Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2009, o 15:17
Jak chcesz możesz uciąć, ale jeżeli będziesz przesadzał to łącznie roślina przeżyje zbyt duży stres.
Może utnij tylko te najbardziej uszkodzone ?
Wiem, że taka palma ładnie prezentuje się obok sprzętu AV, ale na pewno byłoby jej lepiej, gdyby doniczka stała na ziemi.
A jeszcze lepiej, gdyby stała na ziemi i pod oknem ;)
Może utnij tylko te najbardziej uszkodzone ?
Wiem, że taka palma ładnie prezentuje się obok sprzętu AV, ale na pewno byłoby jej lepiej, gdyby doniczka stała na ziemi.
A jeszcze lepiej, gdyby stała na ziemi i pod oknem ;)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2009, o 15:17
8) wiem ale na podłodze odpada bo; jest małe dziecko i lubi sobie pogrzebać w ziemi, stała pod oknem lecz jest zbyt szeroka i musiałem ją bardziej ścisnąć chociaż i wtedy leżała na firankach. może jest trochę za duża do mieszkania, ale to pamiątka - więc musi troche poczekać na zmianę mieszkania gdzie będzie mogła się zaprezentować w całości. teraz ma zdecydowanie więcej miejsca, a pokój jest bardzo jasny
michał
ps. czy prawdą jest, że końcówki schną od dotykania i np. stałego dotyku ściana, firanka itp.
michał
ps. czy prawdą jest, że końcówki schną od dotykania i np. stałego dotyku ściana, firanka itp.
Przędziorek to taki maleńki pajęczak koloru od białego przez czerwony do brązu, przypomina taką najczęściej czerwoną główkę od szpilki, żeruje najczęściej na spodniej stronie liści, a ślady to białe punkciki jakimi są nakropione liście i przy już dużej jego populacji pajęczynki. Co do zdjęcia wpisz sobie w grafice w Google słowo przędziorek i zobaczysz. 

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Według fotek-to dokładnie to!!! Przędziorek:

I dokładnie tak wygląda większość liści moich roślin jak na tym zdjęciu z netu:

Podano tam różnego rodzaju opryski (podam ich nazwy):
Karate Zeon 050 CS
Actellic 500EC
Talstar 100EC
Magus 200SC
Nissorun 050 EC
Czarodzieju,który z tych środków według twojej opinii ma najlepsze w skuteczności działanie?
Co mam teraz robić? Pokieruj mną!
(A tak na marginesie: jak Ci na imię?)

I dokładnie tak wygląda większość liści moich roślin jak na tym zdjęciu z netu:

Podano tam różnego rodzaju opryski (podam ich nazwy):
Karate Zeon 050 CS
Actellic 500EC
Talstar 100EC
Magus 200SC
Nissorun 050 EC
Czarodzieju,który z tych środków według twojej opinii ma najlepsze w skuteczności działanie?
Co mam teraz robić? Pokieruj mną!
(A tak na marginesie: jak Ci na imię?)
Krysiu najlepszy i najskuteczniejszy jest Magus 200 SC w dawce 1 ml. na 1 l wody, oprysk mgiełką chemii co 4 dni - trzy opryski czyli wszystkie rośliny gdzie jest przędziorek w odstępach czterodniowych należy opryskać, pomiędzy opryskami prysznice letnią wodą (zabezpiecz ziemię w doniczce by nie zalać i pod wodę oczywiście prysznic nie w tym dniu co oprysk tylko na drugi i trzeci dzień a w czwartym znów Magus. A na imię mam Przemek 

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co ja właściwie kupiłam?
Pani w sklepie ogrodniczym twierdziła, że to papirus - jakaś nieznana jej odmiana.
Nie był drogi więc sobie go kupiłam.
Szukałam w necie - ale żaden papirus mi do tej rośliny nie pasuje.
Może ktoś z was podpowie co to właściwie jest i jakie to ma wymagania. Śliczne- zieleniutkie i szkoda byłoby zmarnować.

Nie był drogi więc sobie go kupiłam.
Szukałam w necie - ale żaden papirus mi do tej rośliny nie pasuje.
Może ktoś z was podpowie co to właściwie jest i jakie to ma wymagania. Śliczne- zieleniutkie i szkoda byłoby zmarnować.

-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za podpowiedż - ach w tych ogrodniczych mają wiedze.
Ale skoro już jest u mnie - kochani podpowiedzcie mi czy ona ma tak rosnąć w calości w jednej doniczce jak teraz, czy powinnam te drobne roślinki jakoś porozsadzać.
Czy ją traktować tak jak inne palmy - jeśli chodzi o przesadzanie nawożenie i podlewanie?
Ale skoro już jest u mnie - kochani podpowiedzcie mi czy ona ma tak rosnąć w calości w jednej doniczce jak teraz, czy powinnam te drobne roślinki jakoś porozsadzać.
Czy ją traktować tak jak inne palmy - jeśli chodzi o przesadzanie nawożenie i podlewanie?
Nie rozsadzaj ich, niech rosną razem, polecam poczytać jest w tych tematach sporo o hodowli
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19986
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3772
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19986
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3772