokolwiek zabarwienia ,dojrzewają dopiero koniec września .Masz dorodne owoce i piękne kwiaty ,nie narzekaj Bogusiu :P
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu dziękuję :D . Nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo jestem zadowolona z kwitnienia tych dwóch lilii: Casablanki i Conca O'or (prawdziwie z niej Złota Muszla). Jak juz pisałam, jesienią posadziłam pierwsze lilie i pierwsze kwitnienia były takie sobie. Afrodite w ogóle nie przypominała tej z obrazka z cebulą, biała królewska była już lepsza ale nic szczególnego. No i te dwie. Najpierw otworzyła jeden pąk Casablanka, a następnego ranka jak wyszłam na taras osłupiałam. W nocy Casablanka otworzyła kolejny pąk a Conca d'Or cztery. I wszystkie kwiaty ogromne, piekne i pachnące. Nawet moi domowi faceci wytrzeszczyli oczy jak zobaczyli te lilie, a mąż przytomnie zapytał, skąd się one wzięły w naszym ogrodzie. Jak widzisz wiara w moje umiejętności ogrodnicze nie jest ugruntowana :roll: . Czekam niercierpliwie na rozkwitnięcie następnych Casablanek i Muszli, bo tylko takie kupiłam. Teraz na pewno kupię Red Dutch i jakąś różową i czerwoną. Chyba zapadłam na liliową przypadłość i bardzo mi z tym dobrze :D .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu witaj :D. Wcale nie narzekam, wręcz cieszę się, że w tym roku brzoskwinia obrodziła, ma piekne zdrowe liście i ani sladu kędzierzawki, która w zeszłym roku była straszna. Owoce wydają mi się małe ale mi to w nie przeszkadza. Dwa lata temu, kiedy tez maiła dużo owoców, trochę zjedliśmy a z większości zrobiłam pyszne dżemy. W tym roku zrobię tak samo. Już się cieszę na tę robotę, bo odtąd są w sprzedaży cukry żelujące i nie trzeba dżemów smażyć godzinami, bardzo lubie je robić. W tym roku zrobiłam już dżemy z truskawek, moreli i jagód. teraz będę robić z czereśni i wisni, no i z brzoskwiń, a potem ze śliwek. No i oczywiście powidła wg przepisu Hani! Pyszne były, ale już ostatni słoik przeszedł do historii.
Bogusia
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Bogusiu większość lilii najpiękniejsze ma kwitnienie w drugim i następnych latach po posadzeniu.Cebula jest większa "zadomowiona"w ziemi to i kwiaty wydaje piękniejsze i większe.
Ten rok nie jest,przynajmniej u mnie,korzystny dla tych kwiatów.Mokro i brak słońca spowodowało małe wybarwienie i wykształcenie kwiatów.Ale jakby nie było są to kwiaty o niespotykanej palecie barw,kształtów i pięknym zapachu.Najmocniejszy zapach mają trąbkowe
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Bogusiu-niezmiernie mnie cieszy Twoja brzoskwinia.Uwielbiam brzoskwinie i morele.Hortensje masz piękne.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Bogusiu, piękne szalone hortensje! Przeglądam Twoje zdjęcia, dużo tego, wiec na razie wpisuję się z białą ślazówką, bo mam :-) a widziałam w wątku Hanki, że poszukujesz. jeśli chcesz, przypomnij się na PW w połowie sierpnia, powinnam już mieć nasionka - tylko z nimi to chyba tak jest, że zawsze część siewek będzie miała białe, a część różowe kwiaty...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny :D. 100krotko pięknie dziękuję za propozycję nasion ślazówki. Chętnie skorzystam :D. Czy ta ślazówka to krzew ? Dziś hortensje, głównie bukietowe. Mam 8 krzewów i jedną sadzonkę królewskiej Anabelli od Kasi Cilli77. Muszę kupić jakieś podpórki dla Limelight, bo strasznie wyginają się jej gałązki pod ciężarem kwiatów. Podobnie jest z Grandiflorą. Tardivy, Vanilla i Le Vasterival stoją wyprostowane a przecież Vanilla ma duże kwiatostany. Są coraz piękniejsze i naprawdę warto je mieć w ogrodzie. Nie wiem dlaczego hortensja pnąca odczepiła się od ściany domu, po której się pięła. Teraz pędy wiszą w powietrzu pędy i nie wygląda to dobrze. Nie wiem jak jej pomóc, bo nie mam jak przywiązać ja do ściany domu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zakwitła kolejna Casablanka
Obrazek
Warwick Castle drugie kwitnienie
Obrazek
Astrid Lindgren
Obrazek Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu ,ależ Ty masz piękne hortusie :shock:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Tak sobie popatrzyłam, żeby oczy hortensjami nacieszyć, u mnie dopiero zaczynają kwitnąć, no, ale młodsze są. Jest nadzieja, że z wiekiem wypięknieją. Zarzekałam się, że koniec z różowymi różami, bo mi zdominowały ogród, ale ta Twoja Astrid Lindgren nie daje mi spokoju.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Bogusiu-Ty i Tess jesteście hortensjowymi potentatkami.Już nie wiem u której ciekawsze okazy?
