Ogród Elizabetki po góralsku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ach... tak,to o ostrej skibie pisałaś u mnie Elizabetko... to naprawdę doskonały sposób na "skruszenie ziemi".
Właśnie napisałam u siebie o kolejnym moim odkryciu a raczej doświadczeniu,
ściółkowanie skoszoną trawą daje niesamowite rezultaty...
Ziemia pod taką ściółką robi się rewelacyjnie pulchna,idealna do naszych ogrodowych prac...
Następnym razem Elizabetko podsyp jej na rabatkę pod tę różę i sama sprawdzisz za jakiś czas jak zmieni się na korzyść struktura gleby pod nią...
A działka góralska - pięknieje z roku na rok tylko czemu tak mało zdjęć nam pokazujesz Słoneczko? ;:196
Poproszę o więcej,więcej i więcej.....jeśli można :D :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo Lisko :D to bardzo się cieszę, że mogłam pomóc...pozdrowienia dla mamy. :D

Kryśko wiesz :D ...... dobrze, że mi przypomniałaś o tym sposobie.
Jakiś czas temu kiedy jeszcze grabiłam te 17 arów to trawę miałam zebraną na kupki a pod tymi kupkami tak jak mówisz zrobiła się pulchna ziemia. Wystarczyłoby taką kupkę postawić w potrzebnym miejscu i wtedy migiem można ziemię oczyścić z chwastów i przerobić na rabatkę. Ale fajnie. ;:1
A co do zdjęć ...muszę się bardziej postarać i nie latać z motyką tylko z aparatem. :wink:

Dzięki wszystkim za odwiedzinki. :D
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam na chwilkę i przeglądnęłam prawie wszystko. Gratuluję i pozdrawiam. Jeszcze będę Cię odwiedzać, nara stasia :lol:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Staśko dzięki za odwiedzinki :P i zapraszam znów. :D
Wybieram się w najbliższym czasie o ile pogoda dopisze. :wink: to i może nowe fotki będą.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Elżuniu a dlaczego nie wstawiasz fotek tych po śląsku?
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hanka 1 pisze:Elżuniu a dlaczego nie wstawiasz fotek tych po śląsku?

Haniu tu są zapraszam serdecznie. Moje róże nie takie rasowe jak Twoje ale bardzo je lubię. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nowe fotki. :D

Moje różyczka :P Rosa centifolia "Muscosa" ..pierwszy raz widzę na własne oczy jak kwitnie.
Zapach cudowny... głęboki, że można się utopić a na dodatek żywiczny....takie dwa w jednym.
Nepowtarzalna różyczka...kupiona dwa lata temu u Pana Choduna.
Widzę, że powoli zaczynają się aklimatyzować w tych trudnych warunkach jakie im po części sama zafundowałam. ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczki Rosa centifolia" Petite de Hollande" rówież świetnie zaczynają sobie radzić. :P a ten róż widać z daleka. :P
Obrazek

Obrazek

Taki sobie widoczek wieczorny. :wink:

Obrazek

Parę widoczków z okolicy.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Dziękuję za Wasze odwiedzinki i zapraszam znów.
Pozdrawiam i buziaczki ślę
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżuniu, jak się dobrze przypatrzeć, to chyba masz ziemię taką jak ja, czyli piaszczystą. Chyba że zdjęcie tak wyszło. Wiem jak bardzo ciężko coś osiągnąć na takiej glebie. W zeszłym roku dokupiliśmy mnóstwo ziemi żyznej, + kompost. A teraz się wydaje, że dobrą ziemię wciągnęło w głąb i na górze znowu jest licha, piaszczysta gleba. Pięknie zakwitła Ci różą, na takiej glebie, w takich warunkach, te róże to cud. Uwielbiam patrzeć jak rosną. I tak patrząc dalej, widać że działkę masz nielichą. Wielka i jest co na niej robić. A dodatkowo te piękne widoki. Dałaś mi do zrozumienia, że naokoło też toczy się ciekawe życie. Jak będzie (?) ładna pogoda to muszę też zrobić parę fotek okolicy. Pozdrawiam Ciebie i Twoje róże, pa stasia. ;:63
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Eluś piękne widoczki z okolicy, a róże cudne :D i jeszcze pięknie pachnące :roll: bajka :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Stasiu tu ziemia jest gliniasta a głębiej kamienie, nieużytki pełno podagrycznika, ostów i wszelkiej maści chwastów......ale jak się skosi...jak poczujesz ten zapach ;:91 to te chwasty nie są takie złe :wink: .
Będę jak to Wisienka powiedziała bawić się w kopciuszka i wokół posadzonych róż zrobię rabatki.
Bardzo się cieszę z Twych odwiezin...pozdrawiam życzę zdrówka i słonka. :D

Agnieszko :oops: dzięki...."Muscosa" jest rewelacyjnie dostojna a "Petite de Hollande" to taka różowa księżniczka. :wink:
Też uwielbiam te widoczki. ;:173

:D :D :D
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popatrz, ja przez bryle już nie widzę. Wydawało mi się że to piach, a to glina. Ale z doświadczenia wiem, że glina też jest ciężka do uprawy. Pa, pa stasia ;:54
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Stasiu glina jest super tylko trzeba mieszać z różnościami ale do tego jeszcze mi daleko bo trawy nie grabię no i nie mam kompostu.....Pozdrawiam cieplutko i słonecznie. :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Elu widoki PIĘKNE :shock: I bardzo Ci za nie dziękuję ;:196
Ja robię nową rabatę pod kwiaty , nasypałam skoszonej trawy i poczekam aż wszystko pod spodem ulegnie rozkładowi , a wtedy wkroczę do akcji :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Elu-dzięki za sielskie widoki z kopkami siana.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja robię nową rabatę pod kwiaty , nasypałam skoszonej trawy i poczekam aż wszystko pod spodem ulegnie rozkładowi , a wtedy wkroczę do akcji.

Jadziu, co daje ta skoszona trawa? Ile trwa rozkład trawy? Proszę napisz i rozwiń temat. Interesuje mnie to a pierwszy raz o trawie na rabatkach słyszę. Skoszoną trawę daję pod drzewka, czy powinnam ja polożyć i niech sobie leży, czy może powinnam ją przewracać? Jak rzucamy trawę na kompostownik, to sie robi z niej taka "niby skorupa" czy to dobrze, czy źle. Czekam na odpowiedź, pozdrawiam stasia. :lol:
Adresy do moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”