Najplenniejsze odmiany ogórków
Najplenniejsze odmiany ogórków
Jakie odmiany ogórków są waszym zdaniem najplenniejsze,i są w miarę tolerancyjne na choroby?
Jakie zbiory uzyskujecie z danej odmiany w sezonie?
Jakie zbiory uzyskujecie z danej odmiany w sezonie?
Ja w tym roku,uprawiam odmianę "śremski", jest to bardzo plenna odmiana,ale dość wrażliwa na mączniaka.
Tak to wygląda w gruncie.
[/URL
A tak pod osłoną (też śremski)
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bbfc98f409502fb.html]

Dopiero zaczynam zbiory.
Tak to wygląda w gruncie.

A tak pod osłoną (też śremski)
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bbfc98f409502fb.html]

Dopiero zaczynam zbiory.
Ja w sumie testowałem kilka odmian... Alladyn, Odys, Kronos Skierniewicki, Rodos, Octopus, Reja, Parys.
Co mogę o nich powiedzieć - na pewno to, że ich wysoka tolerancyjność na mącznika rzekomego, to nie są puste słowa; mączniak rzekomy pojawia się kilkanaście dni później. Odys dodatkowo wyjątkowo dobrze radzi sobie przy kiełkowaniu w niskich temperaturach. Skuteczność kiełkowania podnosi też niewątpliwie zaprawienie nasion.
Wydajność/plenność jest duża, o ile tylko zapewnimy im dobre warunki do rozwoju. Szczegółowych danych nie przytoczę, nie mierzyłem tego.
Co mogę o nich powiedzieć - na pewno to, że ich wysoka tolerancyjność na mącznika rzekomego, to nie są puste słowa; mączniak rzekomy pojawia się kilkanaście dni później. Odys dodatkowo wyjątkowo dobrze radzi sobie przy kiełkowaniu w niskich temperaturach. Skuteczność kiełkowania podnosi też niewątpliwie zaprawienie nasion.
Wydajność/plenność jest duża, o ile tylko zapewnimy im dobre warunki do rozwoju. Szczegółowych danych nie przytoczę, nie mierzyłem tego.
Nie.Cały dzień są otwarte drzwi i wszystkie szczyty namiotu,więc pszczółki i trzmiele bardzo ładnie pracują pod osłoną,przylatując z sąsiedniej łąki.Rybka pisze:Irek, a nie masz problemow z zapyleniem sremskiego pod oslonami?

Trzeba silnie ciąć pędy w kątach liści,inaczej w krótkim czasie powstanie dżungla i wtedy będzie problem z zapylaniem.
Ja pierwsze dwa,tnę całkowicie,aby wzmocnić system korzeniowy,następne za drugim liściem(zostawiam dwa węzły na pędzie)
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam, no niby w szklarni( bez ogrzewania) kronosa skierniewickiego, zbieram już ogóreczki, ale one jakiś takie grubaśne. Zrobiłam małosolne. Wszystkie w środku puste. Czyżby ta odmiana nie nadawała się do kiszenia? Na wolnym powietrzu, też mam tę odmianę. Sadziłam je z myślą o kiszeniu, czyżbym dała plamę z wyborem odmiany? POMÓŻCIE proszę, nie chcę mieć znowu stu weeków zgniłych(kupione w zeszłym roku na giełdzie warzywnej, jako idealne do kiszenia).
Beatrice pisze:Mam, no niby w szklarni( bez ogrzewania) kronosa skierniewickiego, zbieram już ogóreczki, ale one jakiś takie grubaśne. Zrobiłam małosolne. Wszystkie w środku puste. Czyżby ta odmiana nie nadawała się do kiszenia? Na wolnym powietrzu, też mam tę odmianę. Sadziłam je z myślą o kiszeniu, czyżbym dała plamę z wyborem odmiany? POMÓŻCIE proszę, nie chcę mieć znowu stu weeków zgniłych(kupione w zeszłym roku na giełdzie warzywnej, jako idealne do kiszenia).
Ja polecam śremskiego.Bardzo plenna odmiana,ogórki nadają się do kiszenia i na konserwowe.
Są jednak dość wrażliwe na mączniaka.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irku, a tego mojego niewydarzonego Kronosa kiedyś hodowałeś i kisiłeś?Irek 76 pisze:Beatrice pisze:Mam, no niby w szklarni( bez ogrzewania) kronosa skierniewickiego, zbieram już ogóreczki, ale one jakiś takie grubaśne. Zrobiłam małosolne. Wszystkie w środku puste. Czyżby ta odmiana nie nadawała się do kiszenia? Na wolnym powietrzu, też mam tę odmianę. Sadziłam je z myślą o kiszeniu, czyżbym dała plamę z wyborem odmiany? POMÓŻCIE proszę, nie chcę mieć znowu stu weeków zgniłych(kupione w zeszłym roku na giełdzie warzywnej, jako idealne do kiszenia).
Ja polecam śremskiego.Bardzo plenna odmiana,ogórki nadają się do kiszenia i na konserwowe.
Są jednak dość wrażliwe na mączniaka.
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To może zrywaj jeszcze mniejsze, do 5cm długości - takie nigdy nie są puste.Beatrice pisze:Mam, no niby w szklarni( bez ogrzewania) kronosa skierniewickiego, zbieram już ogóreczki, ale one jakiś takie grubaśne. Zrobiłam małosolne. Wszystkie w środku puste. Czyżby ta odmiana nie nadawała się do kiszenia? Na wolnym powietrzu, też mam tę odmianę. Sadziłam je z myślą o kiszeniu, czyżbym dała plamę z wyborem odmiany? POMÓŻCIE proszę, nie chcę mieć znowu stu weeków zgniłych(kupione w zeszłym roku na giełdzie warzywnej, jako idealne do kiszenia).
Ogólnie to w przydatnosci do kwaszenia, jak i konserwowania ma ta odmiana wpisaną jedynkę, a więc ta przydatność jest określana na bdb.Beatrice pisze:Mam, no niby w szklarni( bez ogrzewania) kronosa skierniewickiego, zbieram już ogóreczki, ale one jakiś takie grubaśne. Zrobiłam małosolne. Wszystkie w środku puste. Czyżby ta odmiana nie nadawała się do kiszenia? Na wolnym powietrzu, też mam tę odmianę. Sadziłam je z myślą o kiszeniu, czyżbym dała plamę z wyborem odmiany? POMÓŻCIE proszę, nie chcę mieć znowu stu weeków zgniłych(kupione w zeszłym roku na giełdzie warzywnej, jako idealne do kiszenia).