Nowy ogród Jacka cz.2
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Jacku!
Wpadłam Ci podziękować za "głowienkę" pospolitą - kupiłam kiedyś tę roślinkę na jakiś targach, zupełnie bez nazwy a znalezienie jej wydawało mi się już niemożliwe! Okazuje się że to roślina, mająca działanie lecznicze! Robi się z tego napary, płukanki itd. Tak więc bardzo się ucieszyłam!
Jacku, a zapach róż...niektórych - trudny do wyobrażenia...!
Pozdrawiam

Wpadłam Ci podziękować za "głowienkę" pospolitą - kupiłam kiedyś tę roślinkę na jakiś targach, zupełnie bez nazwy a znalezienie jej wydawało mi się już niemożliwe! Okazuje się że to roślina, mająca działanie lecznicze! Robi się z tego napary, płukanki itd. Tak więc bardzo się ucieszyłam!

Jacku, a zapach róż...niektórych - trudny do wyobrażenia...!

Pozdrawiam
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witajcie
Właśnie wróciłem i do nocy sadziłem przywiezione kwiatki. I jeszcze na jutro zostało sporo do posadzenia. Przez te 2 i pól dnia nieobecności deszcze wypłukały sporo ziemi, zwłaszcza na skalniaku i biały piasek u podnóża teraz zmieszał się z ziemią
Podczas mojej nieobecności zakwitły dalie. No i trochę roślin poniszczonych przez robotników zmieniających dach. Ale już przymykam oko i posprzątam rabatki pod domem, jak się wyniosą
Danusiu
Miło słyszeć pochwały od takiej kolekcjonerki jak Ty
Zarażasz mnie pasją zbierania wciąż nowych roślin
Jolllu500
Dzwonki są jak twarze ludzkie - niby podobne a różnią się w szczegółach
Właśnie podczas mojej nieobecności zakwitły kolejne - karpacki biały i boloński się w pełni rozwinął
Cillo77
ja też trochę się naszukałem, zanim wpadłem na nazwę głowienki, a od ub. roku mam dwa kolory i obydwie roślinki ładne - różowa i fioletowa. Zaskoczyłaś mnie z tym leczniczym działaniem głowienek
To powinienem ją posadzić w ogródku ziołowym
Pelagio
witam miłośniczkę dzwonków
One sprawiają wrażenie delikatnych ale jak zobaczyłem cały skalniak w starym ogrodzie zarośnięty dzwonkiem drobnym, to się przeraziłem. I kazałem mamie powyrywać ich trochę. Ale znalazły tam idealne dla siebie warunki więc rosną jak szalone.

Podczas mojej nieobecności zakwitły dalie. No i trochę roślin poniszczonych przez robotników zmieniających dach. Ale już przymykam oko i posprzątam rabatki pod domem, jak się wyniosą
Danusiu
Miło słyszeć pochwały od takiej kolekcjonerki jak Ty

Jolllu500
Dzwonki są jak twarze ludzkie - niby podobne a różnią się w szczegółach

Cillo77
ja też trochę się naszukałem, zanim wpadłem na nazwę głowienki, a od ub. roku mam dwa kolory i obydwie roślinki ładne - różowa i fioletowa. Zaskoczyłaś mnie z tym leczniczym działaniem głowienek

Pelagio
witam miłośniczkę dzwonków

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Jacku, a zawciągowiec u Ciebie zimuje bez problemów? Słyszałam, że po zimie często znikaJacek P.... pisze:Witaj JolamiNie ma sprawy. Tak, zawciągowiec jest okrywowy ale nie rośnie zbyt szybko - przynajmniej u mnie. Ma pokrój wzniesiony więc ja go traktuję jako normalną roślinę rabatową. A ten kolorek kwiatów - sama zobaczysz, jaki ładny

