Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny trawniczek ,jak i cały ogród .Pracy w nim mnóstwo ,ale efekty powalające . :wink:
Pomidorki ;:8
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, no przez ostatnie 10 lat , to rzeczywiście sporo tych kilometrów za kosiarką się przebyło, przeciętnie koszę 23-25 razy w roku po 10 kilometrów, pomyślę , może się wybiorę na najbliższą olimpiadę w konkursie chodu( za kosiarką).

MARIOLO- dziękuję za odwiedziny, pomidorki , to moja specjalność, lubię przy nich pracować ,a pracy przy nich jest dużo , ale za to odwdzięczają się smacznymi owocami.

Najwięcej to przy uszczykiwaniu wilków i okręcaniu każdego pędu wokół sznurka, robię to przeciętnie dwa razy w tygodniu, poza tym podlewanie, plewienie( bez zruszania ziemi, bo korzonki ledwo co przykryte ziemią), no i bawienie się w" pszczółkę".

Obserwuję na bieżąco dział warzywniczy , i zauważam że nie tylko Ty na własnych błędach się uczysz uprawy pomidorów.

BOŻI- dziękuję za odwiedziny, sadzonkę kielichowca kupiłem i posadziłem do ogrodu w 2003 roku, w 2006 roku pokazał pierwsze kwiaty, a od 2007 roku , rokrocznie obficie kwitnie.
W moim ogrodzie kwitnie on od połowy czerwca ( w tym roku trochę później bo mróz zniszczył w maju młode pędy), do końca sierpnia.

Tak długie kwitnienie spowodowane jest tym że bezpośrednio po przekwitnięciu wyłamuję zawiązkę owocową, i zaraz w tym samym miejscu, wyrastają nowe pąki kwiatowe.

IDO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszej pracy w ogrodzie. W tej chwili moje pomidory ( i zapewne u innych również) , znacznie ograniczają zawiązywanie owoców i gubią kwiaty, gdyż po prostu mają ważniejsze zadanie, jakim jest wykształcenie dorodnego owocu.

Oczywiście , dużo kwiatów się zawiązuje, ale i dużo opada, bo to już taki okres w uprawie pomidorów. Będą jeszcze obficie zawiązywać owoce, za jakiś miesiąc, jak te co są zawiązane zostaną zerwane ( i zapewne zjedzone).

Grzybki, to specjalność mojej małżonki, nie ma dnia by , chociaż na chwilę nie wyskoczyła za płot, do" naszego lasku" ( jak go nazywamy, bo ma rozmiary 300 na 300 metry), na razie zbiera kurki, innych jeszcze nie ma.

Łowienie ryb, to ostatnia czynność, jaką lubię robić w ogrodzie, już wolę im robić zdjęcia, a amury są takie fotogeniczne jak sobie grzbiety w słońcu grzeją.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, co, jak co, ale porządek w Twoim ogrodzie, jest wzorowy, wprawdzie nie masz takiego trawnika jak nasz, ale na rabatach kwiatowych masz śliczniei czyściutko. Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo bym Ci podrzucił , wiadro, dwa, naszych pomidorów, palce lizać, nasi goście , zachwyceni są smakiem naszych pomidorów.

ELU- dziękuję za odwiedziny, prawdę piszesz, czego więcej trzeba, chyba tylko zdrowia, w ogrodzie wszystko pięknie rośnie, wprawdzie deszczów było trochę za dużo, ale komu dogodzi z pogodą.

Nastał czas zbiorów, po ciężkiej pracy, i nie ma powodów narzekać. Niestety na rybkę musisz trochę poczekać, mam nadzieję że niedługo będzie w Twoim stawie " Taaaaaaaaaaka r y b a".

PYZIA- dziękuję za odwiedziny, no, tych tłumów nie jest wiele, by zakłócały pracę w ogrodzie. jest czas na pracę i na oprowadzenie gości po działce, czy wypicie kawy,czy herbaty.

Pracy jest trochę ,ale nie za dużo, jak się już zrobi porządek, to łatwiej go później tylko utrzymywać, najgorzej jak się przez pewien okres " zapuści" ogród, to później, rzeczywiście jest dużo do odrobienia . Trampolina jest ciągle testowana, więcej przez dorosłych niż przez dzieci.

