Kolekcja sie rozrasta a parapety nie cz.2
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agunia, storczyk przecudny, to jest chyba dendrobium albo dendrobium phalaneopsis ale więcej podpowiedza tobie w dziale storczykowym albo wystarczy napisać do AnaKi.
Mnie osobiście sie wydaje, że taka doniczka jeszcze mu wystarczy,
ja trzymam moje storczyki w tych samych doniczkach od ponad dwóch lat, ale podłoże zmieniam raz do roku.
Dendrobium, tak jak i inne storczyki lubi, gdy podłoże najpierw przeschnie, zreaszanie jak najbardziej polecam, liście i korzenie, które wyłażą z doniczki ;)
Mnie osobiście sie wydaje, że taka doniczka jeszcze mu wystarczy,
ja trzymam moje storczyki w tych samych doniczkach od ponad dwóch lat, ale podłoże zmieniam raz do roku.
Dendrobium, tak jak i inne storczyki lubi, gdy podłoże najpierw przeschnie, zreaszanie jak najbardziej polecam, liście i korzenie, które wyłażą z doniczki ;)
Oj dziewczyny, dziewczyny
przecież ja nie jechałam na zakupy, to po co mi miał być plecak , jakby nie brak chleba to bym w ogóle nie brała
Tak to Dendrobium , trochę ma w tej doniczce "pod górkę" dlatego myślałam że trzeba go przesadzić, ale skoro one lubią ciasno to nie będę go ruszać , korzonki z w doniczce wyglądają zdrowo.
A co z tym pędem kwiatowym ? uciąć czy zostawić jak kwiaty opadną ? Czy dendrobium wypuści znowu pęd z tej samej łodygi czy nie? Kurcze nic o nim nie wiem a wydaje się dużo trudniejszy w uprawie niż felanopsis

Tak to Dendrobium , trochę ma w tej doniczce "pod górkę" dlatego myślałam że trzeba go przesadzić, ale skoro one lubią ciasno to nie będę go ruszać , korzonki z w doniczce wyglądają zdrowo.
A co z tym pędem kwiatowym ? uciąć czy zostawić jak kwiaty opadną ? Czy dendrobium wypuści znowu pęd z tej samej łodygi czy nie? Kurcze nic o nim nie wiem a wydaje się dużo trudniejszy w uprawie niż felanopsis

- karolaipiotr
- Od: 5 lut 2009, o 20:29
Aga nowość super! Poza tym jakoś inaczej sobie wyobrażałam Ciebie " w całości"- ale bardzo fajnie wyszłaś na zdjęciu i teraz już mamy pełny obraz Ciebie
Aguś a Ty po chleb do Obi jeździsz?

Aguś a Ty po chleb do Obi jeździsz?

Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Oj zdjęcie nie szczególne bo mój M z komórki robił
zresztą nie byłam gotowa do zdjęć
A co do chleba to no cóż Obi było po drodze wycieczki , i jak tu nie zaglądnąć
( kupiłam jeszcze osłonę na okno bo mi się fiołki smażą na słoneczku i tak naprawdę po to weszłam )

Karola jak ty zmieniłaś awatarek ( n.b. super wyszłaś na tym nowym avatarze ) też myślałam że inaczej wyglądasz
to chyba przez to że są stanowczo za małe , ale grunt że mamy tam nasze zdjęcia a nie bliżej nieokreślone obrazki

A co do chleba to no cóż Obi było po drodze wycieczki , i jak tu nie zaglądnąć

Karola jak ty zmieniłaś awatarek ( n.b. super wyszłaś na tym nowym avatarze ) też myślałam że inaczej wyglądasz

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jak to nie gremlin , same popatrzciefraszka pisze:Storczyk cudeńko, eee nie Gremlin![]()
OBCY

Grażynko oj patrzyli się dziwnie patrzyli

czekam z niecierpliwością na skrętniczka

A tu pare dzisiejszych zdjęć
hibiskus tym razem kwiat pojedynczy ale już się szykuje do kwitnienia pełny

keiki z kwiatem , jednak nie oderwałam bo wyczytałam że takie kwitnienie się często zdarza

potomek chimerki

i na koniec papirusik z jednym nadgorliwym parasolem