Ogród Ewy F
Geniu!Jak lało bylo żle,ale upał tez kwiatom nie służy i mnie też
Pola! Pojedynczo lilii nie sadzę,Zawsze zajmują koło metra kwadratowego,aby był efekt i łatwiej wtenczas je pielęgnować.Zawsze dobrze wyglądają na tle zimozielonych,łączę cheęnie z ostróżką,clematisami ,a nade wszystko hortensją.
Z liliowcami cos przeskrobałam? Co Ty mówisz? Zbieram je od ubiegłego roku,ze starymi odmianami moze z 50,jeszcze małe .Jedynie prawda jest ,że są piekne Przeanalizuje Twoje zakupy wieczorem.Ziemia zakupiona nie jest rozwiązaniem,bo zbankrutujesz.Teren polej środkiem chwastobójczym ,odczekaj i posiej łubin i przekop z wapnem.Wiem ,że to trudne,ale zaoszczedzisz sobie pracy i rozczarowań
Kup obornik słomiasty,przesyp go ziemią i liscmi na jesieni.Musisz mieć cos co poprawi strukturę ziemi,ja mam podobną sytuację
Pola! Pojedynczo lilii nie sadzę,Zawsze zajmują koło metra kwadratowego,aby był efekt i łatwiej wtenczas je pielęgnować.Zawsze dobrze wyglądają na tle zimozielonych,łączę cheęnie z ostróżką,clematisami ,a nade wszystko hortensją.
Z liliowcami cos przeskrobałam? Co Ty mówisz? Zbieram je od ubiegłego roku,ze starymi odmianami moze z 50,jeszcze małe .Jedynie prawda jest ,że są piekne Przeanalizuje Twoje zakupy wieczorem.Ziemia zakupiona nie jest rozwiązaniem,bo zbankrutujesz.Teren polej środkiem chwastobójczym ,odczekaj i posiej łubin i przekop z wapnem.Wiem ,że to trudne,ale zaoszczedzisz sobie pracy i rozczarowań
Kup obornik słomiasty,przesyp go ziemią i liscmi na jesieni.Musisz mieć cos co poprawi strukturę ziemi,ja mam podobną sytuację
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Ewo - trafiłam do Twojego ogrodu przypadkiem i strasznie się cieszę. To co zobaczyłam bardzo mi się spodobało. Jestem pod wrażeniem kolekcji irysów i lilii (ale to piszą Ci wszyscy
)
Chciałam w tym roku dokupić kilka po 3 sztuki ale jak widze u Ciebie znacznie lepiej wyglądają w sporych zestawieniach.
Czytałam też u Ciebie , że ziemia dla liliowatych jest kwaśna? Czy czasem czegoś nie pokręciłam.

Chciałam w tym roku dokupić kilka po 3 sztuki ale jak widze u Ciebie znacznie lepiej wyglądają w sporych zestawieniach.
Czytałam też u Ciebie , że ziemia dla liliowatych jest kwaśna? Czy czasem czegoś nie pokręciłam.
cześć! U mnie ziemia pod lilie była przywożona z łąk -jest to torf lekko kwaśny i dobrze się mają.ja tez wol wkieksze zestawienia lilii,ale maksymalnie kupowałam po 10,a przewaznie po 5 sztek i czekalam na rozmnożenie
Geniu! W przyszlym roku dostaniesz ładną sadzonkę razem z pozostałymi,ktorych nie miałam.Wtym roku go rozsadzę,bo się rozdrobnił i ładną Ci wyhoduję.
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
Witaj Ewo, dziś jeszcze raz przeszłam przez Twój ogród i serdecznie Ci gratuluję. Zauważyłam czytając wątki, że masz dużą wiedzę ogrodniczą. Byłam przekonana, że liście irysów po przekwitnieniu należy przycinać. Gdzieś u Ciebie przeczytałam, że przycina się tylko te chore. Czy to znaczy, że jeśli nie przytnie się liści, to w następnym roku one lepiej kwitną? Mam jeszcze jedno pytanko. Co posadzić w sąsiedztwie irysów, żeby nie były tak bardzo widoczne latem, bo liście zwykle wyglądają nieciekawie w sierpniu i wrześniu.
Haniu!Moja wiedza ogrodnicza jest wyrywkowa i czysto amatorskaCzęsto też działam na zasadzie intuicji Pozbawienie rośliny części zielonej,gdy tworzy kłącza i zalążki pąków nie jest moim zdaniem wlaściwe,chyba że chcemy uniknąć większego zla i przeciąć chorobę.irysy,oprócz miniatur,to rośliny drugiego planu tj poprzedzam je albo wiosennymi albo jednorocznymi[/img]
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewo !
Z wielką przyjemnością oglądałam Twój ogród. Jestem pełna podziwu,że samodzielnie i w trudnych warunkach glebowych stworzyłaś niezwykłej urody ogród - jest piękny latem i zimą !
Pisałaś,że najbardziej zależy Ci na stworzeniu harmonijnej całości- udało Ci się to znakomicie! Ja też dążę do tego ideału, mam nadzieję,że osiągnę kiedyś efekt choć zbliżony do Twojego.
Uważam,że osiągnęłaś perfekcję w komponowaniu barw. Nie cierpię różowego koloru, ale musiałam zachwycić się kompozycją różowo- fioletowo-białą, po prostu musiałam... Myślę,że duże znaczenie ma tu to, co podkreślałaś wielokrotnie - rośliny rosną w grupach.
Dodam jeszcze,że moim marzeniem są obrzeża i elementy architektoniczne w ogrodzie ze starej cegły i tak piękna kolekcja lilii, jak u Ciebie.
Wyrazy uznania !
Z wielką przyjemnością oglądałam Twój ogród. Jestem pełna podziwu,że samodzielnie i w trudnych warunkach glebowych stworzyłaś niezwykłej urody ogród - jest piękny latem i zimą !
Pisałaś,że najbardziej zależy Ci na stworzeniu harmonijnej całości- udało Ci się to znakomicie! Ja też dążę do tego ideału, mam nadzieję,że osiągnę kiedyś efekt choć zbliżony do Twojego.
Uważam,że osiągnęłaś perfekcję w komponowaniu barw. Nie cierpię różowego koloru, ale musiałam zachwycić się kompozycją różowo- fioletowo-białą, po prostu musiałam... Myślę,że duże znaczenie ma tu to, co podkreślałaś wielokrotnie - rośliny rosną w grupach.
Dodam jeszcze,że moim marzeniem są obrzeża i elementy architektoniczne w ogrodzie ze starej cegły i tak piękna kolekcja lilii, jak u Ciebie.
Wyrazy uznania !