Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale się naoglądałam i to ma być troszeczkę kwitnących :wink: wspaniale Ci wszystko kwitnie istna burza kwiatów i kolorków ....ja pnącą różyczkę kupiłam jesienią i też się zastanawiam jak z tym cięciem ma być :roll:
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Pajęczyna z pajączkiem ekstra.Zdradz tajemnicę jak pielęgnujesz swoje powojniki,ze sa takie śliczne
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joluś, jestem, zgodnie z zaproszeniem :wink: . Wrzucę swoje sugestie, jakie nasunęły mi się po obejrzeniu fotek. Pamiętaj, że to tylko moje skromne propozycje, bo ogród i tak sam w sobie jest śliczny :D :wink:

dookoła tej kamiennej wysepki, zamiast kamieni wsadziłabym róże z lawendą od przodu, zostawiając górną część bez zmian - pięknie eksponowałoby to ten kosz, a róże nadałyby ciepła i lekkości :wink:
Obrazek

Tutaj dodałabym róże w pobliżu kratki, tuż koło lilii - lilie, clematis i róże to piękne zestawienie :wink: :D Po prawej stronie lilii lub przed lilią wsadziłabym Rhapsody in Blue, a po lewej Fellowship, Peace lub Marie Curie :wink:
Obrazek
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu jak zawsze pięknie i bajecznie kolorowo. Pajęczynki extra.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatka fajnie ,że nas odwiedziłaś. Napisałam "troszeczkę kwitnących "bo to co kwitnie nie tworzy wielkich kolorowych kobierców i gubi się gdzieś w tym wielkim ogrodzie .
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia miło Ciebie u nas gościć. Moje clematisy to właściwie tylko podlewam odżywką do clematisów i podsypałam korą - ale widać to im wystarcza i za to je lubię.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vertigo dziękuję za wizytkę . Bardzo chętnie przyjmuję plany nasadzeń na moich rabatkach , bo wciąż je zmieniam i upiększam i walczę o to , by było kolorowo. Tu w okolicy tego clematisa mam wsadzone 2 różyczki( oczywiście nie znam nazwy )ale jeszcze nie kwitną i jedna jest jakaś malutka i zabiedzona i może czas to zmienić:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj to nasze kamienisko mnie bardzo denerwuje ale nie można tam niczego posadzić, ponieważ tam jest ogromne bagno i mokradło i jedynym rozwiązaniem było obłożenie włókniną i obsypanie kamieniami...chociaż Twój pomysł bardzo mi się spodobał to na razie musi zostać to co wymyśliłam - zrobiłam donicę z włókniny wsadziłam kulki z bukszpanów i bonsaia ze świerku conika ,obsypałam korą i tak właściwie to się teraz zastanawiam czy może rosły by tam róże czy jednak za mokro?
Obrazek
Obrazek

Ale podsunęłaś mi pomysł ,żeby różyczki wsadzić właśnie między moje lawendy...i tak zrobię:
Obrazek

A podpowiedz co i jak ciąć tą moją różyczkę pnącą?

Dziękuję.Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko witaj ;:106
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jolu, pnącą różę nie trzeba mocno ciąć - jedynie odmładzać poprzez wycinanie starszych niż 4 lata pędów, wycinanie chorych i krzyżujących się :wink: Poza tym wystarczy przycinać końcówki wiosną, jak zaczną kwitnąć forsycje - to najlepszy czas na przycinanie róż.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia dziękuję za odpowiedź. Będę szukała różyczek i uczyła się je pielęgnować.
Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Dwa ostatnie zdjęcia przecudne :lol: Jolu a co masz z drugiej strony od tego wzniesienia z kamieni co stoi ten ....ach kosz- jaki on cudny pewnie od tego samego wykonawcy ....jakoś nie mogę sobie ułożyć wszystkich widoczków w jeden wspaniały ogród co go skrywasz nutką tajemnicy musisz mieć niezłe hektary :wink:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata T pisze:Dwa ostatnie zdjęcia przecudne :lol: Jolu a co masz z drugiej strony od tego wzniesienia z kamieni co stoi ten ....ach kosz- jaki on cudny pewnie od tego samego wykonawcy ....jakoś nie mogę sobie ułożyć wszystkich widoczków w jeden wspaniały ogród co go skrywasz nutką tajemnicy musisz mieć niezłe hektary :wink:
Beatka z tej str. to faktycznie najładniejszy jest mój kosz z kwiatami ,który dostałam jakieś 5 lat temu na imieniny ,a teraz okazało się ,że zamówiony był właśnie u tego pana co kupiłam ptaki. Ma pan talent.

A to jeszcze zbliżenie koszyka z kwitnącymi:

Obrazek

A z tej str. za koszem to :oops: :oops: :oops: aż wstyd pokazywać. To miejsce ciągle jeszcze nie przerobione. I właściwie dopiero dzisiaj od rana zaczęłam tam sprzątać. Tak naprawdę to jeszcze wczoraj bym nie pokazała tego miejsca. Dzisiaj zrobiłam kilka fotek ale nie ma tam nic szczególnego:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Widac,że popracowałaś sobie przy urzadzaniu takiego ogrodu.Lubię kamień a u Ciebie jest on ładnie wkomponowany w zieleń.Hosta mnie zachwyciła,u mnie rosną tylko o fioletowych kwiatach.Róże wnoszą oprócz pięknych kwiatów także zapach do ogrodu,więc warto je posadzic.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia Miło ,że nas odwiedziłaś. Wszystkie kwitnące ,a do tego pachnące roślinki nadają w każdym ogrodzie klimatu . A gdzieś wyczytałam ,że nie ma pięknych ogrodów bez róż więc będą i u mnie.
Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze jeden z moich powojników - najmłodszy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek