Ogród Gośki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Gosiu ponownie :)
Zrobiłam sobie małą powtórną rundkę po twoim ogrodzie i muszę przyznać że było bardzo miło. Bardzo mi się podobają twoje rośliny i cięcia które wykonujesz .Masz np jeden przycięty w formie jakby spirali :) Gratuluję wygląda bardzo ciekawie .Ja nie mam odwagi :) choć jest kilka szt które chciała bym mieć w takiej formie :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Dziękuję Wam dziewczyny za odwiedziny, jest mi bardzo miło Was gościć :P

Felu - ekspertem od ciepłolubnych nie jestem :lol: Całą wiedzę czerpię z Forum: podglądam, podpytuję - i usiłuję z roku na rok te roślinki utrzymać przy życiu. :lol:

Ale jako ich amator - zapaleniec mogę z własnego doświadczenia powiedzieć Ci, że cycasa śmiało możesz trzymać na tarasie, on rzeczywiście lubi słońce. Dobrze byłoby ustawić go pod jakąś większą zacieniającą rośliną, bo faktycznie w okresie największego nasłonecznienia liście mogą zostać poparzone. Na zimę cycasa chowam do pokoju (jak zresztą większość moich południowców), gdzie praktycznie nie włączam kaloryfera. Jest to pokój północno - zachodni, dość widny.

Pochwalę się, to jego cztery nowe liście :P

Obrazek

Bananowiec, ma faktycznie delikatne liście, łatwo je uszkodzić a potem wyglądają nieciekawie - są omdlałe i szybko zasychają im końcówki. Ja mam cztery bananowce i dopiero w tym roku pokusiłam się o wyniesienie jednego na dwór. Przeżył szok :shock: to ten w rogu w doniczce

Obrazek

... ale już się zaaklimatyzował i wygląda tak

Obrazek

Felu - jednym słowem - zazdroszczę Ci klimatu :oops: :lol:

Witaj Iwonko ponownie, jesteś u mnie zawsze mile widziana. :P

Za tę spiralę dostało mi się od M - jemu na początku się nie podobało, ale już zobaczył w niej to co ja :lol: :lol: :lol: i jest ok.
Jak widzisz "do odważnych świat należy" jak chcesz - to tnij :!: :!: :!: :lol:
Mi łatwo mówić bo mam jeszczę parę sztuk nie "golonych" ... :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Po deszczu wyszło słońce ... ;:2
Obrazek

inwazyjne winogrona ale jakie dobre ... ;:13

Obrazek

kącik do przeróbki, ale nadal na forum podglądam ...

Obrazek

... w tle, skutki dzisiejszych wiatrów

Obrazek

i reszta ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Gosiu

jak cięłaś spiralę, bo ja bym chciała też ciać...
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Tess przykro mi, ale za wiele to Ci nie pomogę. Ja poszłam "na żywioł" i jakoś to wyszło :lol:

Pierwsze próbowałam sznurkiem wytyczyć linię cięcia, ale nie zdał egzaminu bo gałązki różnie wyrastają z pnia i wychodziło nierównie. Odrzuciłam sznurek i metodą: "oddalanie" - "przymróżenie oka" - cięcie - oddalanie - rzut oka na całość - cięcie ... :lol: :lol: :lol: jakoś poszło

Słyszałam o siatce - szablonie, który nakłada się na krzew i tnie, ale nie znalazłam jej w naszych ogrodniczych.

Przykro mi, że nie pomogłam - ale z niecierpliwością czekam na efekty Twojego cięcia, potem wymienimy się doświadczeniami hi, hi :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Wiesz co Gosia, Ty masz jakieś niesamowite fluidy...pytałam parę dni temu o oleander i wiesz co - patrzę wczoraj, a on ma pączki kwiatowe na końcu najdłuższego pędu!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Gosiu modrzewie wyglądają świetnie.Cudeńka. :roll:
Bardzo podoba mi się ten kącik z ławeczką,chętnie bym tam przycupła z kawusią :lol:

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Powitać miłych gości :wit

Agnieszko specjalnie dla Ciebie:

Obrazek

A tak na marginesie, ostatnio wichura wywróciła doniczkę z oleandrem i ułamała się gałązka z pąkami, nie wierząc za bardzo, że coś z tego będzie włożyłam do wody i proszę .... niespodzianka :P

Obrazek

Aniu zapraszam na kawusię, może nawet jakieś ciacho się znajdzie :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Gosiu serdecznie dziękuję za zaproszenie ;:79 Ale troszkę daleko mam :lol: Ale co tam..wirtualnie zawsze mogę się napić kawki w Twoim ogródku ;:40 :lol:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

A mi się zdawało Aniu, że wybieracie się na urlopik do Polski :D Coś chyba poknociłam, w każdym razie wirtualnie czy nie jesteś tu zawsze mile widziana :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Gosiu bardzo mi miło :oops: :oops: Nic nie poknociłaś :D Wybieramy się we wrześniu ale tylko do Łodzi :cry:
Ojej :shock: Gratulacje!Jakie śliczne korzonki oleander wypuścił :shock: Jak Ty to zrobiłaś Gosiu..?Mnie się nigdy nie udało ukorzenić żadnej roślinki :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Widzę że sekatora dziewczyna się nie boi , dużo dorodnych południowych okazów gości u Ciebie :D
Modrzew to ten Europejski ? jaki pień już gruby .
Paulownia jeszcze w doniczce nie ryzykujesz ja swoją wysadziłam do gleby, marźnie odbija, marźnie odbija :roll:
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Ania.1 pisze:Gosiu bardzo mi miło :oops: :oops: Nic nie poknociłaś :D Wybieramy się we wrześniu ale tylko do Łodzi :cry:
Ojej :shock: Gratulacje!Jakie śliczne korzonki oleander wypuścił :shock: Jak Ty to zrobiłaś Gosiu..?Mnie się nigdy nie udało ukorzenić żadnej roślinki :cry: :cry:
Wiesz Aniu, oleander ukorzenia się dość łatwo, musi być tylko wysoka temperatura: conajmniej 20 stopni. Ja się trochę zdziwiłam korzonkami bo wypuściły je odnóżki z pąkami - szykujące się do kwitnięcia - a to mi się jeszcze nie zdarzyło. :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Aga2 pisze:Widzę że sekatora dziewczyna się nie boi , dużo dorodnych południowych okazów gości u Ciebie :D
Modrzew to ten Europejski ? jaki pień już gruby .
Paulownia jeszcze w doniczce nie ryzykujesz ja swoją wysadziłam do gleby, marźnie odbija, marźnie odbija :roll:
Witaj Agnieszko w mych skromnych progach :P
I na początek: tak, masz rację to najzwyklejszy modrzew europejski :D
Kiedy pochwalisz się nam swoją paulownią? Moja jeszcze przez rok (chyba, albo dwa) będzie w fazie doświadczalnej. Jak się domyślasz oczekuję na kwiaty, których pączki na pewno przemarzłyby w moim regionie. Dlatego jest w donicy i dlatego też jest tak mała :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p

Post »

Gosiu a jak długo trwało to ukorzenianie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”