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Bogusiu

piękne są hortensje prawda???
ja mam też sporo,Anabelkę,Limeligt,Grandiflorkę,Earl Sensation,Vanilie, La Vastervival,Twinky-Pinky no i dębolistną Snow Queen....marzy mi się z dębolistnych Harmony :oops: :oops:
Najstarsza u mnie to Twinky-Pinky 4 lata mam ją w ogrodzie.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie miłe Koleżanki :D . Frido bardzo CI polecam Astrid Lindgren. Widzisz jak pięknie kwitną te dwa krzewy, a nie sa w dobrej kondycji, po jesiennym przesadzeniu. Moja rada posadź ją w docelowe miejsce od razu, pamiętając , że w ciągu dwóch lat osiągnie spokojnie 1,5 m wysokości. Tess, Bogusiu , Ewo miło mi Was widzieć :D. Tak, hortensje bukietowe stały się wraz z różami i rh moją ogrodniczą pasją. Nie mam tylu gatunków co Tess, bo duzo miejsca zabieraja 3 duże Tardivy i brakuje go na nowe krzewy. Założyłam, że po jednej stronie długiej rabaty będą hortensje bukietowe i hosty a po drugiej ogrodowe i żurawki. Założenia założeniami, a nie wiadomo jak :wink: między bukietowymi, wylądowała duża Rosarium U i dwie wielkie serduszki.Jeżeli jednak, po zimie, wypadną znowu jakieś hortensje ogrodowe, w ich miejsce zacznę sadzic hortensje bukietowe. Marzy mi się Pink Diamand i dębolistne i Earl Sensation :D.
Bogusia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Bogusiu - weszłam na chwilkę i utonęłam :D
Utonęłam w zapachu lilii, róż i ich pięknych kwiatów.
Utonęłam też w krzewach hortensji... przywołałaś je w moim wątku,
nie sądziłam jednak ,że masz ich aż tyle i w tak zaawansowanym rozkwicie...
PIĘKNE<PIĘKNE i pięknie rozplanowałaś ich nasadzenia - wschodnia strona domu
tu w towarzystwie żurawek a tam host... nie mogło być lepszego towarzystwa.
Oczywiście,że się rozrosną i pewnie będziesz coś tam musiała pokombinować w przyszłości ale jak tam musi być pięknie aktualnie w upalne popołudnie ...
Widok z lotu ptaka częściowo oddaje ten urok... :)
Bogusiu - róże masz arystokratki z najwyższej półki,toteż wyglądają znakomicie .
Powiedz sama,czyż mimo uciążliwej choroby czyż nie są to i tak najpiękniejsze kwiaty lata??? :roll: :D Bezsprzecznie są... :D
Było mi bardzo miło zobaczyć Twoje wszystkie piękności ogrodowe,pozdrawiam serdecznie
i do następnego razu Bogusiu ;:100
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”