Witaj Zenku piękne róże no i hortensje też .
Zenku mam prośbę wejdź do mnie na wątek i zobacz czy to co wkleiłam to peruczki dziś zrobiłam zdjęcia mojego perukowca.
Genia
Witaj Jadziu dzisiaj kolejny upalny dzień , z lekkim opadem deszczu który nie był w stanie zabezpieczyć wody roślinności. Dlatego jutro czeka mnie kolejne podlewanie,gdyż trawa zaczyna tracić kolor a hortensje swój zdrowy wygląd.
Witaj ZENKU- u Ciebie, to chociaż troszkę popadało, a u mnie nawet kropla nie padła, chociaż w pobliskim Biłgoraju ładny deszczyk spadł. Widzę że Twoja hortensja dębolistna, też nie ma zamiaru kwitnąć, moja hortensja w tym roku , jakaś zabiedzona, po przejściach, a to przymrozku majowego, a to czerwcowego gradu. oby nie było z nią gorzej.
Witaj Geniu przyjrzałem się Twojemu perukowcowi, i widzę że jego zawiązywanie peruk ogranicza się do kilku sztuk tak własnie jak u mojego.
Perukowce które oglądałem w tym okresie pokryte były olbrzymią ilością peruk tak że trudno było dostrzeć liście.
Witaj Haniu moja hortensja dębolistna rośnie już w moim ogrodzie okołó 4 lat, pomimo dośc znacznych rozmiarów w roku bieżącym kwitnienie jej będzie ubogie / zaledwie kilka kwiatostanów / .Podejrzewam że przyczyna była zimna i przeciągająca się wiosna.
Zenku dziękuję. a już myślałam że może w przyszłym roku będzie więcej peruczek. Widziałam u Grześka piękny perukowiec cały w peruczkach i myślałam że kiedyś mój taki będzie. No trudno trzeba będzie z jednym coś zrobić żeby wsadzić taki z peruczkami .
Genia
Witaj Agnieszko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa , hortensja Anabel rozpoczyna kwitnienie i jej kwiatostany powiększają się z dnia na dzien , i za kilka dni kwiaty jej osiągną znacznie większe rozmiary i będą w kształcie kuli.
Agnieszko czy jesteś pewna że ta lilia to na pewno lilia królewska, cebule tej lili sadzone były parę lat temu i dopiero teraz zakwitła i pechnie rzeczywiście ładnie. A moja małżonka już się martwiła że ją straciła.
Geniu ja na peruki u swojego perukowca czekam już parę lat bez rezultatu. W roku bieżącym dokupiłem kolejne dwa jeden z nich ma mieć peruki w kolorze czerwonym a drugi kremowe. Mam nadzieję że w przyszłym roku będę mógł je zaprezentować.
Anieszko dziękujemy za pomoc w ustaleniu nazwy tej lili , którą maja małżonka spisała już na straty.
Lilia przedstawiona przez Ciebie jest taka sama jak nasza.