Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu wspaniałe te Twoje różyce i powojnik-cudo :shock: ja je strasznie lubię, ale niestety one mnie mniej :roll: Biały kwiatuszek uroczy :D
x-d-a

Post »

Ado, jeśli nie masz gruszy, zawsze możesz wykorzystać jabłonkę lub inne drzewko. Chodzi o to, żeby nie dać się zwariować i umieć też wypoczywać. Ja wiem, ze fajnie się mądrzyć, a sama wczoraj w okropnym upale skopałam kawał trawnika pod nową rabatę, a potem wieczorem umierałam ze zmęczenia. Jeszcze komary mnie pożarły...

Wiesiu, mój powojnik ładnie kwitnie, ale -czego nie widać na zdjęciu - tylko na samej górze. Ma ok. dwóch metrów wysokości i od dołu ma same liście. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje?

100krotko, witam w moim ogrodzie i cieszę się, jeśli moje wysiłki zostały docenione, mój ogród podoba się, ba! jest inspiracją dla innych forumowiczów. Ja jednak też cały czas się od Was uczę i podpatruję Wasze ogrody, w tym -od niedawna- również Twój.

Agnieszko, Magdo, Ptyś nie opuszcza mnie nawet na chwileczkę i jak pracuję w ogrodzie, to oczywiście pomaga mi z całych sił. Wczoraj ja kopałam i on kopał...

Dla wszystkich moich gości - hortensja ogrodowa, jedna z niewielu, które zimą nie przemarzły

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Daluś hortensji Ci zazdroszczę :wink: ,ale będę cierpliwa może za rok i moja zakwitnie :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-d-a

Post »

Halinko, hortensje zakwitną pod warunkiem, że będzie łagodna zima. Oczywiście te ogrodowe. Bo z bukietowymi i krzaczastymi nie ma problemu - zawsze kwitną.

Wczoraj znowu lało. Niektórym roślinkom to się podoba - n.p. zauważyłam dzisiaj olbrzymie pąki języczek.
Ale róże znowu zrobiły się brzydkie i większość trzeba będzie wyciąć.
Musiałam też szybciutko zerwać wiśnie, bo też już zaczęły pleśnieć na drzewie. Stoją już w słojach zasypane cukrem. Będzie pyszna naleweczka...

Zrobiłam dzisiaj kilka fotek.
Zakwitły pachnące lilijki, wciąż kwitną liliowce - tu Bonanza
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu ten ostatni liliowiec to bonanza ? bardzo piękny
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Geniu coś za Tobą chadzam . Już do następnego ogródka za Tobą przyleciałam.

Dalu pięknie u Ciebie .
Leniuchować to ja dziś leniuchuję ale nie pod gruszą tylko w domu.
Na zewnątrz 31 stopni a w domu 25.
Poczekam aż się ochłodzi.
W niedzielę wybieram się do Skierniewic do producenta między innymi liliowców.
Ciekawa jestem czy i ja przyjadę z niczym. Nie mam żadnej wyszukanej (pełnej , dwubarwnej , z oczkiem) odmiany.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

,,Bonanza ,, ładny ,ja też kupiłam go w ,,cebulach ,,,ale albo jeszcze nie kwitł ,albo zamiast niego dali innego .Zobaczymy ,bo jeszcze wszystkie liliowce od nich nie zakwitły ,a znaczniki się rozmyły . :(
x-d-a

Post »

Geniu, mam ten liliowiec zaznaczony jako Bonanza.

Olu, masz rację, za gorąco dzisiaj na siedzenie w ogrodzie (leżenie też), nawet w cieniu.
Ja też uciekłam do domu, spuściłam rolety, piję zimny kompocik z wiśni i odwiedzam Wasze ogródki. Może wieczorem będzie lepiej...
A w sobotę z pewnością skusisz się na jakiś liliowcowy rarytasek; kogo raz zauroczyły liliowce...
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wieczorem to komary będą usiłowały się dokarmić :;230
x-d-a

Post »

Mariolko, a od czego preparaty p/komarowe, świece, roślinki typu: komarzyca?
A tak nawiasem mówiąc, to u mnie komary są takie bezczelne, że atakują w pełnym słońcu :evil:

Jolu, ja już tak bardzo się nie przejmuję nazwami; ważne, żeby kwiatek mi się podobał i ładnie rósł, a jak się etykietka zawieruszy - trudno.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu Ptyś jak zawsze rozbrajający :D ....proszę go ode mnie podrapać za uszkiem i mocno, mocno wyściskać :!: :!:

U mnie na działce szaleją dwa małe kotki.....nie było by problemu ,gdyby nie to ,że dewastują i łamią roślinki , sikają na kwiatki ( a ja zastanawiałam się dlaczego one takie padnięte :evil: ) i rozrzucają wszystkie kamienie z brzegów rabat......KOSZMAR :!: :evil:

Daluś hortensja boska :!:
Zwłaszcza pięknie wygląda ten pąk w prawym górnym rogu....na pół rozwinięty....i to połączenie kolorków :!: .....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś piękne Twoje liliowce ;:109

Daluś kiedyś wspominałaś że masz łąkę i coś chciałabyś na niej zrobić :roll: czy mogłabyś coś więcej napisać na ten temat :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Daluś wąchałam ten kwiat biały hosty i nie pachnie :cry: .Liliowce i lilie masz ładniutkie,ale ja też mam kilka liliowców :wink: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-d-a

Post »

Cynthio,
Ptyś wymiziany i wyściskany za uszkiem i nie tylko...

Halinko,
wiele liliowców i lilii jeszcze ma pąki i czekam z niecierpliwością co z nich się rozwinie :roll:

Joluś,
dobrze pamiętasz - kiedyś wymyśliłam sobie, że zamiast nudnego trawnika założę łąkę kwietną. Tak też zrobiłam, z tym że łąka była piękna przez pierwszy rok, kiedy kwitło w niej wiele polnych kwiatów. Niestety, w następnych latach kwiaty zostały zagłuszone przez trawy i chwasty i z łąki kwietnej zrobiło się chwastowisko. I teraz mam problem, bo pozbycie się tego jest potwornie pracochłonne. Robię to etapami - najpierw trzeba wyciąć chwasty i trawy, potem zdjąć i wywalić wierzchnią warstwę darni, potem przekopać, a na koniec nawieżć jeszcze odpowiednią ziemię, posadzić rośliny i wyściółkować korą. Na jednym fragmencie robię wrzosowisko; zaczęłam wiosną, a teraz kontynuuję, bo pokazały się już w sprzedaży wrzosy. Na pewno pokażę, ale na efekt trzeba będzie poczekać rok, dwa. Nie lubię takich młodych rabat, bo widać na nich dużo gołej ziemi, no i chwasty są bardzo liczne i widoczne.

Na dobranoc kwitnąca budleja z gościem, który uwielbia jej nektar... Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś dziękuje za odpowiedź ;:168

To czyli wiele pracy za Tobą jak i przed Tobą....ale zobaczysz będzie ślicznie. Ja też już wolę rabatki kilku letnie wtedy wyglądają o wiele piękniej ;:109
Ja też kiedyś planowałam założyć takie prawdziwe wrzosowisko :roll: ale coś ostatni się zraziłam :? jesienią sporo kupiłam a jesienią zostało zaledwie 1,5 :( większość chyba zmarzła.........

Ja jesienią tez zaczynam porządne nasadzenia na swojej łące, wiesz tam gdzie ma być staw ;:109

Budleja śliczna :wink: dobranoc Daluś ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”