Mieczyki dopiero zaczynają kwitnienie, dzisiaj już kilka zaczynało pokazywać swoje kolory, mam nadzieję że jutro je pokażę. Mieczyków rośnie ponad 300 sztukm, powinien być" festiwal kolorów"

JOLU- dziękuję za odwiedziny i za ocenę naszej pracy. Pracy jest rzeczywiście mnóstwo, ale i na odpoczynek też znajdzie się czas, zwłaszcza że teraz prawie w Nokłach mieszkamy.

Dzisiaj wieczorem ogród wyglądał:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu, czy to "biedronkowa"malwa? Bo u mnie też ma ogromniaste pąki, wygląda faktycznie na pełną.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

W tamtym roku na rynku kupiłam u starowinki kwiatuszka w kubeczku , miała to być pełna malwa . W tym roku okazało się ze to naparstnica :lol: , szkodzi nic mam jedną więcej , a jej może brakowało do chlebka .

Tadeusz w takim razie życzę dużo zdrówka , byś dalej miał siłę do biegania za kosiarką i uszczęśliwiania nas swoim towarzystwem i fotkami z ogrodu i służenia dobrym słowem jak Ty to potrafisz i pomocą .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, sadzonek malw nie kupowałem w Biedronce, te co mam, u nas rosną już kilka lat. Co pewien okres kupuję nasiona malw i je sieję do gruntu. Z Biedronkowych zakupów nie mogę odnaleźć białej liatry, nie wiem gdzie ją posadziłem, jak na biało zakwitnie, to się ujawni.

ELU- dziękuję za odwiedziny, na targu, to się tak kupuje, czasami "baba" nie wie co sprzedaje. Ja kupuję od "takich sprzedawców" jak roślina kwitnie, albo po liściach wiem co to za roślina.
Dziękuję za życzenia zdrówka, bo jutro , znowu wieczorem będę 10 kilometrów bliżej "BAJKAŁU"

A oto kolejna porcja zdjęć z naszego ogrodu. Jako że dzisiaj ,jak w każdy czwartek dzień targowy, jak to nie odwiedzić , no i oczywiście zawsze "coś" się wypatrzy. Dzisiaj wypatrzyłem piękną białą lilię i trzy odmiany nieznanej mi rośliny, ważne że mają piękne kwiaty i są bylinami.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i jak tu się nie pochwalić pięknymi owocami pomidorów, uprawianych oczywiście, tylko pod osłonami. Tegoroczny rok dobitnie pokazał że pomidorów bez osłon nie warto uprawiać, bo się tylko można narobić, a nie mieć z tego żadnych korzyści, nie wspominając o stresie, w jaki wpada hodowca widząc owoce swojej pracy, nadajace się tylko do wyrzucenia ( ale nie na kompostownik)

Obrazek

Kolejne kwiaty pokazują swoje kwiaty- malwy, mieczyki i dalie.

Obrazek[URL]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb2b514fc361afc9.html]Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Wypatuj Tadziu tej białej liatry, ja też kupiłam, ale wygląda jakby chciała mieć kolor jak pozostałe w ogrodzie - wrzosowy :cry:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz chyba przestanę zaglądać do Twojego ogrodu, gdyż po każdej wizycie ma cholernego doła oglądając nowe nasadzenia iglaków.
Jak już wcześniej pisałem wszystkie sklepy i centra ogrodnicze omijam dużym kołem, aby nie skusić się na nowy zakup. Ogród moj nie jest w stanie pomieścić dodatkowych nasadzeń,
zniknoł z niego ogródek warzywny kurczą się trawniki i rabaty których miejsce zajmują iglaki.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Niesamowita pełna malwa. Podobają mi się dalie - biała i różowa.
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Tadziu masz zawsze wszystko wypielęgnowane roślinki,bardzo ładnie u Ciebie taka przestrzeń.
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Tadeuszu, w naszym kraju jest tyle bałaganu, brudu, niedbalstwa, że tym bardziej człowiek raduje się, widząc efekty Twoich działań. Na pewno jesteś wzorem dla rodziny i sąsiadów. Skąd u Ciebie Tadeuszu taka determinacja, jak to się dzieje, że Ci się chce chcieć?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Tadeuszu dziękuję za miłe słowa bo są one dla mnie podporą , za Twoją poradą podpatruję ogródki i coś staram się zrealizować u siebie. Niezmiernie się cieszę że masz ochotę zajrzeć do mojego ogródka a obawiałam się że nic tam nie ma interesującego dla Ciebie i będzie to jednorazowa wizytacja... A jednak nie ! Dziękuję i skromniutko proszę zaglądaj i podpowiadaj - będę pilnie słuchać.
Tadeuszu dla Ciebie ;:12
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BOLKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, do rzadkości należą moje komentarze na wątku osobistym, wolę się wypowiadać za pomocą zdjęć z ogrodu.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, jakoś nie mogę wypatrzy tych dwóch sadzonek białej liatry , kupionej w Biedronce. W kolorze wrzosowym, to mam już kilkadziesiąt tych "słupków", nawet nie wiem gdzie je posadziłem.

ZENKU- dziękuję za wizytę w ogrodzie, czwartkowa wizyta na targu, to prawie obowiązek, prawie nigdy nie mam w planie zakupu roślinek, ale sprzedawcy roślinek , nie tylko dobrze mnie znają , ale również wiedzą jakich roślinek nie mam w ogrodzie, i gdy mnie tylko zobaczą od razu wręczają już zapakowane roślinki, i jak tu im odmówić, przecież to staje się już nałogiem. Dzisiaj (w piątek), znowu stałem się właścicielem nowej roślinki, żeby Ci ciśnienie nie skoczyło, tym razem tej roślinki nie pokażę, ale jest przecccccccccccccudna, marzyłem o niej od dawna.

ASIU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście, piękne pełne kwiaty ma ta malwa, rośnie u nas w ogrodzie już kilka lat, na szczęście wiatr, w czasie wichury jej nie połamał.

ANITO- dziękuję za odwiedziny naszego ogrodu i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.

ROSEA- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, no cóż 45 lat komunizmu, gdzie wszystko było "nasze" a nie " moje" musiało przynieść takie skutki, jeszcze do dziś jest wielu, którym się "należy", oczywiście bez zbędnych wysiłków.

Determinację w dążeniu do celu zaszczepili mi rodzice, którzy mając nas sześcioro , zrobili wszystko by każdemu dziecku dać wykształcenie, mimo że z trudem wiązali koniec z końcem .

Wspólnie z małżonką , budując ogród, naszym marzeniem było ,by po nim z radością biegały nasze wnuki. Jak zdążyłeś/zdążyłaś/ zauważyć, spacerując po naszym ogrodzie, nasze marzenia się spełniły, nie ma większej satysfakcji z pracy w ogrodzie , jak widzieć "baraszkujące" wnuki w ogrodzie słyszeć ich głośne wyrazy zadowolenia. Czyż to nie powód by się "chce chcieć?".

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, jestem stałym gościem w Twoim ogrodzie, mimo że nie zostawiam za sobą śladów, ciągle obserwuję Twoje poczynania, cieszy mnie że szybko się uczysz tworzenia ogrodu i robisz to starannie i z rozwagą, tak trzymaj.

W ogrodzie kwitną kolejne rośliny, rozpoczynają kwitnienie lilie królewskie, ciągle kwitnie kielichowiec, zakwitła kolejna tygrysówka, kolejne mieczyki.

Na koniec pokażę naszą winnicę. W szklarni posadzone są w sumie 5 odmian winogron, odmian tzw" węgierskich", z tego na 3 odmianach są już owoce. Na gruncie rośnie około 10 odmian winogron , niestety ,majowe przymrozki spowodowały że nie ma na nich owoców.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wygląda na to, że mogę Ci pomóc w identyfikacji wczorajszych zakupów...Dwie pierwsze byliny to pestemony, a trzecia ostatnia to gaura różowa.
Cudowne malwy - choć mam do nich ogromny sentyment pozbyłam się swojej, bo rdza ją zeżarła :evil:
Już tyle czerwonych pomidorów masz :?:
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Tadeuszu a cóż to za ? tygrysia piękność??? Niesamowita! Nie znam się na liliach itp, czasami tylko któraś mnie
zachwyci, jak ta u Ciebie... Na pomidorach też ledwo się znam...z determinacją wielką uprawiam ale te lubię, oj lubię!
Wyrazy uznania dla niebywałych efektów pracy :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Dzięki, Tadeuszu za wyjaśnienie. Twoi rodzice byliby wzruszeni, gdyby to przeczytali. A wnuki pewnie po latach docenią Twoje starania. I pewnie o to w tym wszystkim chodzi......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”