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku, dziękuję bardzo za (zbyt krótką oczywiście) wizytę i za roślinki! Wszystkie już posadzone i zapamietane, z wyjątkiem jednej ... To były dwie nieduze siewki, jedna trochę przywiędła - stwierdziłeś, ze z niej chyba nic nie będzie. Co to jest
Na razie nie mam zdjęcia, ale jak nie wiesz o co pytam, to zrobię.
Byłeś tak króciutko, ze zapomniałam o trzykrotce, którą chciałam Ci dać
Pewnie jeszcze o czymś, ale przypomni mi się, jak na to trafię, w czasie jakichś prac 

Byłeś tak króciutko, ze zapomniałam o trzykrotce, którą chciałam Ci dać

- JacekP
Witajcie
Tyle pracy po powrocie, że nie wiem, za co się zabrać. Ale dzięki pracy w ogrodzie przeszła mi trochę złość na zniszczenia wywołane remontem dachu. Rośliny przy domu poobkładałem patyczkami, a doniczkowe przeniosłem w inne miejsce, bo robotnicy przestawili je na słońce (fuksje
). Uporałem się też z przywiezionymi roślinkami i już wszystkie w ziemi lub doniczkach. Ziemia jest mokra i to mnie obecnie zadowala. Chyba tylko fuksja 'Thalia' podgniła, bo miała nieprzepuszczalną osłonkę i stała w wodzie.
Jollla500
no to wtopiłem, przyznając się do "tej" ścieżki, bo teraz mi nie odpuścisz, aż pokażę ją
Jak uznam, że publicznie się nie nadaje do pokazania, wyślę Ci na pw.
Aniu-Zanno
zawciągowca w pierwszym roku okryłem, bo nic o nim nie wiedziałem, a przywiozłem go z Francji, gdzie cieplej. Teraz ma chyba 4 lata i radzi sobie bardzo dobrze. Ale moje pierwsze podejście z nim było nieudane i faktycznie przemarzł.
Izo-Chatte
wizyty w Twoim ogrodzie zawsze wspominam bardzo miło, a jakbym dłużej został, spóźniłbym się do pracy (zdążyłem na styk). Właśnie skończyłem sadzić rośliny. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Z zapominaniem to i tak byłem lepszy - zapomniałem rośliny, z którą się do Ciebie wybrałem
A roślina, o którą pytasz to chyba ślaz zygmarek albo szałwia omszona 

Jollla500
no to wtopiłem, przyznając się do "tej" ścieżki, bo teraz mi nie odpuścisz, aż pokażę ją

Jak uznam, że publicznie się nie nadaje do pokazania, wyślę Ci na pw.

Aniu-Zanno
zawciągowca w pierwszym roku okryłem, bo nic o nim nie wiedziałem, a przywiozłem go z Francji, gdzie cieplej. Teraz ma chyba 4 lata i radzi sobie bardzo dobrze. Ale moje pierwsze podejście z nim było nieudane i faktycznie przemarzł.
Izo-Chatte
wizyty w Twoim ogrodzie zawsze wspominam bardzo miło, a jakbym dłużej został, spóźniłbym się do pracy (zdążyłem na styk). Właśnie skończyłem sadzić rośliny. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Z zapominaniem to i tak byłem lepszy - zapomniałem rośliny, z którą się do Ciebie wybrałem

- JacekP
Czas pochwalić się starym ogrodem, skąd wczoraj wróciłem. Marzą mi się taka bujność w nowym ogrodzie 8)
widoczki ogólne

i kilka szczegółów
pysznogłówka w kolorze różowym - miłe zaskoczenie, bo nie wiedziałem, jaka będzie

akant węgierski - też premiera i to bardzo udana

dalia 'Heatwave' z roku na rok coraz bujniej kwitnie

liliowiec NN (może ktoś zna jego nazwę?)

widoczki ogólne

i kilka szczegółów
pysznogłówka w kolorze różowym - miłe zaskoczenie, bo nie wiedziałem, jaka będzie

akant węgierski - też premiera i to bardzo udana

dalia 'Heatwave' z roku na rok coraz bujniej kwitnie

liliowiec NN (może ktoś zna jego nazwę?)