Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku czy ja nie widzę masz dzwonek brzoskwiniolistny biały i niebieski oraz dzwonek skupiony?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Taro, mam dzwonki brzoskwiniolistne i pokazywałem wcześniej. Już przekwitły ale przycięte na pewno jeszcze zakwitną. Teraz ciągle pada i mało słońca dla dzwonków. Wymuliło mi trochę ziemię i aż się boję, co zastanę po powrocie. Na szczęście nie będzie mnie tylko dwa dni.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jacku-pw.
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Wszystko piękne :D .Świetne zdjęcia dzwonków . Jestem pod wrażeniem :shock: .
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku piękne masz dzwonki, kwiaty jakby te same a jednak każdy dzwonek inny :roll: reszta kwiatów tez bajeczna.......
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Jacku! :wink:
Wpadłam Ci podziękować za "głowienkę" pospolitą - kupiłam kiedyś tę roślinkę na jakiś targach, zupełnie bez nazwy a znalezienie jej wydawało mi się już niemożliwe! Okazuje się że to roślina, mająca działanie lecznicze! Robi się z tego napary, płukanki itd. Tak więc bardzo się ucieszyłam! :wink:
Jacku, a zapach róż...niektórych - trudny do wyobrażenia...! :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku Pelagia też nigdy nie ma dość eterycznych dzwonków !
Pięknie Ci wyszło zdjęcie dzwonka z kamieniem, super kontrastuje delikatny kielich dzwonka i chropowata faktura kamienia ( granitu? )
Pozdrawiam serdecznie.

:shock: :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :!: Właśnie wróciłem i do nocy sadziłem przywiezione kwiatki. I jeszcze na jutro zostało sporo do posadzenia. Przez te 2 i pól dnia nieobecności deszcze wypłukały sporo ziemi, zwłaszcza na skalniaku i biały piasek u podnóża teraz zmieszał się z ziemią :cry:
Podczas mojej nieobecności zakwitły dalie. No i trochę roślin poniszczonych przez robotników zmieniających dach. Ale już przymykam oko i posprzątam rabatki pod domem, jak się wyniosą
Danusiu
Miło słyszeć pochwały od takiej kolekcjonerki jak Ty :) Zarażasz mnie pasją zbierania wciąż nowych roślin
Jolllu500
Dzwonki są jak twarze ludzkie - niby podobne a różnią się w szczegółach :wink: Właśnie podczas mojej nieobecności zakwitły kolejne - karpacki biały i boloński się w pełni rozwinął
Cillo77
ja też trochę się naszukałem, zanim wpadłem na nazwę głowienki, a od ub. roku mam dwa kolory i obydwie roślinki ładne - różowa i fioletowa. Zaskoczyłaś mnie z tym leczniczym działaniem głowienek :shock: To powinienem ją posadzić w ogródku ziołowym :wink:
Pelagio
witam miłośniczkę dzwonków :) One sprawiają wrażenie delikatnych ale jak zobaczyłem cały skalniak w starym ogrodzie zarośnięty dzwonkiem drobnym, to się przeraziłem. I kazałem mamie powyrywać ich trochę. Ale znalazły tam idealne dla siebie warunki więc rosną jak szalone.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Jacku, dzięki za info o zawciągowcu... Tej roslinki akurat nie znałam, ale sprzedająca mówiła, że okrywowa i kwitnie na niebiesko..., a że mnie roślinki okrywowe bardzo interesują bo chcę nimi obsadzić skarpę to kupiłam... Dzięki Tobie już wiem, że to był dobry zakup :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jolami :!: Nie ma sprawy. Tak, zawciągowiec jest okrywowy ale nie rośnie zbyt szybko - przynajmniej u mnie. Ma pokrój wzniesiony więc ja go traktuję jako normalną roślinę rabatową. A ten kolorek kwiatów - sama zobaczysz, jaki ładny :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jacku czekam na pokaz tych schodków ;:100
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jacek P.... pisze:Witaj Jolami :!: Nie ma sprawy. Tak, zawciągowiec jest okrywowy ale nie rośnie zbyt szybko - przynajmniej u mnie. Ma pokrój wzniesiony więc ja go traktuję jako normalną roślinę rabatową. A ten kolorek kwiatów - sama zobaczysz, jaki ładny :)
Jacku, a zawciągowiec u Ciebie zimuje bez problemów? Słyszałam, że po zimie często znika :cry: Kupiłam, posadziłam i teraz się zastanawiam, czy w dobrym miejscu :roll:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, dziękuję bardzo za (zbyt krótką oczywiście) wizytę i za roślinki! Wszystkie już posadzone i zapamietane, z wyjątkiem jednej ... To były dwie nieduze siewki, jedna trochę przywiędła - stwierdziłeś, ze z niej chyba nic nie będzie. Co to jest :?: Na razie nie mam zdjęcia, ale jak nie wiesz o co pytam, to zrobię.
Byłeś tak króciutko, ze zapomniałam o trzykrotce, którą chciałam Ci dać :oops: Pewnie jeszcze o czymś, ale przypomni mi się, jak na to trafię, w czasie jakichś prac :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :!: Tyle pracy po powrocie, że nie wiem, za co się zabrać. Ale dzięki pracy w ogrodzie przeszła mi trochę złość na zniszczenia wywołane remontem dachu. Rośliny przy domu poobkładałem patyczkami, a doniczkowe przeniosłem w inne miejsce, bo robotnicy przestawili je na słońce (fuksje :evil: ). Uporałem się też z przywiezionymi roślinkami i już wszystkie w ziemi lub doniczkach. Ziemia jest mokra i to mnie obecnie zadowala. Chyba tylko fuksja 'Thalia' podgniła, bo miała nieprzepuszczalną osłonkę i stała w wodzie.
Jollla500
no to wtopiłem, przyznając się do "tej" ścieżki, bo teraz mi nie odpuścisz, aż pokażę ją :oops:
Jak uznam, że publicznie się nie nadaje do pokazania, wyślę Ci na pw. :)
Aniu-Zanno
zawciągowca w pierwszym roku okryłem, bo nic o nim nie wiedziałem, a przywiozłem go z Francji, gdzie cieplej. Teraz ma chyba 4 lata i radzi sobie bardzo dobrze. Ale moje pierwsze podejście z nim było nieudane i faktycznie przemarzł.
Izo-Chatte
wizyty w Twoim ogrodzie zawsze wspominam bardzo miło, a jakbym dłużej został, spóźniłbym się do pracy (zdążyłem na styk). Właśnie skończyłem sadzić rośliny. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Z zapominaniem to i tak byłem lepszy - zapomniałem rośliny, z którą się do Ciebie wybrałem :) A roślina, o którą pytasz to chyba ślaz zygmarek albo szałwia omszona :?:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas pochwalić się starym ogrodem, skąd wczoraj wróciłem. Marzą mi się taka bujność w nowym ogrodzie 8)
widoczki ogólne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
i kilka szczegółów
pysznogłówka w kolorze różowym - miłe zaskoczenie, bo nie wiedziałem, jaka będzie
Obrazek
akant węgierski - też premiera i to bardzo udana :)
Obrazek
dalia 'Heatwave' z roku na rok coraz bujniej kwitnie
Obrazek
liliowiec NN (może ktoś zna jego nazwę?)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”